Krimi Inspirationslister og guides

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

Nordiske krimiforfattere

Leder du efter ny inspiration til din krimilæsning? Her anbefaler vi 10 nordiske krimiforfattere og deres romaner, som du straks skal læse.

1. Lone Theils

Danske Lone Theils har opnået stor succés med sin krimiserie om London-baseret Nora Sand. Krimierne er hæsblæsende actionfyldte page-turnere, med udgangspunkt i en virkelig historie. Pigerne fra englandsbåden er første bind. Få overblik over rækkefølgen i Nora Sand serien her.

Seneste roman er De usynlige.

Lone Theils, De usynlige

Under en ferie i Danmark bliver journalisten Nora Sand vidne til et drab, der viser sig at have forbindelse til Storbritanniens absolutte elite. Hun kommer på sporet af en gruppe mennesker, der ikke skyr nogen midler for at dække over fortidens synder.

Mennesker med penge, magt og indflydelse nok til at få ethvert problem til at forsvinde – og de anser Nora for at være præcis sådan et problem. Hendes eneste chance for redning bliver at opsøge sit værste mareridt.

De usynlige er femte bind i krimiserien om den danske journalist Nora Sand, der bor i London.

LÆS OGSÅ: Lone Theils fortæller den virkelige (og skræmmende) historie bag Nora Sand-krimien De usynlige

Du kan købe De usynlige online, fx på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.2. Camilla Grebe

Camilla Grebes karriere som en af de største nordiske krimiforfattere har taget fart de sidste par år, hvor hun hurtigt er blevet den svenske krimiforfatter der har høstet flest priser. Det skyldes hendes eminente krimier Når isen brister og Husdyret, samt Skyggejægeren, hvor hun på de to sidstnævnte fik den fornemme pris Glasnøglen som bedste nordiske krimi.

I foråret blev hendes tidlige krimier, som Grebe har skrevet med sin søster Åsa Träff, genudgivet. Og i april udkom Camilla Grebe med en ny og spændende krimi, Alle lyver.

Camilla Grebe, Alle lyver, svensk krimi, krimi

En nat bliver Maria vækket til beskeden om, at hendes steddatter er forsvundet.

Efter flere samtaler med politiet, går det op for Maria, at hendes mand mistænkes for at have slået sin datter ihjel. Det nægter hun at tro, for hun kender sin blide, elskelige og omsorgsfulde mand.

Men alt begynder at smuldre omkring hende. Pludselig kommer hun i tvivl.

Kan han virkelig have begået en så grusom forbrydelse? Hvem kan hun stole på? Hvem taler sandt og hvem lyver?

Alle lyver er femte selvstændige bind i Camilla Grebes serie Den mørke side. Næste selvstændige bind er Velkommen til Evigheden.

Du kan købe Alle lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
3. Yrsa Sigurdardottir

For mange er den islandske krimi et friskt og gysende koldt pust til genren og Yrsa Sigurdardottirs krimier er ingen undtagelse.

Selvom krimigenren er forholdsvis ny i Island har Yrsa Sigurdardottir alligevel tre håndfulde krimier i sin portefølje. De seneste krimier tilhører serien om det umage makkerpar efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freyja. Første bind, DNA, fik tilmed prisen for årets udenlandske krimi 2016 af det danske kriminalakademi.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

En lille pige, født af en islandsk surrogatmor, forsvinder en kold dag fra sin barnevogn i Reykjavík. Elleve år senere dør en pige af mæslinger, og faren ønsker at lægge sag an mod den person, som smittede datteren. Samtidig findes en kvinde død i en forladt bil.

Yrsa Sigurðardóttir er en af Islands bedste og mest populære krimiforfattere, som har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab. Tavshed er sjette selvstændige bog i krimiserien om efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freya.

Du kan købe Tavshed online, fx. Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

4. Stina Jackson

Siden svenske Stina Jackson debuterede i hjemlandet, har krimierne strøget ud fra de svenske boghandlere. Faktisk solgte Sommermørke 1000 eksemplarer om dagen. Og det er med god grund. Næste roman Ødemark blev shortlistet til årets bog i Sverige i 2020.

Glæd dig til en læseoplevelse ud over det sædvanlige. Det er ikke krimier i almindelig forstand, men en handling hvor ondskaben gruer lige under overfladen.

