Johanna Mo Krimi Skønlitteratur Svenske krimier

Et mord har fulgt Johanna Mo siden teenageårene

Et mord har fulgt Johanna Mo siden teenageårene

Den svenske krimiforfatter Johanna Mo var i sine teenageår, da tre unge mænd begik et brutalt mord. Mordet kastede en skygge over hendes familie, da de pludselig blev pårørende til en drabsmistænkt.


Den svenske forfatter Johanna Mo er 15 år, da en kvinde fra Stockholm forsvinder sporløst. Chokket bliver ikke mindre, da kvinden findes brutalt myrdet i den svenske middelalderby, Kalmar.

For Johanna Mo betød det, at hun pludselig kom ufrivilligt tæt på mordet. Hendes søster var kærester med den ene af de tre unge mænd, der blev mistænkt for mordet, og en anden arbejdede hun sammen med i sin fritid.

LÆS OGSÅ: Det siger læserne om Natsangeren af Johanna Mo

”Det kom som et kæmpe chok for mig og min familie, at min søsters kæreste var indblandet i mordet. Han kom fra en velhavende familie, og han var meget vellidt blandt sine venner og skolekammerater,” siger Johanna Mo.

Mordet på den svenske taxichauffør, der har inspireret Johanna Mo til sin nye krimiserie, fandt sted i oktober 1991, og blev i svenske medier omtalt som ‘Taximordet’.

LÆS OGSÅ: Ny svensk krimiserie, du ikke kan lægge fra dig. Smuglæs i Natsangeren af Johanna Mo

”Den svenske presse skrev dengang meget om mordet. Det optog også svenskerne meget, fordi det var mystisk, hvordan en kvinde med tre små børn kunne forsvinde sporløst på den måde,” siger Johanna.

Det brutale mord

Taxichaufføren, Dusanka Petrén, havde sent ud på eftermiddagen samlet en passager op inde i Stockholm. Taxaen fandt man senere lidt uden for den svenske hovedstad ved en bådebro i byen Vaxholm, men Dusanka Petrén var ikke at finde.

Politiets teori var, at Dusanka Petrén var blevet kidnappet efter hun havde forladt Stockholm. Blandt de mistænkte var hendes eksmand, som hun havde tre børn med, men var blevet skilt fra syv år tidligere.

Efterforskningen viste, at eksmanden havde været i kontakt med tre unge fyre fra Kalmar. Han ville, mod betaling, have dem til at tage hendes liv.

En ung fyr, der senere skulle vise sig at være skyld Dusanka Petréns i død, havde sat sig ind i den ledige taxa. Han skulle mod den lille by Vaxholm. Langt væk fra det tætbefolkede Stockholm ventede en anden ung fyr. I skjul strangulerede de taxichaufføren og begravede hende.

LÆS OGSÅ: Nu skal du ikke vente længere: Her er de bedste krimier der kommer i starten af 2021

Søsterens kæreste var ikke med ude på gerningsstedet. Han havde i tiden op til den grufulde dag udtænkt og planlagt forløbet, og af den grund blev af han medierne kaldt ‘Hjernen bag mordet’.

“Det kom som et totalt chok for alle i og omkring Kalmar, da de tre unge fyre et par måneder senere blev arresteret for mordet. Det kom ud af ingenting,” siger Johanna Mo.

Mordet ligger stadig i hendes baghoved

Det er nu efterhånden 30 år siden mordet blevet begået, men det fylder stadig meget i Johanna Mos liv i dag.

”Siden dengang har jeg mange gange tænkt over, hvad der kan få et menneske til at tage et andet menneskes liv, og især mennesker man kender og ikke kunne forestille sig kunne gennemføre så grusom en handling,” siger hun.

LÆS OGSÅ: 10 vildt gode krimier til de mørke aftener

Hun har i mange år gerne ville bruge sine oplevelser fra dengang i sine bøger, men først nu føler hun, at tiden er rigtig.

”Det har altid ligget i mit baghoved, at jeg gerne ville skrive om det, men jeg har også altid vidst, at vi skulle på afstand af det, før jeg kunne lade mig inspirere af det til en bog,” siger hun.

LÆS OGSÅ: På skuldrene af giganter. Mød svensk krimis nye stemmer

Når Johanna Mo skriver sine krimier, handler de sjældent om bestialske mord eller hjerteløse kriminelle. I sin nye krimiserie vil hun fokusere på de pårørende til en kriminel.

“Det har også været vigtigt for mig at fortælle om det at være pårørende til en, der har begået en kriminel handling, fordi det er et rigtig vigtigt, men også et rigtig svært emne for mange,” siger Johanna Mo. 

Et svært samtaleemne

Det bestialske mord var et stort samtaleemne i den lille by. Borgerne var både forfærdede over det der var sket i deres lokalområde, men det var på samme tid også lidt spændende.

