YA, young adult, jul, julegaver, ønsker, ønskeliste, bøger, ungdomsbog, ungdomsbøger

Uanset om du mangler bøger til din tbr eller wish list, har vi gjort det let for dig og lavet en liste over YA-bøger, du kan ønske dig til jul, så du kan nøjes med at printe den ud, når venner og familie spørger, hvad du ønsker dig i julegave.

Bøger til dig, der elsker fantasy og dystopi

Knivens stemme af Patrick Ness

Chaos Walking 1 - Knivens stemmePrentisstown er ikke en by som alle andre. Her kan alle nemlig høre hinandens tanker i en overvældende og endeløs strøm af Støj. En måned før den fødselsdag, der vil gøre Todd til en mand, opdager han sammen med sin hund, Manchee (hvis tanker, Todd også kan høre – om han vil det eller ej), et område med total stilhed.

De opdager, at byen, hvor privatliv er umuligt, gemmer på en forfærdelig hemmelighed. En hemmelighed så grusom, at Todd og Manchee må flygte, hvis de vil overleve.

Tilføj Knivens stemme til din Goodreads

Læs et uddrag af Knivens stemme

Tornenes sprog – Midnatsfortællinger af Leigh Bardugo

tornenes sprog, mitnatsfortællinger, tornenes sprog - midnatsfortællinger, leigh bardugo, six of crows, kragens kald, det korrupte rige, ya, young adult, fantasyGlem alt om prinsen på den hvide hest og historier, der slutter med et bryllup. I Bardugos mørke eventyrverden tager pigerne skæbnen i egen hånd.

Seks fortællinger fra Grishaverset fyldt med blodtørstige uhyrer, hekse, prinser og magiske væsner, der tørster efter magt, hævn og kærlighed. Her tager pigerne sagen i egne hænder og begiver sig ud på farlige rejser, der meget vel kan koste dem livet, men som også kan få afgørende betydning for deres liv og lykke. Og de er ikke alle rene af hjertet …

Tilføj Tornenes sprog til din Goodreads

Læs et uddrag af Tornenes sprog

Kragens kald af Leigh Bardugo

Six of Crows 1 - Kragens KaldDu er måske vant til at binge serier, men hvad med at kaste dig over en duologi i stedet? Six of Crows er fyldt med fart og spænding, og du kan ovenikøbet binge bøgerne uden at skulle vente på at de udkommer.

Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede Ketterdams underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt. Derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de kriminelle vil røre ved. Kaz sammensætter et højst usædvanligt hold af mindre respektable forbrydere fra underverdenen til missionen.

Tilføj Kragens kald din Goodreads

Læs et uddrag af Kragens kald

Og havet var vores himmel af Patrick Ness

Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, MonsterBathsheba og de andre hvaler lever og ånder for at jage. De kæmper en endeløs kamp mod mennesket. Men en dag – da de angriber et af menneskenes skibe – finder de ikke blot det sædvanlige bytte.

De finder et menneske, som bærer på den største hemmelighed af alle, og for første gang kommer hvalerne på sporet af ham – monsteret, myten, djævelen selv …  Nu påbegynder den ultimative jagt på det onde, og når den er forbi, vil verden være forandret for altid.

→ Tilføj Og havet var vores himmel til din Goodreads

→ Læs et uddrag af Og havet var vores himmel

LÆS OGSÅ: Når drømmen om et forfattermøde bliver til et mareridt

Bøger til dig, der elsker kærlighedshistorier

Hvis det er os af Becky Albertalli og Adam Silvera

hvis det er os, adam silvera, becky albertalli, ya, young adultBen er en drømmer – såret og i gang med at sende ekskærestens ejendele retur efter deres break up. Arthur er i New York for første gang for at arbejde sommeren over – og kæmper for at føle sig hjemme. Første gang de ser hinanden, støder de bogstaveligt talt sammen på et posthus.

Derefter finder de hinanden igen ved hjælp af Craigslist. Måske er det skæbnen, men efter en række katastrofale første dates, bliver de måske nødt til at se i øjnene, at universet skulle have blandet sig helt udenom.

Tilføj Hvis det er os til din Goodreads

Læs et uddrag af Hvis det er os

Hvis bare du var min af Jenny Han

Hvis bare du var min, netflix, jenny han, ya, young adultLara Jean har aldrig indrømmet det, når hun var forelsket i en dreng. Det ville jo alligevel ikke blive til noget. I stedet har hun skrevet et kærlighedsbrev til hver enkelt, hvori hun har fortalt om sine følelser – og derefter har hun lukket brevet og gemt det i sin hatteæske og aldrig gjort mere ved sagen. Brevet er lukket og forelskelsen ude af verden.

