Krimi Inspirationslister og guides

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

Nordiske krimiforfattere

Leder du efter ny inspiration til din krimilæsning? Her anbefaler vi 10 nordiske krimiforfattere og deres romaner, som du straks skal læse.

1. Lone Theils

Danske Lone Theils har opnået stor succés med sin krimiserie om London-baseret Nora Sand. Krimierne er hæsblæsende actionfyldte page-turnere, med udgangspunkt i en virkelig historie. Pigerne fra englandsbåden er første bind. Få overblik over rækkefølgen i Nora Sand serien her.

Seneste roman er Troskyldigheden selv.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

En britisk kvinde drukner i en swimmingpool i et sommerhus ved den danske vestkyst. Men var det et hændeligt uheld? Eller var det mord? Og hvem stod i givet fald bag? Afdødes far, der er ved at gå konkurs med sin hotelkæde og har brug for de penge, hendes livsforsikringer vil generere, hendes jaloux søster, de stridende veninder, den kærlige ægtemand … eller en helt anden?

Den danske journalist Nora Sand bliver involveret i sagen, da den skal for retten i England. Og da flere mennesker dør, er hun pludselig selv mål for en skruppelløs morder, der gør alt for at hytte sit eget skind.

Troskyldigheden selv er sjette bog i den populære serie om Nora Sand.

Du kan købe Troskyldigheden selv online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.2. Camilla Grebe

Camilla Grebes karriere som en af de største nordiske krimiforfattere har taget fart de sidste par år, hvor hun hurtigt er blevet den svenske krimiforfatter der har høstet flest priser. Det skyldes hendes eminente krimier Når isen brister og Husdyret, samt Skyggejægeren, hvor hun på de to sidstnævnte fik den fornemme pris Glasnøglen som bedste nordiske krimi.

I foråret blev hendes tidlige krimier, som Grebe har skrevet med sin søster Åsa Träff, genudgivet. Og i tidligere i år udkom Camilla Grebe med en ny og spændende krimi Låneren, som hun har skrevet i samarbejde med sin søn Carl-David Pärson.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

Den unge politibetjent Alba er sikker på, at intet nogensinde sker i Sundby, som hun er blevet tvangsforflyttet til efter at have angrebet en kollega. Hun tager fejl.

Småbørnsfaren Leo tror, at flytningen til den idylliske gård udenfor Sundby skal hjælpe ham og hans familie med at komme over sorgen over et mistet barn. Han tager fejl.

Leos hustru Marika er overbevist om, at noget ikke er, som det skal være på gården, og at noget frygteligt snart vil ske. Hun får ret.

Låneren er en hårrejsende thriller om virkelighedens sprækker, om sorg, og om behovet for at genskabe det tabte. Den er skrevet af den prisbelønnede bestsellerforfatter Camilla Grebe og hendes søn Carl-David Pärson.

Du kan købe Låneren hos fx Bog & idé eller i nærmeste boghandel.
3. Yrsa Sigurdardottir

For mange er den islandske krimi et friskt og gysende koldt pust til genren og Yrsa Sigurdardottirs krimier er ingen undtagelse.

Selvom krimigenren er forholdsvis ny i Island har Yrsa Sigurdardottir alligevel tre håndfulde krimier i sin portefølje. Hun har bl.a. skrevet 6 bøger i den prisbelønnede krimiserie om serien om det umage makkerpar efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freyja.

Senest er hun påbegyndt en ny serie, Sort-is serien, hvor andet bind, Skærsild, netop er udkommet.

Skærsild

En begravelse bliver et rent mareridt, da en gruppe venner samles på en lille ø for at sige et sidste farvel til en god veninde. Vennerne finder to døde på den klippefyldte strandstrækning lige neden for det fyrtårn, de overnatter i. Efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn tilkaldes, så de kan assistere det lokale politi i opklaringen af det, der viser sig at være et brutalt dobbeltmord. Idunn, der selv stammer fra øen, må slås med sine egne uhyggelige minder om tiden der. Og mens hun bekæmper fortidens dæmoner, forsøger hun at fokusere på en kompleks efterforskning, der ikke giver mening overhovedet.

Skærsild er 2. bog i Yrsa Sigurðardóttirs Sort is-serie med efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn i hovedrollerne. Sort is-serien handler om de farer, der lurer lige under overfladen, og om de bloddryppende hemmeligheder, der gemmer sig i et ellers fredeligt samfund. Hver bog har sin egen drabssag, men de tre hovedpersoner går igen, og deres skæbner og historier flettes sammen med efterforskningerne.