Johanna Mo oplevede, at snakken om sagen stoppede brat, når hun var i nærheden. Hun oplevede også, at det var svært at snakke om derhjemme.

LÆS OGSÅ: Stina Jackson: De steder, vi vokser op, lever i os

“Mine yngre søskende var endnu for små til at forstå, hvad der var sket, derfor var det også utrolig svært at snakke om for mine forældre. De ville for alt i verden skåne dem,” siger hun.

Men forældrene kunne ikke holde den lokale tragedie skjult længe, da Johanna Mos tre år yngre søster havde hørt om mordet ovre i skolen.

“Min søster forblev sammen med ham, efter han kom i fængsel. Mine forældre ville ikke forbyde forholdet, fordi de var bange for, at min søster så ville flytte hjemmefra på den bekostning,” husker Johanna Mo.

LÆS OGSÅ: Skyggejægeren er årets svenske krimi – nu kommer den på dansk

Først otte år efter afsluttede søsteren forholdet til den drabsdømte fyr, og det var en lettelse for hele familien. Johanna Mo er siden kun blevet tættere med sin familie, og det er ikke længere svært for dem at tale om den svære periode i deres fælles liv.Nyt bind i serien:

Espeløvet

Espeløvet, Johanna Mo

Da Hanna Dunckers veninde, Ingrid, finder sin kæreste død, ligner det mord. Hanna og kollegerne ved Kalmars politi må bede Ingrid om hjælp til at optrevle sandheden om kærestens brogede fortid, men da Ingrid bliver akut syg ændres alt, og Hanna må holde hovedet koldt.

I mellemtiden er Hannas bror, Kristoffer, vendt tilbage til Öland for at deltage i retssagen, der kan rense deres far, og med sin angstfyldte bagage invaderer han Hanna og Isaks skrøbelige samliv. Kommer sandheden endelig frem om hvad der skete for 17 år siden, da deres far blev dømt for mord?

Espeløvet er fjerde bind i serien om Hanna Duncker og politistyrken på Öland.

Du kan købe Espeløvet online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra den 15. maj.
Mørkeskov

Et mord har fulgt Johanna Mo siden teenageårene

Juni 1999. Mikael er nitten år gammel og lige blevet student, da han forsvinder sporløst til et studentergilde. Tyve år senere findes hans skelet i Mittlandsskoven på Öland. Det er tydeligt, at han er blevet dræbt. Efterforsker Hanna Duncker bliver tilkaldt for at finde ud af, hvad der skete med Mikael den skæbnesvangre sommeraften.

Samtidigt kæmper Hanna stadig med sin fortid. Hun lever nemlig med uvisheden om, hvad der rent faktisk skete, da hendes far for mange år siden blev dømt for mord.

Mørkeskov er tredje selvstændige bind i Ölandsserien, en krimiserie om at leve i skyggen af forbrydelser og ikke kunne slippe forbindelsen til sin hjemstavn.

Du kan købe Mørkeskov online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.
Skyggeliljen

skyggeliljen, johanna mo

Anden selvstændige krimi i Ölandsserien efter Natsangeren.

Da Jenny kommer hjem, kan hun mærke, at der er noget galt. Huset er tomt, og både Thomas, hendes mand, og deres søn Hugo er væk. Men er de taget af sted frivilligt, eller er der sket dem noget?

Kalmars politi og efterforsker Hanna Duncker bidrager til sagen, og en stor eftersøgning igangsættes. Flere hemmeligheder kommer frem, og da Thomas findes død, intensiveres jagten på lille Hugo.

Samtidig mærker Hanna, hvordan nogen på øen tager grove midler i brug for at sikre sig, at hun ikke kommer sandheden om sin far nærmere, for hvad skete der egentlig for 16 år siden, da han blev dømt for mord?

Du kan købe Skyggeliljen online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Natsangeren

Natsangeren, Johanna Mo, Ölandsserien, svensk krimi, Hanna Duncker

Velkommen til Johanna Mo – den nye stjerne på den svenske krimihimmel!

Politiefterforsker Hanna Duncker vender efter 16 år tilbage til sin barndoms ø, da hendes far dør. På sin første arbejdsdag ved Kalmars politi kastes hun ud i en tragisk sag, hvor en teenagedreng bliver fundet død ved øens store naturområde Alvaret.

Pludselig står Hanna Duncker midt i en mordefterforskning, og sammen med sin makker Erik Lindgren må hun stå ansigt til ansigt med flere spøgelser fra sin fortid.

Natsangeren er første bog i Ölandsserien.

LÆS OGSÅ: Det siger læserne om Natsangeren af Johanna Mo

Du kan købe Natsangeren, fx Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.