Helene Tursten Krimi Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Stærke svenske krimiserier: Få overblik over Helene Turstens forfatterskab

Helene Tursten

Helene Tursten er en af de mest læste, svenske krimiforfattere. Læs mere om Tursten og hendes spændende serier her.

Helene Tursten er forfatteren bag de populære krimiserier om hhv. Irene Huss og Embla Nyström. Serierne er oversat til 21 sprog og solgt i mere end fire millioner eksemplarer globalt.

Nu udkommer Helene Tursten med Snefald, der er tredje bog i serien om Embla Nyström.

Fra tandlæge til krimiforfatter

Det har ikke altid ligget i kortene, at Helene Tursten skulle være forfatter. Tursten arbejdede først som sygeplejerske og senere i næsten 10 år som tandlæge. Men da hun blev ramt af gigt, begyndte hun i stedet at skrive.

I 2001 debuterede hun med bind 1 i Irene Huss-serien, Den knuste tang-hest. Herfra gik det stærkt, og Helene Tursten skrev i alt 10 bøger i krimiserien om Irene Huss. Serien blev også filmatiseret som tv-serie.

LÆS OGSÅ: Helene Tursten Q&A

I seriens ottende bog, Det lunefulde net, dukker en anden kvindelig kriminalassistent op. Det er den unge Embla Nyström. En karakter, der skulle blive hovedrollen i Helene Turstens anden serie.

En helt anden type end Irene Huss

Hvor Irene Huss er gift og har børn, er Embla Nyström en anden type karakter.

Embla er 28 år, single og har ingen interesse i at få en mand eller børn. Hun bruger sin fritid på jagt og boksning – og så har hun et lidt større temperament end den ældre og mere erfarne Irene Huss.

Helene Turstens karakterer har imidlertid tilfælles, at de adskiller sig fra litteraturens typiske politikvinder.

I nordic noir krimier har karaktererne ofte store problemer og dysfunktionelle familier med i bagagen. Her er Helena Turstens karakterer anderledes. De er simpelthen bare politikvinder med helt normale liv og relationer – men som er knivskarpe til deres job.

Få et overblik her over alle Helene Turstens krimier:

Embla Nyström-serien

Snefald

Snefald er den tredje og nyeste fritstående krimi om Embla Nyström.

Embla Nyström får et opkald fra sin morbrors fætter, som har fundet en død mand i en af de hytter, som han udlejer. Ofret, som er blevet likvideret, er en af Sveriges største bandeledere af organiseret kriminalitet. Han er blandt dem, der mistænkes for at stå bag Emblas venindes uopklarede forsvinden 14 år tidligere.

LÆS OGSÅ: Svensk krimiserie af Helene Tursten. Se alle Embla Nyström-bøgerne her

Snart dukker flere mordofre op fra gangsterbossens inderkreds. Kan jagten på de skyldige give Embla svar på, hvad der skete dengang? Er der en chance for, at hendes veninde stadig lever?

Du kan købe Snefald online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Sandgrav

Sandgrav

Sandgrav er anden selvstændige del i Embla Nyström-serien.

Den ni-årige Amelie forsvinder sporløst på vej hjem fra skole. Kriminalinspektør Embla Nyström og hendes team mistænker i første omgang en stille og indadvendt teenager for at være indblandet.

Men da en politibetjent bliver myrdet og en eksplosionsbrand kort efter hærger en lade, begynder Embla at tro, at der ligger andre og større kræfter bag. Står der en seriemorder bag, og kan de finde Amelie i live? Og hvad har politimordet og branden at gøre med det hele?

Du kan købe Sandgrav online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jagtmark

Jagtmark
Hele Tursten

Jagtmark er første bog i serien om Embla Nyström.

Embla Nyström er 28 år, bor i Gøteborg og er kriminalinspektør. Når ikke arbejdet fylder deler hun en interesse med sin morbror, nemlig elgjagt.

Men årets jagt bliver på ingen måde, som medlemmerne af jagtselskabet havde forestillet sig, for mystiske hændelser præger jagten, og pludselig forsvinder to af jægerne i skoven.

Da den ene bliver fundet død, må Embla indse, at ferien er slut. Sammen med sine kolleger i den mobile enhed af kriminalpolitiet indleder hun en nervepirrende jagt på en morder.

Du kan købe Jagtmark online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Irene Huss-serien

Den knuste Tang-hest (1)

Den-knuste-tang-hest

Første, selvstændige bog i Helene Turstens kritikerroste krimiserie om den 40-årige kriminalinspektør Irene Huss.

En svensk rigmand falder ud fra altanen i sin luksuslejlighed i Göteborg. Det ser ud til at være selvmord, men viser sig at være mord. Irene Huss bliver sat på sagen, og er snart på jagt efter en udspekuleret morder.

Du kan købe Den knuste Tang-hest som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Nattevagt (2)

Nattevagt

Strømmen forsvinder pludselig en kold februarnat på Löwanderska Sygehus i Göteborg. Respiratoralarmen går i gang med at hyle, og læge Sverker Löwander styrter ind på intensivafdelingen. Men patienten i respiratoren er allerede død, og sygeplejersken, der overvågede ham, er blevet myrdet.

Da Irene Huss møder op, hævder det eneste vidne at have set sygeplejersken Tekla gå rundt på gangene på mordnatten. Men Tekla hængte sig på sygehusets loft 50 år tidligere.

Du kan købe Nattevagt som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Tatoveret torso (3)

Stærke svenske krimiserier: Få overblik over Helene Turstens forfatterskab

En plasticsæk med parterede dele af en mandekrop bliver fundet på en strand uden for Göteborg. Politiets eneste spor er en speciel, asiatisk udseende tatovering på ligets brystkasse. Irene Huss’ efterforskning af det brutale mord fører til København, hvor den pæne svenske kriminalinspektør får et par chokerende smagsprøver på byens rå og barske sider.