Men en dag opdager Lara Jean, at hendes breve på en eller anden måde er sluppet ud i verden, hvilket får hendes tidligere forelskelser til at konfrontere hende med, hvad i al verden der foregår, og hvad de breve skal betyde.

→ Tilføj Hvis bare du var min til din Goodreads

→ Læs et uddrag af Hvis bare du var min 

Leah på Offbeatet af Becky Albertalli

Leah på offbeatet, LovebooksSom trommeslager i et band har Leah intet problem med at finde takten – men det er ikke helt så let i det virkelige liv. Hun elsker at tegne, men tør ikke vise sine tegninger til nogen. Og selvom hendes mor ved, at hun er biseksuel, har Leah endnu ikke fortalt det til sine venner – ikke engang til sin bedste ven Simon, som er homoseksuel.

Afslutningen på high school nærmer sig, der er spændinger og uro blandt vennerne, og det går efterhånden op for Leah, at hun måske er ved at forelske sig i en af dem.

→ Tilføj Leah på offbeatet til din Goodreads

→ Læs et uddrag af Leah på offbeatet

Fordelen ved hemmelige forelskelser af Becky Albertalli

YA til din wish list — dét skal du ønske dig i julegave17-årige Molly Peskin-Suso ved alt om at være hemmeligt forelsket. Hun har prøvet det 26 gange. For selvom hendes tvillingesøster Cassie siger til hende, at hun skal kaste sig ud i det, så tør Molly ikke risikere at blive afvist. Hun er forsigtig. For det skal tykke piger altid være.

Men så dukker Will pludselig op. Han er sjov, flirtende og muligt kæreste-materiale. Og med ham kan Molly måske få sit første kys. Men der er også Reid. Mollys nye kollega. Ham kan hun da umuligt falde for. Vel?

→ Tilføj Fordelen ved hemmelige forelskelser til din Goodreads

→ Læs et uddrag af Fordelen ved hemmelige forelskelser 

Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder af Benjamin Alire Sáenz

Aristoteles og Dante opdager universets hemmelighederDante og Aristoteles er meget forskellige. Og måske kan en dreng som Dante ville være den sidste, der kunne bryde de mure ned, som Ari har bygget om sig selv.

Men da Ari og Dante mødes, sker der noget. De deler bøger, tanker, drømme, latter. De lærer hinanden nye ord og begynder langsomt at omdefinere hinandens verden. Og de opdager, at universet er et stort og besværligt sted. Dette er historien om to drenge, Ari og Dante, der må lære at tro på hinanden og på styrken af deres venskab, hvis de nogensinde skal blive mænd.

Tilføj Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder til din Goodreads

Læs et uddrag af Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder

LÆS OGSÅ: Kristina Aamands nye roman rammer der, hvor det gør ondt

Bøger til dig, der er vild med realisme

Mørke rum af Kristina Aamand

Mørke rum, Kristina Aamand, YASophia starter på Klinikken for seksuelle overgreb. Maysun tror, hun har regnet formlen ud på det gode liv. Langt borte får Parvati et ægteskabstilbud, men kan hun leve op til de krav hendes mand stiller?

Elias, Sophias storebror, er fornuftig og ansvarlig, og drømmer om Nanna, men da han endelig er alene med hende bliver drømmen til et mareridt. Og så er der pigen, der ligger alene, indtil døren til hendes værelse går op, og hun forsvinder ind i det mørke rum.

Tilføj Mørke rum din Goodreads

Læs et uddrag af Mørke rum

21 måder at dø af Sarah Engell

21 måder at dø, sarah engell, ya, young adultDa Stella og Amalie bliver uvenner, går Stella fra at være en af skolens mest populære piger til at være en social taber. I løbet af ingen tid får Amalie vendt klassen mod hende, og hun skyer ingen midler. Stella er forsvarsløs og kan ikke andet end se til, mens hendes hadeside får flere og flere likes.

Stella kan mærke, hvordan hun langsomt dør indvending. Hun føler ikke, at hun har noget tilbage, så det er jo bare at vælge en af de 21 måder at dø, som hun har listet op

Tilføj 21 måder at dø din Goodreads

Læs et uddrag af 21 måder at dø

For evigt. Måske af Anica Mrose Rissi

For evigt. Måske, YA, young adult, Anica Mrose RissiDa Betts møder Aiden, bliver hun øjeblikkeligt forelsket. Aiden er der altid for hende. Betts’ veninde, Jo, mener ikke, at det er kærlighed. Hun mener det er usund kærlighed. Veninderne glider fra hinanden. Betts kan ikke holde ud at høre Jo tale dårligt om Aiden.