Ødemark, Stina Jackson

Efter sit store gennembrud med den prisbelønnede Sommermørke har Stina Jackson skrevet spændingsromanen Ødemark.

I den lille by, Ödesmark, som ligger allernordligst i Sverige, bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke naboernes blikke. Når hun har aftenvagt på benzintanken, er hun bevidst om, at kunderne kigger på hende.

Folkene i den lille by undrer sig over, hvorfor Liv har valgt at blive boende sammen med sin far, også efter hun fik Simon, og de spørger hinanden, hvad det mon er, der holder hende herude i ingenting?

LÆS OGSÅ: Shortlistet til Årets bog i Sverige 2020. Smuglæs i Stina Jacksons Ødemark

Du kan købe Ødemark online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.5. Steffen Jacobsen

Er du en af de få, der endnu ikke har haft fornøjelsen af Steffen Jacobsens hæsblæsende krimier, har du virkelig noget godt i vente.

Steffen Jacobsens elskede serie om Lene Jensen og Michael Sander tog Danmark med storm med Trofæ og Ghostwriter, og siden har Steffen Jacobsen skrevet på en ny serie som starter med Proxy.

Få overblik over Steffen Jacobsens krimier her.

De stumme piger, Steffen Jacobsen

Da den dømte voldtægtsforbryder Gordon Nimb bliver brutalt myrdet, tvinges efterforsker Tanya Nielsen til at grave i Nimbs mørke fortid. Køen af ofre med motiv til at hævne sig er lang – og omfatter også alle de uopklarede sager og ofre, som Nimb gerne pralede med; de, som han kaldte de “stumme piger”.

LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen er tilbage med hæsblæsende nyt krimiunivers i Proxy

Blandt de mistænkte for drabet er desuden Tanyas overordnede og mentor Jakob Nordsted. For at fange morderen og rense Nordsteds navn, må Tanya derfor opspore Nimbs usynlige ofre.

De stumme piger er Steffen Jacobsens selvstændige fortsættelse til bestselleren Proxy.

Du kan købe De stumme piger i paperback her.

LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen om Ghostwriter6. Michael Katz Krefeld

I de 13 år vi har haft fornøjelsen af Michael Katz Krefelds forfatterskab, har han leveret den ene hæsblæsende krimi efter den anden, og tilmed modtaget et hav af priser.

Mest kendt er han for sin bestsellerserie om Ravn, og Imperiet er den syvende bog i den populære serie.

Få de fulde overblik over alle Michael Katz Krefelds krimier her.

imperiet, michael katz krefeld

Den skandaleombruste rigmandsdatter Christiane Saxenholm er blevet kidnappet, og advokat Miriam Østergaard kontakter Ravn for at hyre ham til den helt specielle sag.

Ravn skal overbringe løsesummen på 3 millioner kroner til Christianes kidnapper, men snart bliver Ravn og Miriam inddraget i en magtkamp over et finansimperium til en værdi af 3,5 milliarder kroner. Hvis kampen ikke vindes, vil Saxenholm-familien styrte i grus.

Imperiet er den syvende selvstændige bog om privatopdageren Thomas “Ravn” Ravnsholdt.

Du kan købe Imperiet online, fx. hos Bog&Idé, eller i din nærmeste boghandel.7. Heine Bakkeid

Norske Heine Bakkeid debuterede på dansk for et par år siden med Jeg vil savne dig i morgen, som er første bind i en ny krimiserie om den bistre tidligere afhøringsleder Thorkild Aske.

Glæd dig til en spændende, overraskende og uforudsigelig læseoplevelse i selskab med Norges nye store spændingstalent som læsere og anmeldere hurtigt har dømt til at være en forfatter man skal holde øje med!

LÆS OGSÅ: Den nye norske krimistjerne du ikke bør snyde dig selv for

Fjerde bind i serien om Thorkild Aske udkommer senere på året.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

Den tidligere forhørsleder Thorkild Aske vender tilbage til sine rødder på Island, hvor hans far, den karismatiske miljøaktivist Ulfur, er uhelbredeligt syg af kræft. Desuden sidder Ulfur i fængsel, dømt for drabet på sin unge kæreste.

LÆS OGSÅ: Ubehagelige overraskelser fra dybet. Heine Bakkeid skriver knugende nordnorske krimier

Thorkild og søsteren Liz tager turen til sagaøen for at tage afsked med deres far. Faren hævder, at han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles snart ind i sagen, som afslører nye sandheder om deres egen familiehistorie og klimaforkæmpernes mørke hemmeligheder.