Irene bliver trukket ind i en brutal og fremmed verden af vold, sex og løgn, der udgør den totale modsætning til hendes trygge dagligliv med mand, hund og teenagedøtre.

Du kan købe Tatoveret torso som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Glasdjævlen (4)

Glasdjævlen

En stille regnvejrsnat i et svensk sommerhusområde lyder pludselig lyden af et skud.

I et svensk sommerhusområde finder Irene Huss og hendes kolleger liget af den unge Jacob Schyttelius, som er søn af den lokale præst. Få timer efter møder politifolkene det grufulde syn af Jacob Schyttelius’ forældre, som begge er skudt gennem hovedet. Begge mordsteder er oversået med symbolske djævletegn.

Efterforskningen åbenbarer en djævelskab, som end ikke den garvede Irene Huss havde drømt om. Og hvem kan hjælpe og beskytte Rebecka, Jacobs søster – og det eneste tilbageblevne medlem af familien?

Du kan købe Glasdjævlen som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Guldkalven (5)

Guldkalven

Da it-boblen brister, er det ikke blot drømmen om hurtige, store penge der dør. I Göteborgs mondæne rigmandsmiljø findes tre mænd brutalt likviderede. Alle tre ofre er skudt i hovedet på nært hold.

Efterforskningen fører Irene Huss ind i en jetset-verden med flotte strandvejsvillaer, dyre lejligheder i de store metropoler og uignnemsigtige økonomiske transaktioner. En verden, der er fyldt med karriereryttere, der ingen eller intet skåner i jagten på profit, og hvor tilsyneladende alt kan købes for penge…

Du kan købe Guldkalven som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Ilddansen (6)

Ilddansen

Irene Huss var under sin første tid ved kriminalpolitiet indblandet i en sag om en påsat brand. En mand brændte inde, og hans 12-årige steddatter figurererede i opklaringen. Sagen forblev uopklaret, men Irene slås stadig med spørgsmålet, om et barn koldblodigt kan myrde en voksen.

15 år senere dukker en mordsag op, da den nu 27-årige datter Sofies forkullede lig findes i et nedbrændt udhus. Irene tvinges til at grave op i gamle sår og mørke familiehemmeligheder, hvor passion lever side om side med fuldstændig følelseskulde. Og overalt hærger ilden…

Du kan købe Ilddansen som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Manden med det lille ansigt (7)

Stærke svenske krimiserier: Få overblik over Helene Turstens forfatterskab

To politimænd kan knap tro deres øjne, da en nyligt efterlyst BMW kommer direkte imod dem i en rasende fart. I jagten på BMW’en bliver de vidne til, hvordan bilen mejer en fodgænger ned.

Politiet sætter alle ressourcer ind og får fat i et spor, som leder dem til en mørk gammel jordkælder og et makabert fund.

Irene Huss og hendes kolleger bliver i jagten på en ung piges morder ledt ind i menneskehandelens iskolde verden, som forgrener sig, hvor politiet mindst venter det.

Du kan købe Manden med det lille ansigt som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Det lunefulde net (8)

Det lunefulde net

Et lig bliver fundet indemuret i en skorsten. Liget identificeres som Mats Persson, som sporløst forsvandt en novemberaften i 1983. Undersøgelsen af Mats’ forsvinden i 80’erne viste, at Mats tilsyneladende var kommet lidt for tæt på sandheden om gerningsmanden bag hans fars mord.

Kriminalkommissær Sven Andersson er på sagen og opdager, at Mats er blevet dræbt præcist på samme måde som hans far fyrre år tidligere – et skud i hovedet og to i brystet. Samtidig kæmper Irene Huss for at fange en morder, som på blot få dage har myrdet to teenagepiger. De to kriminalkommissærer opdager snart et mønster, men tiden er knap.

Du kan købe Det lunefulde net som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Venter i mørket (9)

Venter i mørket

En seriemoder er løs i Gøteborg. Han iagttager de intetanende kvinder i ly af mørket og beskytter dem; men synder de, straffer han dem med døden. Ligene smider han på kirkegårde, kvalt og indsvøbt i plastik, og han efterlader sig ingen spor. Forinden har ofrene hver modtaget en blomst, et bibelcitat og et billede af dem selv.

Irene Huss og hendes kolleger har hverken spor eller motiv at gå efter i den desperate jagt på morderen. Men en række mærkelige hændelser begynder at indtræffe for Irene. Familiens havemøbler bliver flyttet rundt på, blomster bliver ødelagt, og nogen holder øje med dem uden for deres vinduer. Er det drengestrenger, eller vil nogen gøre familien Huss ondt?

Du kan købe Venter i mørket som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


I skjul af skyggerne (10)

I skjul af skyggerne

Gøteborgs kriminelle miljø er en hensynsløs verden, hvor rivaliserende bander slås om territorier. Irene Huss og hendes kolleger befinder sig pludselig i krydsilden i opklaringen af mordet på et bandemedlem, der er blevet brændt levende. Har banden myrdet en af deres egne? Står Gøteborg overfor endnu en bandekrig? Og hvorfor er politiet altid et skridt bagefter i efterforskningen?

Hjemme hos Irene Huss’ familie fejres det, at Irenes mand er blevet ejer af sin egen restaurant. Men glæden er kort, da en bombe sprænger under familiens bil udenfor restauranten. Det er en advarsel – og hele familien Huss er i livsfare.

Du kan købe Venter i mørket som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.