Men Jos ord gør alligevel indtryk. Der er nogle ting ved Aiden, som er mindre rare. Ting, der i starten er okay, men som til sidst bliver kvælende og omklamrende. Og voldelige …

Tilføj For evigt. Måske din Goodreads

Læs et uddrag af For evigt. Måske

Provinspis af Ditte Wiese

Provinspis, Ditte Wiese, YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøgerIda lider af en alvorlig omgang bøhlandsblues. Der sker absolut INTET i det hul, hun bor i. Alle er som levende døde, der bare gør det, som alle andre gør. Drømmer om det, som alle andre drømmer om. Det er kun weekenderne, der giver kedsomheden modspil, og den kaster Ida sig grådigt over i en tåge af sex, sprut og stoffer.

Hun må væk. Ud. Bort. Provinsen er som kviksand: jo mere Ida kæmper imod, jo mere bliver hun trukket ned i et bundløst hul. Hvad gør man, når der er så meget at kæmpe imod? Når den største fjende … er en selv?

Tilføj Provinspis din Goodreads

Læs et uddrag af Provinspis

Hvor solen skinner om natten af Annie Bahnson

hvor solen skinner om natten, annie bahnson, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger

Freddy og Lulu rejser til Grækenland, da de er blevet studenter. De længes efter nogle ugers frihed, inden det nye studieliv med nye forpligtelser skal begynde – i hvert fald for Freddy, hvis liv allerede er nøje planlagt.

Habib flygter fra Syrien for ikke at ende i Assads hær. Kursen er sat mod Danmark, hvor han håber at blive genforenet med sin kæreste, Jamil, som også er flygtet fra det regime, hvor homoseksualitet er en dødssynd. Habib, Freddy og Lulus veje mødes og viser dem, at frihed ser forskellig ud, afhængig af, hvem der stræber efter den.

Tilføj Hvor solen skinner om natten din Goodreads

Læs et uddrag af Hvor solen skinner om natten


LÆS OGSÅ: 
Solen er også en stjerne kommer som film med Riverdale-stjerne på rollelisten

Bøger til dig, der elsker Riverdale

Alt dette er sandt af Lygia Day Peñaflor

Lygia Day Peñaflor, YA, young adult, alt dette er sandtDa Miri Tan og hendes tre venner får chancen for at møde forfatteren til deres yndlingsroman, lægger de en plan for at komme helt tæt på deres store idol, men i deres møde med forfatteren sker der noget, der vender op og ned på alt.

De havde aldrig forestillet sig, at deres dybeste hemmeligheder skulle ende i hendes næste bog. Ingen af dem kan helt begribe, hvad der er sket, men en ting er sikkert: Forfatterens næste bog får altødelæggende konsekvenser for fire venner

Tilføj Alt dette er sandt din Goodreads

Læs et uddrag af Alt dette er sandt

Hazel Wood af Melissa Albert

Hazel Wood, Melissa AlbertAlice og hendes mor har været på farten det meste af livet i et forsøg på at holde sig et skridt foran det kulsorte uheld, som altid har forfulgt dem. Alices mormor er enspænder og kultforfatter til en samling dystre eventyr. Da hun pludselig dør på sit gods, Hazel Wood, går det for alvor op for Alice, hvor uheldig man kan være.

Hendes mor bliver bortført af et væsen, som hævder at være fra den grusomme, overnaturlige eventyrverden, som Alices mormor har skabt, og det eneste spor, Alice har, er en seddel med beskeden: “HOLD DIG VÆK FRA HAZEL WOOD.”

→ Tilføj Hazel Wood til din Goodreads

→ Læs et uddrag af Hazel Wood

En af os lyver af Karen m. McManus

En af os lyver, karen m. macmanusAlle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er hvor langt du vil gå for at beskytte dem.

En helt almindelig mandag eftermiddag mødes fem studerende på Bayview High til eftersidning, men en af dem kommer ikke ud af lokalet i live. Men hvem har slået Simon ihjel?

Det viser sig hurtigt, at han havde planlagt at poste noget saftig sladder om de fire andre. Er én af de fire skyldige i Simons mord? Eller er morderen en helt anden?

Tilføj En af os lyver din Goodreads

Læs et uddrag af En af os lyver