Vi skal ikke vågne er tredje bind i serien om Thorkild Aske.

Du kan finde Vi skal ikke vågne som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.8. Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock har siden krimidebuten i 2017 modtaget et væld af priser og har ligget på bestsellerlisterne med alle sine krimier. Hun er også en stor succes i udlandet, mest aktuelt i Tyskland hvor hun på en enkelt uge har formået at storme frem på bestsellerlisten.

Bøgerne er en del af en serie om journalist Heloise Kaldan og efterforsker Erik Schäfer.

Hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen af de tre krimier bør du straks kaste dig over dem. Pitbull kan sagtens læses uden forudgående kendskab til Ligblomsten.

Læs om Anne Mette Hancocks krimier

Pitbull, Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock har domineret bestsellerlisterne med sine to krimier Ligblomsten og Mercedes-snittet.

Pitbull er hendes seneste bog, der er en spændende, intens krimi med flere twists, du vil blive overrasket over.

Heloise Kaldan kommer i kontakt med den døende mand Jan Fischhof, da hun er ved at lave research til en artikel om frivilligt vågearbejde hos Røde Kors. En dag kommer Jan til at røbe for hende, at han engang var indblandet i et dødsfald, og Heloise beslutter sig derfor for at kigge nærmere på sagen. Det er dog ikke nemt, når både politiet og de pårørende lyver for hende. Heldigvis får hun hjælp af ven og efterforsker Erik Schäfer.

LÆS OGSÅ: Prisvindende Anne Mette Hancock udgiver nu 3. bog. Smuglæs i Pitbull

Du kan købe Pitbull online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.9. Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem var allerede et hot navn inden han begyndte at skrive krimier.
Stefan har nemlig de sidste 20 år skrevet manuskripter til en lang række film og tv-serier – blandt andet krimiserierne om Wallander og Irene Huss.

Så da han i 2014 debuterede som forfatter med første bind i krimiserien med Fabian Risk som efterforsker, havde Nordisk Film da også allerede sikret sig filmrettighederne til de første fire bøger i serien.

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem fornyer den svenske krimi

Denne, Det sidste søm, er et brag af en finale på Fabian Risk-serien.

10 nordiske krimiforfattere hvis romaner du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

Det sidste søm er sjette og sidste selvstændige krimi om den svenske politimand Fabian Risk.

Kan man være både afpresser, manipulator, voldtægtsmand og mishandler, og også være politichef hos Københavns Politi? Ja, det kan man. Og det er Kim Sleizner, der har vadet over adskillige lig for at nå hele vejen til toppen.

Betjenten Dunja Hougaard er gået under jorden, for at indlede en udredning mod sin tidligere chef. Hendes team har brugt måneder på at samle information om ham, og da en person i toppen af den danske efterretningstjeneste bliver fundet død sammen med en ukendt kvinde i en bil på bunden af det københavnske havneløb, strammes grebet. Men hvem strammes det om?

På den anden side af sundet i Helsingborg får Fabian Risk en besked, som forandrer alt for ham og hans familie.

Du kan købe Det sidste søm online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.10. Helene Tursten

Helene Tursten er en af de mest læste svenske krimiforfattere siden hun debuterede med Den knuste tang-hest som er første bind i den populære serie om Irene Huss i 2001.

En anden populær serie, er serien om Emblå Nyström, hvor seneste krimi er Snefald. Romanerne kan læses selvstændigt.

Få overblik og Helene Turstens krimier her

Snefald

Snefald er den tredje og nyeste fritstående krimi om Embla Nyström.

Embla Nyström får et opkald fra sin morbrors fætter, som har fundet en død mand i en af de hytter, som han udlejer. Ofret, som er blevet likvideret, er en af Sveriges største bandeledere af organiseret kriminalitet. Han er blandt dem, der mistænkes for at stå bag Emblas venindes uopklarede forsvinden 14 år tidligere.

LÆS OGSÅ: Svensk krimiserie af Helene Tursten. Se alle Embla Nyström-bøgerne her

Snart dukker flere mordofre op fra gangsterbossens inderkreds. Kan jagten på de skyldige give Embla svar på, hvad der skete dengang? Er der en chance for, at hendes veninde stadig lever?

Du kan købe Snefald online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Er du vild med krimier? Så har vi samlet en liste med gode krimier til dig her.