Fiktion Indefra Inspirationslister og guides

30 uomgængelige bøger til din sommerferie

30 uomgængelige bøger til din sommerferie

Det er sommer. Snart skal du på ferie. Og SÅ skal der læses!

Men hvad læser forlagsfolk egentlig, når de holder fri? Vi har bedt en flok af husets ansatte om at vise os hvilke bøger, der skal med i deres kuffert, når de tager på ferie i år.

Få mere inspiration til ferielæsningen og del din egen sommerferielæsning på Instagram under hashtagget: #sommerlæsning


Christopher, student i presseafdelingen

Skal læse: Maren Uthaug: Hvor der er fugle og Karl Ove Knausgård & Fredrik Ekelund: Hjemme – ude.

Ferielæsning, Maren Uthaug, Karl Ove Knausgård

Fordi:

“Hver sommer hele mit liv har jeg været i sommerhus i Norge, og jeg føler mig draget af Uthaugs fortælling om kærlighed og indavl fra Ørlandet.

At fodbold var noget der interesserede Knausgård, kom i første omgang bag på mig, og jeg kan kun forestille mig, at det bliver sjovt at læse brevvekslingen om VM i Rio (2014). Og samtidig en god indgangsvinkel, hvis man som jeg gerne vil i gang med Knausgård, men ikke lige er kommet det. Endnu.”

Signe, redaktør hos Akademisk Forlag

Skal læse: Merete Pryds Helle: Folkets skønhed og Frans G. Bengtson: Røde Orm.

Ferielæsning, Røde orm, Merete Pryds Helle, Folkets skønhed

Fordi:

“Jeg skal læse Folkets skønhed fordi alle, der har læst den, er vildt begejstrede. Og Røde Orm, fordi det er min fars absolutte yndlingsværk, som han altid citerer fra, men som jeg aldrig selv har fået læst.”

Lotte, arrangementchef

Skal læse: Anne-Cathrine Riebnitzky: Kvindernes krig og Colleen Hoover: Det ender med os.

Ferielæsning, Riebnitzky, Kvindernes krig, Colleen Hoover

Fordi:

“Der bliver ‘krig-og-kærligheds-tema i min sommerferie!

Jeg har længe tænkt, at jeg skulle læse Kvindernes krig, så i denne sommerferie skal jeg i krig med en af de sejeste kvinder, jeg kender.

Og så skal der også kærlighed til: med Colleen Hoover er man i selskab med den bedste på dét felt!”

Dorte, redaktør Lindhardt og Ringhof

Skal læse: Torben Munksgaard: Muren samt John Williams: Augustus

Ferielæsning, John Williams, Augustus, Torben Munksgaard, Muren

Fordi:

“Jeg vil gerne læse Muren, fordi det er noget så sjældent som en moderne roman med humor. Jeg læste Munksgaards SORT HUND, og kunne rigtig godt lide den. Og så er MUREN en bog, man lægger mærke til på grund af dens udformning: det er en ægte murstensroman.

Og så vil jeg gerne læse Augustus. Forfatteren John Williams blev berømt mange år efter sin død, da romanen Stoner blev genudgivet og pludselig blev en international bestseller. Det er en virkelig god bog, og Augustus skulle være lige så god, jeg har i hvert fald fået den anbefalet fra flere forskellige sider.”

Gyrith, pressekoordinator

Skal læse: Yaa Gyasis Hjemfærd og Karl Ove Knausgårds Min kamp

Ferielæsning, Yaa Gyasi, Hjemfærd, Karl Ove Knausgård, Min kamp

Fordi:

“Yaa Gyasis roman udkom på et tidspunkt, hvor jeg havde virkelig mange bøger på min to-do-liste, men jeg har glædet mig til at finde tid til den. Det er en slavehistorie fortalt igennem to søstre – og igennem flere generationer. Og så er forsiden sindsygt smuk, så det er en bog, jeg spontant får lyst til at samle op.

Og så skal jeg kaste mig over Knausgård. Det er et forfatterskab, jeg simpelthen aldrig er kommet i gang med – og som jo er vokset eksplosivt, siden første bog i den her serie udkom. Så kan man komme til at tænke, at alle de sider kan man alligevel ikke nå igennem – men det kan man jo, hvis bare man læser dem én ad gangen. Så (i hvert fald) første bind af Min kamp må spises her i ferien!”

Christian, forlagschef Carlsen

Skal læse: Markus Zusak: Bogtyven og Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken

Ferielæsning, Malene Sølvsten, Ravnenes Hvisken, Bogtyven, Markus Zusak

Fordi:

“Jeg skal have lettet min litterære samvittighed i sommerferien og langt om længe få læst klassikeren Bogtyven. Den er jo elsket at virkelig, virkelig mange – så mon ikke jeg også falder for den?