Du kan købe Skærsild online fx. hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra 10. juni.4. Stina Jackson

Siden svenske Stina Jackson debuterede i hjemlandet, har krimierne strøget ud fra de svenske boghandlere. Faktisk solgte Sommermørke 1000 eksemplarer om dagen. Og det er med god grund. Næste roman Ødemark blev shortlistet til årets bog i Sverige i 2020.

Glæd dig til en læseoplevelse ud over det sædvanlige. Det er ikke krimier i almindelig forstand, men en handling hvor ondskaben gruer lige under overfladen.

Ødemark, Stina Jackson

Efter sit store gennembrud med den prisbelønnede Sommermørke har Stina Jackson skrevet spændingsromanen Ødemark.

I den lille by, Ödesmark, som ligger allernordligst i Sverige, bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke naboernes blikke. Når hun har aftenvagt på benzintanken, er hun bevidst om, at kunderne kigger på hende.

Folkene i den lille by undrer sig over, hvorfor Liv har valgt at blive boende sammen med sin far, også efter hun fik Simon, og de spørger hinanden, hvad det mon er, der holder hende herude i ingenting?

LÆS OGSÅ: Shortlistet til Årets bog i Sverige 2020. Smuglæs i Stina Jacksons Ødemark

Du kan købe Ødemark online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.5. Steffen Jacobsen

Er du en af de få, der endnu ikke har haft fornøjelsen af Steffen Jacobsens hæsblæsende krimier, har du virkelig noget godt i vente.

Steffen Jacobsens elskede serie om Lene Jensen og Michael Sander tog Danmark med storm med Trofæ og Ghostwriter, og siden har Steffen Jacobsen skrevet på en ny serie som starter med Proxy.

Få overblik over Steffen Jacobsens krimier her.

De stumme piger, Steffen Jacobsen

Da den dømte voldtægtsforbryder Gordon Nimb bliver brutalt myrdet, tvinges efterforsker Tanya Nielsen til at grave i Nimbs mørke fortid. Køen af ofre med motiv til at hævne sig er lang. Den omfatter også uopklarede sager og ofre, som Nimb gerne pralede med; de, som han kaldte de “stumme piger”.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen på krimiforfatter Steffen Jacobsens bøger

Blandt de mistænkte for drabet er desuden Tanyas overordnede og mentor Jakob Nordsted. For at fange morderen og rense Nordsteds navn, må Tanya derfor opspore Nimbs usynlige ofre.

De stumme piger er Steffen Jacobsens selvstændige fortsættelse til bestselleren Proxy.

LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen om Ghostwriter6. Michael Katz Krefeld

I de 13 år vi har haft fornøjelsen af Michael Katz Krefelds forfatterskab, har han leveret den ene hæsblæsende krimi efter den anden, og tilmed modtaget et hav af priser.

Mest kendt er han for sin bestsellerserie om Ravn, og hans populære krimier om Cecilie Mars.

Få de fulde overblik over alle Michael Katz Krefelds krimier her.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

★★★★★ – Jyllands-Posten

★★★★★ – Fyens Stifttidende

En gal drabsmand terroriserer storbyen. Han myrder enlige kvinder for at indlemme dem i sin syge samling.

Den kontroversielle og fandenivoldske Cecilie Mars er udnævnt til drabschef, og sagen bliver en af de første, hun sammen med sit team skal forsøge at løse.

Men stærke kræfter i politiledelsen modarbejder hende. De har gravet en gammel uopklaret drabssag frem, som implicerer hende.

Mens Cecilie Mars kæmper for at klare frisag, bliver galningens samling større og større …

Bødlernes Daggry er en selvstændig fortsættelse til storbykrimierne Mørket kalder og Nattens udyr.

Du kan købe Bødlernes daggry online, fx hos Bog og idé, eller i din nærmeste boghandel.7. Heine Bakkeid

Norske Heine Bakkeid debuterede på dansk for et par år siden med Jeg vil savne dig i morgen, som er første bind i en ny krimiserie om den bistre tidligere afhøringsleder Thorkild Aske.

Glæd dig til en spændende, overraskende og uforudsigelig læseoplevelse i selskab med Norges nye store spændingstalent som læsere og anmeldere hurtigt har dømt til at være en forfatter man skal holde øje med!

LÆS OGSÅ: Den nye norske krimistjerne du ikke bør snyde dig selv for

Fjerde bind i serien om Thorkild Aske udkommer senere på året.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

Den tidligere forhørsleder Thorkild Aske vender tilbage til sine rødder på Island, hvor hans far, den karismatiske miljøaktivist Ulfur, er uhelbredeligt syg af kræft. Desuden sidder Ulfur i fængsel, dømt for drabet på sin unge kæreste.

