CarlsenPuls Bøger til unge Fantasy til børn og unge Inspirationslister og guides Prisbelønnede romaner Young Adult-romaner

Sommertid er læsetid – få inspiration til din sommerferielæsning her

YA, sommer, læs, læsning, bog, bøger, ya-bøger, ya-books, læseliste

Sommeren er over os, og måske er du allerede begyndt at overveje, hvad du skal bruge dine feriedage på at læse. Her får du masser af inspiration til, hvilke YA-bøger du skal tilbringe din sommer med.

Nyklassiker i YA-litteraturen

Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder

Dante kan svømme. Det kan Ari ikke. Dante er veltalende og selvsikker. Ari har det svært med ord og tvivler på sig selv. Dante drømmer sig væk i poesi og kunst. Ari forsvinder i mørke tanker om den bror, der sidder i fængsel. Dante er lys i huden. Ari er meget mørkere. Man skulle tro, at en dreng som Dante ville være den sidste, der kunne bryde de mure ned, som Ari har bygget om sig selv.

Men da Ari og Dante mødes, sker der noget. De opdager, at universet er et stort og besværligt sted. Dette er historien om to drenge, Ari og Dante, der må lære at tro på hinanden og på styrken af deres venskab, hvis de nogensinde skal blive mænd.

→  Læs et uddrag af Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder her

→  Køb Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder online her eller hos din lokale boghandler

Forventningspres, perfektionisme og det sorte hul

Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være ligeså perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv.

Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Men der er noget, der sitrer i hende.

Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret. Presset er så stort, at Josephine er ved at drukne. Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

→  Læs et uddrag af Og så drukner jeg … her

→  Køb Og så drukner jeg … online her eller hos din lokale boghandler

Seks forbrydere – én umulig opgave

kragens kald, six of crows, leigh bardugo

Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede byens underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt. derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de andre kriminelle tilsyneladende vil røre ved. Kaz sammensætter et højst usædvanligt hold af mindre respektable forbrydere:

En hævntørsig straffefange. En skarpskytte med meget dårlig dømmekraft. en rigmandssøn med en mystisk fortid. En spion kendt som Genfærdet. En magisk hjerteknuser med en tragisk kærlighedshistorie. En tyv med talent for kreative flugter. Belønningen er enorm – men dødstruslen er lige så stor. Den værste trussel … er dem selv.

→  Læs et uddrag af Six of Crows (1) – Kragens kald her

→  Køb Six of Crows (1) – Kragens kaldonline her eller hos din lokale boghandler

Når drøm bliver til mareridt

Lygia Day Peñaflor, YA, young adult, alt dette er sandt

Da Miri, Soleil, Penny og Jonah blev venner med deres forfatteridol, havde de aldrig forestillet sig, at deres dybeste hemmeligheder skulle ende i hendes næste bog … og med altødelæggende konsekvenser.

Miri Tan elskede romanen Understrøm lige så højt, som var den et levende væsen. Så da hun og hendes veninder skulle møde forfatteren, Fatima Ro, til en bogsignering, lagde de en plan, så de kunne komme helt tæt på hende.

Selvom veninderne ikke længere vil stå ved det … Men grænsen mellem fiktion og virkelighed er mere kompliceret, end nogle af dem kunne have forestillet sig ..

→  Læs et uddrag af Alt dette er sandt her

→  Køb Alt dette er sandt online her eller hos din lokale boghandler

Læs den før du ser filmen

Knivens stemme, Patrick Ness, Chaos Walking

Prentisstown er ikke en by som alle andre. Her kan alle nemlig høre hinandens tanker i en overvældende og endeløs strøm af Støj.

En måned før den fødselsdag, der vil gøre Todd til en mand, opdager han sammen med sin hund, Manchee (hvis tanker, Todd også kan gøre – om han vil det eller ej), et område med total stilhed.

De opdager, at byen, hvor privatliv er umuligt, gemmer på en forfærdelig hemmelighed.

En hemmelighed så grusom, at Todd og Manchee må flygte, hvis de vil gøre sig håb om at overleve.

→  Læs et uddrag af Knivens stemme her

→  Køb Knivens stemme online her eller hos din lokale boghandler

Frihed ser forskellig ud, alt efter øjnene der ser

hvor solen skinner om natten, annie bahnson, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger

Pigerne Freddy og Lulu rejser til Grækenland, da de er blevet studenter. De længes efter nogle ugers frihed, inden det nye studieliv med nye forpligtelser skal begynde – i hvert fald for Freddy, hvis far allerede er i gang med at lægge planer for hele hendes fremtidige liv. Et helt andet sted i verden begiver Habib sig ud på en farefuld færd.