Og så er jeg normalt ikke den store fantasy-læser, men det er det vist på tide at få lavet om på! Så jeg kaster mig over Malene Sølvstens Ravnenes hvisken. Både fordi den udkommer på det forlag, jeg netop er blevet chef for (så det manglede da bare!) – men i særdeleshed fordi, at alle jeg kender, som har læst den første bog i serien har været ved at gå til i længsel efter fortsættelsen. Der må jo simpelthen være ‘noget om snakken’!”

Elise, redaktør Lindhardt og Ringhof

Skal læse: Paul Auster: 4 3 2 1 og Michael Katz Krefeld: Savnet, Sekten og Dybet

Ferielæsning, Paul Auster, 4 3 2 1, Michael Katz Krefeld, Savnet, Dybet, Sekten

Fordi:

“Auster har lige siden New York-trilogien været en af mine absolutte yndlingsforfattere, så selvfølgelig skal hans nye – dejligt lange – roman med på sommerferie.

Og så er sommertid også krimitid, og jeg mangler (heldigvis) at læse bind 2-4 af Michael Katz Krefelds spændende krimiserie, så de skal med i kufferten.”

Gertrud, markedschef

Skal læse: Don DeLillo: Zero K og Margaret Atwoods Tjenerindens fortælling

ferielæsning, Magaret Atwood, Tjenerindens fortælling, Handmaids Tale, Handmaids tail, Don Delillo, Zero K

Fordi:

“I min sommerferie skal jeg læse manuskripter på efterårets store bøger, en masse urealistiske mordfyldte krimier og de her to smukt indpakkede fremtidsfortællinger:

Atwoods Tjenerindens fortælling, fordi hun skriver blændende og skræmmende – og jeg bedre tåler litteratur end tv. Jeg kan ikke se holocaust-film og heller ikke tv-serien A Handmaid’s Tale uden at blive uforholdsmæssigt vred og ked af det.

DeLillos Zero K har været på min to-read–liste siden efteråret, hvor den udkom til forrygende danske anmeldelser. Så altså: To tankevækkende romaner til at tænke over og tale sammen om i sommernætterne.”

Martine, online wizard

Skal læse: Jeffrey Archer: Hvor der er vilje og Faderens synder – samt: Lauren Groff: Skæbne og hævn

Ferielæsning, Jeffrey Archer, Faderens Synder, Hvor der er vilje, Lauren Groff, Skæbne og hævn

Fordi:

“Min ferie kalder på at jeg skal dykke ned i Archers vidunderlige krønike, så jeg er klar til bind 3, der udkommer til efteråret. Faktisk har jeg været i besiddelse af Hvor der er vilje længe – men min mor stjal den fra min hylde med ordene “den får du alligevel ikke læst nu så jeg kan lige så godt…” hvorefter hun ringede til mig få dage efter – “hvornår er det nu 2’eren udkommer? Den er fantastisk! Martine det er lige noget for dig!”, hun var som besat. (Og jeg tænkte bare på at jeg ville have min bog tilbage!) Nu er 2’eren udkommet (og jeg har fået bind 1 tilbage fra min mor) så nu kan jeg heldigvis nyde begge bøger i streg.

Jeg har efterhånden læst et par domestic noir-bøger og de formår alle sammen at sætte tanker i gang hos mig som gerne bliver siddende i lang tid. Det er gode bøger, man ikke kan slippe og som giver et voldsomt indtryk at det er svært at starte på en ny roman efterfølgende. Jeg har hørt om Skæbne og hævn, at den skulle have det vildeste twist midt i bogen, hvor man bliver taget godt ved næsen. Sådan noget elsker jeg, så den glæder jeg mig til at læse.”

Christina, redaktør Lindhardt og Ringhof

Skal læse: Stefan Ahnhem: Atten grader minus og Ernest Hemingway: Solen går sin gang

Ferielæsning, Heminqway, Solen går sin gang, Hemingways første bog, Stefan Ahnhem, Atten grader Minus, Fabian Risk

Fordi:

“Siden jeg som teenager pløjede mig igennem de lasede eksemplarer af Sjöwall & Wahlöös bøger, der stod i bogreolen i vores svenske sommerhus, har jeg været en sucker for alt svensk og alt krimi – og Stefan Ahnhem er en af mine nyeste besættelser. Serien om Fabian Risk har alle de ingredienser, en krimi skal have, og så er det rasende effektivt og underholdende, så jeg glæder mig også meget til at kaste mig over det seneste bind i serien.

Og ja. Så er det er lidt flovt at indrømme: I betragtning af at jeg ser mig selv som lidt af en litteraturnørd, så har jeg aldrig læst Hemingway (there, I said it!). Så jeg har store ambitioner om at begynde med debutromanen i min sommerferie og så ellers arbejde mig slavisk igennem resten af forfatterskabet. Jeg har på fornemmelsen, at det bliver godt.”