LÆS OGSÅ: Ubehagelige overraskelser fra dybet. Heine Bakkeid skriver knugende nordnorske krimier

Thorkild og søsteren Liz tager turen til sagaøen for at tage afsked med deres far. Faren hævder, at han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles snart ind i sagen, som afslører nye sandheder om deres egen familiehistorie og klimaforkæmpernes mørke hemmeligheder.

Vi skal ikke vågne er tredje bind i serien om Thorkild Aske.

Du kan finde Vi skal ikke vågne som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.8. Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock har siden krimidebuten i 2017 modtaget et væld af priser og har ligget på bestsellerlisterne med alle sine krimier. Hun er også en stor succes i udlandet, mest aktuelt i Tyskland hvor hun på en enkelt uge har formået at storme frem på bestsellerlisten.

Bøgerne er en del af en serie om journalist Heloise Kaldan og efterforsker Erik Schäfer.

Hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen af de tre krimier bør du straks kaste dig over dem. Pitbull kan sagtens læses uden forudgående kendskab til Ligblomsten.

Læs om Anne Mette Hancocks krimier

Pitbull, Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock har domineret bestsellerlisterne med sine to krimier Ligblomsten og Mercedes-snittet.

Pitbull er hendes seneste bog, der er en spændende, intens krimi med flere twists, du vil blive overrasket over.

Heloise Kaldan kommer i kontakt med den døende mand Jan Fischhof, da hun er ved at lave research til en artikel om frivilligt vågearbejde hos Røde Kors. En dag kommer Jan til at røbe for hende, at han engang var indblandet i et dødsfald, og Heloise beslutter sig derfor for at kigge nærmere på sagen. Det er dog ikke nemt, når både politiet og de pårørende lyver for hende. Heldigvis får hun hjælp af ven og efterforsker Erik Schäfer.

LÆS OGSÅ: Prisvindende Anne Mette Hancock udgiver nu 3. bog. Smuglæs i Pitbull

Du kan købe Pitbull online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.9. Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem var allerede et hot navn inden han begyndte at skrive krimier.
Stefan har nemlig de sidste 20 år skrevet manuskripter til en lang række film og tv-serier – blandt andet krimiserierne om Wallander og Irene Huss.

Så da han i 2014 debuterede som forfatter med første bind i krimiserien med Fabian Risk som efterforsker, havde Nordisk Film da også allerede sikret sig filmrettighederne til de første fire bøger i serien.

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem fornyer den svenske krimi

Senest har Stefan Ahnhem skrevet Byttet som er en nervepirrende stand-alone thriller.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

★★★★ “Intet er, hvad det udgiver sig for at være i denne svindler-krimi” – Jyllands-Posten

Stefan Ahnhem, som står bag de bedstsælgende krimier om Fabian Risk, har skrevet en psykologisk thriller om parforhold i opløsning.

Carl og Helene har brug for en lang ferie, hvor de har tid til at finde hinanden igen. De har fundet et drømmehus i Californien og har derfor byttet deres hjem med et amerikansk par, som skal tilbringe sommeren i deres villa i Stockholms skærgård. Men så snart Carl og Helene lander i Santa Cruz er der noget, som føles forkert. Så huset virkelig sådan ud på billederne? Og hvad har det andet par egentlig gang i i deres hjem? Byttet beskæftiger sig med, hvordan vores drømme og fantasier kan vendes imod os, så vi i sidste ende ikke tør tro på os selv..

Du kan købe Byttet online fx hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.10. Helene Tursten

Helene Tursten er en af de mest læste svenske krimiforfattere siden hun debuterede med Den knuste tang-hest som er første bind i den populære serie om Irene Huss i 2001.

En anden populær serie, er serien om Emblå Nyström, hvor seneste krimi er Snefald. Romanerne kan læses selvstændigt.

Få overblik og Helene Turstens krimier her

Snefald

Snefald er den tredje og nyeste fritstående krimi om Embla Nyström.

Embla Nyström får et opkald fra sin morbrors fætter, som har fundet en død mand i en af de hytter, som han udlejer. Ofret, som er blevet likvideret, er en af Sveriges største bandeledere af organiseret kriminalitet. Han er blandt dem, der mistænkes for at stå bag Emblas venindes uopklarede forsvinden 14 år tidligere.

LÆS OGSÅ: Svensk krimiserie af Helene Tursten. Se alle Embla Nyström-bøgerne her

Snart dukker flere mordofre op fra gangsterbossens inderkreds. Kan jagten på de skyldige give Embla svar på, hvad der skete dengang? Er der en chance for, at hendes veninde stadig lever?

Du kan købe Snefald online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Er du vild med krimier? Så har vi samlet en liste med gode krimier til dig her.