Han må ud af Syrien, så han ikke bliver en del af Assads hær, og hans kurs er sat mod Danmark, hvor han håber at blive genforenet med sin kæreste, Jamil, som også er flygtet fra det regime, hvor homoseksualitet er en dødssynd. På en græsk ø krydses deres spor – og de næste uger vil vise dem alle, at frihed ser forskellig ud, afhængig af, hvem der stræber efter den.

→  Læs et uddrag af Hvor solen skinner om natten her

→  Køb Hvor solen skinner om natten online her eller hos din lokale boghandler

Tag med til Echo Ridge

Echo Ridge, Karen M. McManus, YA, young adult, ungdomsbog, en af os lyver

Echo Ridge er en lille by, og Ellery har aldrig været der før, men hun har hørt om den. Det var der, hendes moster forsvandt som 17-årig. Og for blot fem år siden blev byen landskendt, da årets homecoming queen blev myrdet. Nu skal Ellery bo der sammen med sin tvillingebror hos sin bedstemor, som hun knap nok kender.

Ellery kender alt til hemmeligheder. Hendes mor har dem, hendes bedstemor har dem. Og efterhånden som Ellery lærer mere om Echo Ridge, står det klart: Alle skjuler noget. Men hemmeligheder kan være farlige – og de fleste er ikke gode til at holde på dem. I Echo Ridge er det bedst at holde sine hemmeligheder for sig selv …

→  Læs et uddrag af Echo Ridge her

→  Køb Echo Ridge online her eller hos din lokale boghandler

Grænser, gråzoner og mørketal

Mørke rum, Kristina Aamand, YA

Mørke rum er en barsk YA-roman, der med skiftende perspektiver og flere sammenflettede historier tager livtag med vores forestillinger om voldtægt, ofre og gerningsmænd.

“Det er jo forfærdelig synd for de piger, men når man leger med tændstikker, kommer der ild.” Sådan siger Sophias mor, og ordene runger i Sophias hoved, da hun starter i sygeplejepraktik på Klinikken for seksuelle overgreb. Bærer kvinderne virkelig en del af ansvaret for, at de er blevet overfaldet?

Mørke rum tager følsomt og frygtløst læseren ved hånden, inviterer ind i mørket – og tænder lyset.

→  Læs et uddrag af Mørke rum her

→  Køb Mørke rume online her eller hos din lokale boghandler

En homeage til hiphoppen

YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

16-årige Bri drømmer om at blive alle tiders store rapper. Som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han blev det helt store hit, har hun et hul at udfylde. Men da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at måtte gå fra hus og hjem at fylde det hele. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen. Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er en historie om at kæmpe for sine drømme – imod alle odds. Det er en historie om at være tro mod sig selv og ikke give efter for andres forventninger. Det er historien om den desperate virkelighed, som mange fattige, sorte familier oplever i dagens USA.

Læs et uddrag af On the Come Up her

Køb On the Come Up online her eller hos din lokale boghandler

Når venskaber erstatter familie

Savn mig ikke YA, young adult, ungdomsbog,

Det er sådan Miranda og Syd har det med hinanden. Deres mødre er væk, og de har kun deres fædre. Syds far er alkoholiseret, Mirandas far er overbeskyttende, så pigerne bruger så meget tid sammen, som det er muligt.

En dag forsvinder Syd bare og efterlader en knust Miranda. Hvorfor? Det bliver et spørgsmål, der plager Miranda nat og dag, og til sidst beslutter hun sig for at finde Syd, for hun kan ikke bære tanken om, at hendes bedste veninde er alene med de problemer, som hun tilsyneladende har fortiet. Det bliver en rejse, der afslører hemmeligheder om Syd, hendes familie, og ikke mindst om … Miranda.

Læs et uddrag af Savn mig ikke her

Køb Savn mig ikke online her eller hos din lokale boghandler

I dag bliver en fantastisk dag, fordi …

YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, kære evan hansen, deaer evan hansen, Steven Levinson, Benj Passek og Justin Paul, Val Elmich.

Evan har altid følt sig alene, men da et brev havner i de forkerte hænder, bliver han trukket ind i en fremmed families tragedie. Nu får han muligheden for ikke længere at føle sig udenfor. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål. Og et website. Han er selvsikker, og han går viralt. Alle dage er fantastiske. Indtil alt er i fare for at falde sammen omkring ham, og han bliver konfronteret med sin værste fjende: sig selv.

En hvid løgn fører til store sandheder i denne varme og hjerteskærende fortælling, fyldt med sorg og autenticitet, om kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.

Læs et uddrag af Kære Evan Hansen her

Køb Kære Evan Hansen online her eller hos din lokale boghandler

Hvor langt ville du gå for at hjælpe en fremmed?

valget, sarah engell, ya, young adult, ungdosmbog, ungdombsbøger

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.

Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed.

Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.

Valg, som kan have store konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

Læs et uddrag af Valget her

Køb Valget online her eller hos din lokale boghandler