Sandra, produktionswizard

Skal læse: Kristian Leth: “Mithos” og Mich Vraa: “Haabet”

Ferielæsning, Mich Vraa, Haabet, Kristian Leth, Mithos

Fordi:

“Jeg har altid læst historiske romaner, så Mich Vraas roman om dansk-vestindien og slavetiden har jeg længe vidst, jeg skulle læse – jeg er bare først nået til den nu. Til august udkommer anden del i serien, Peters kærlighed om Peter von Scholten – og den vil jeg gerne være helt klar til.

Kristian Leths Mithos har jeg også virkelig glædet mig til. Jeg læste meget fantasy, da jeg var yngre, men det er længe siden, jeg sidst har læst noget i den genre. Det er virkelig dejligt. Faktisk så dejligt, at jeg allerede er tyvstartet her inden ferien. Og er cirka halvvejs. Og formentlig når at blive helt færdig inden jeg overhovedet rejser på ferie. Jeg kunne ikke vente.

Så må jeg finde noget andet godt at tage med i kufferten sammen med Haabet!”

Lars, salgswizard

Skal læse: “Kongerækken” af Anders Olling og Hans Erik Havsteen samt John Williams: “Stoner”

Ferielæsning, John Williams Stoner, Stoner, John Williams, Kongerækken

Fordi:

“Kongerækken glæder jeg mig til at læse i min ferie. Jeg er ikke så stærk i Danmarkshistorien, herunder Kongerækken, som min mormor kunne ønske sig, så jeg tænker, at de her bøger er et oplagt projekt. De er overkommelige, men samtidig er der jo til mange ferier og weekender i hele serien.

Og så skal jeg have læst Stoner. Bogen lå konsekvent på bestsellerlisten i tiden før jeg arbejdede hos Lindhardt og Ringhof. Jeg har aldrig fået den læst, så jeg har besluttet, at i denne ferie skal det være. Jeg hopper på John Williams-toget og glæder mig til at se, hvor det tager mig hen.”

Tea, marketingansvarlig Carlsen

Skal læse: John Boyne: “Drengen i den stribede pyjamas” og Imran Rashid: “SLUK”

Ferielæsning, Drengen i den stribede pyjamas, Carlsen, Imran Rashid, SLUK

Fordi:

Drengen i den stribede pyjamas har på kort tid fået status som en af børnelitteraturens moderne klassikere – og så har den også taget mange voksne læsere med storm. Det er en skildring af to drenges venskab under 2. Verdenskrig,  og det er en bog, man lige skal samle kræfter – og servietter – til. Den er netop blevet genudgivet i en illustreret udgave med stemningsfulde og gribende tegninger af Oliver Jeffers – og den må jeg læse!

Og så skal jeg læse SLUK. som medienørd og medievidenskaber er jeg meget spændt (og lidt nervøs) for at kaste mig over den. Men jeg synes, det er vigtig læsning”

Caroline, student i voksenredaktionen

Skal læse: Thomas Korsgaard: “Hvis der skulle komme et menneske forbi” og John Irving: “Mysteriernes Allé”

Ferielæsning, John Irving, Mysteriernes Allé, Thomas Korsgaard, Hvis der skulle komme et menneske forbi

Fordi:

“Jeg glæder mig til at læse Thomas Korsgaards Hvis der skulle komme et menneske forbi i sommerferien. Det er simpelthen kun, fordi jeg ikke har haft tid, at den ikke er læst endnu – det er jo efterhånden et must at have læst den, og det lyder som en rigtig stærk og barsk fortælling.

Og så skal jeg læse Mysteriernes Allé af John Irving. Jeg er helt vild med Irving og hans finurlige fortællinger, så forventningerne til sommerens læseoplevelser er høje!”

Ulla, redaktør Lindhardt og Ringhof 

Skal læse: Nathan Hill: Niksen og Anne Mette Hancock: Ligblomsten

Ferielæsning, Anne Mette Hancock, Nathan Hill, Niksen, Stor amerikansk roman, debutroman, bestseller til ferien

Fordi:

“Ligblomsten må jeg simpelthen læse i min ferie. Manuskriptet blev sendt ind til vores redaktion samtidig med jeg gik på barsel, men selv i babyboblen har jeg ikke kunnet undgå jubelråbene fra mine kolleger, så den glæder jeg mig virkelig til at læse – jeg skal jo også være ajour til når toeren kommer!

Niksen fik seks(!) stjerner af Politikens anmelder og så vidt jeg kan forstå har den potentialet til at blive sommerens helt store roman-læseoplevelse.”


Find mere inspiration til din sommerferielæsning her – og rigtig god læselyst!