Krimi Norske krimier Norske krimiforfattere Populære krimier Skønlitteratur

Hvem er Gunnar Staalesen? Mød forfatteren bag den bedstsælgende norske krimiserie

Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen er en af Norges største spændingsforfattere, og han har modtaget mange priser og mødt stor anerkendelse for sit forfatterskab. Hans nyeste bind i serien om privatdetektiv Var Veum er nu aktuelt i Danmark.


Gunnar Staalesen (f. 1947) debuterede i 1969 med romanen Uskyldstider på Pax forlag i Norge. Siden er det blevet til mange romaner i krimigenren, og han har også skrevet børnebøger, manuskripter og digte. Staalesen er særlig kendt for Bergen-trilogien og for sin anmelderroste krimiserie om Varg Veum.

Staalesen har haft en imponerende karriere som forfatter, hvor han har modtaget flere priser for sine værker. Han har blandt andet vundet Rivertonprisen flere gange, og ydermere har han vundet Rivertonklubbens ærespris i 2012. Han har også vundet den norske boghandlerpris ‘takk for boken’ i 1989. Staalesen har derfor igennem sin karriere fået imponerende anerkendelser for hans bøger.

Staalesen har som sædvanlig skrevet en krimi, der både adlyder genrens egne love til punkt og prikke, og som sætter et vigtigt samfundsanliggende i spil. 

Jyllands-posten om Vi skal høste vinden af Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesens serie om Varg Verum har 20 bind. Alle følger de hovedpersonen Varg Veum, der som karakter minder meget om den klassiske privatdetektiv, man kender fra krimigenren. Han drikker lidt for meget, han er fraskilt, og han har mange mystiske kvinder i sit liv. I de mange bøger i serien opklarer Veum forbrydelser i Bergen-området.

LÆS OGSÅ: 10 gode krimier du (måske) ikke har læst endnu

Gunnar Staalesens bøger om Varg Veum er også blevet filmatiseret til en serie, hvor tv-serien har fået sin titel efter hovedpersonen. Den omhandler privatdetektiv Verum, der sammen med en politibetjent løser kriminelle sager i Bergen.

Serien kørte over 5 år, og den fik to sæsoner. I hovedrollerne fandt man Trond Espen Seim som Varg Verum og Bjørn Floberg som politibetjent Hamre. Serien var så populær, at Seim har vendt tilbage til rollen flere gange i de mange filmatiseringer af bøgerne. Efter serien er der nemlig også kommet film til, der afbilleder privatdetektiven. Faldne engle og Kolde hjerter, der er bøger af Gunnar Staalesen i serien om Veum, er begge blandt andet blevet lavet til film med Seim i hovedrollen.

LÆS OGSÅ: 16 gode krimier. Få inspiration til nervepirrende pageturnere

Gunnar Staalesen er nu aktuel med spændingsromanen Dødens net, der er den seneste bog i serien om Varg Veum. I Dødens net følger Veum en savnet mands spor, og dette fører ham til den norske bygd Solvik. Byen styres af to indflydelsesrige familier, der begge ønsker at have magten over byens lakseopdræt.

Solvik gemmer på mørke hemmeligheder, som ingen ønsker skal komme frem, men dette stopper ikke Veum, der arbejder hårdt på at finde den savnede mand. Spørgsmålet er bare, hvor mange mystiske dødsfald privatdetektiven skal støde på? Og hvor mange vil nå at dø, før mysteriet er opklaret?

I Staalesens roman er det spenning til siste slutt. Han kan kunsten med knutens stramning og løsning

Vagant om Dødens net (Original titel: Forfulgt av død)

Dødens net er det nyeste bind i serien. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.
Gunnar Staalesen: Dødens net

Dødens net, Gunnar Staalesen

Privatdetektiven Varg Veum støder på adskillige mystiske dødsfald, da han følger en savnet mands spor til den norske bygd Solvik. En by, der styres af to indflydelsesrige familier, som kæmper om magten over det indbringende lakseopdræt – en kamp, der har splittet det lille samfund i to og sat indbyggerne op imod hinanden.

Varg Veum opdager hurtigt, at Solvik gemmer på adskillige hemmeligheder, som ingen ønsker skal se dagens lys. Men det stopper ikke privatdetektiven.

Spørgsmålet er, hvor mange der må dø, før Veum når frem til gådens løsning. Dødens net er bog nummer tyve i Gunnar Staalesens populære og filmatiserede serie om privatdetektiven Varg Veum.

Du kan købe Dødens net online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.