Krimi Aktuelt Populære krimier Stina Jackson Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Stina Jackson: De steder, vi vokser op, lever i os

stina jackson odemark

INTERVIEW || Det øde, smukke og barske Nordsverige gennemsyrer Stina Jacksons anmelderroste spændingsromaner Ødemark og Sommermørke, hvor de åbne vidder er lige så klaustrofobiske som fri.


Stina Jackson er født og opvokset i Sverige, men bor nu i Colorado, USA sammen med sin amerikanske mand. Så det er langt væk hjemmefra, hun sidder og skriver sine anmelderroste spændingsromaner, der tager læseren med ind i de dybe skove i det nordligste Sverige.

LÆS OGSÅ: Stina Jackson vinder Glasnøglen 2019 for Sommermørke

Læseren oplever et Sverige befolket af ensomme og udsatte mennesker fastlåst i deres skæbner, og man fornemmer både forfatterens store kærlighed til hjemlandet, men også de begrænsninger det kan have at bo i et lille samfund, hvor “alle kender alle”.

Kan du beskrive, hvad det er for et særligt sted, og hvilken slags natur din ny roman Ødemark udspiller sig i?


“Ødemark foregår i omegnen af Arvidsjaur i Nordsverige, hvilket er et område, som ligger mit hjerte meget nært, fordi min farmor bor der, og jeg har været der meget i min opvækst.

Det er et meget smukt sted med dybe skove og mange søer. Det er tyndtbefolket, og man lever virkelig i samklang med naturen og årstiderne på en helt anden måde end i byerne.

Jeg tror på, at de steder, hvor vi vokser op, altid vil præge os. De lever så at sige i os.

Til trods for, at jeg har boet så mange år i udlandet, så står Nordsverige lysende stærkt i mig – årstidernes skiften, lyset, mørket, duftene. Steder er ligeså vigtige som de mennesker, vi omgiver os med, så for mig er det naturligt, at landskabet udgør en selvstændig karakter i mine bøger.”

Loyalitet og fjendskab går i arv

I Ødemark er der langt mellem husene og sladder og gammelt nag murrer i krogene. Her bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenage-søn Simon.

Det er en usædvanlig familie, og folk i byen undrer sig over, hvorfor Liv bliver boende hos sin far og tager sig til takke med et job på benzintanken. Rygtet vil også vide, at Vidar har en kæmpe formue, som han ikke nænner at bruge af og har tjent på bekostning af folk på egnen.

For de mennesker, vi hører om i romanen, er Ødemark blevet deres skæbne, og de er bundet til stedet og hinanden. Hvad karakteriserer de personer, som lever her?


“Det er svært at have hemmeligheder i områder, hvor der bor få mennesker, og her lever fortiden i folks bevidsthed på en anden måde end i byerne.

Loyalitet, venskab og uenigheder kan gives videre fra generation til generation. Båndene kan være meget stærkere, ikke bare mellem familier, men også mellem naboer og venner. På trods af afstande er der en nærhed, som ikke findes på samme måde i de store byer.

LÆS OGSÅ: Shortlistet til Årets bog i Sverige 2020. Smuglæs i Stina Jacksons Ødemark

I Ødemark har jeg prøvet at udforske betydningen af netop det med rødder og familiebånd – hvordan påvirker stedet og mennesker vores identitet. Hvor frie er vi egentlig i vores stræben efter at finde os selv?”

Stina Jackson
Stina Jackson i Jäckvik.
Foto: Mikael Berglund

“Både Liv og Liam, bogens hovedkarakterer, kæmper med at frigøre sig på forskellig vis. De forsøger at finde sig selv i en livssituation, hvor der ikke er meget plads til at være, dem de er.

De kommer begge fra dysfunktionelle familier, og hele romanen gennemsyres af en klaustrofobisk følelse, som gør, at man læser med stor uro. Man håber sådan, at de kan vriste sig fri, men man indser, at den frihed har en pris.”

Du er vokset op i Nordsverige, hvilke minder har du selv med derfra? Hvad er for dig at se fordele og ulemper ved at vokse op i et lille samfund?


“På trods af, at jeg er flyttet væk og har boet i udlandet temmelig længe, så mærker jeg, at stedet bliver ved med at leve i mig.

De minder, som lever stærkest i mig, er naturen: de lyse sommernætter, mørket midt på vinteren og alle skovens dufte.

Her i USA føles det ofte, som om jeg har en hemmelig verden i mig, en nordsvensk verden som ingen kan se.

Det med at længes efter noget og mine minder gør noget godt for skriveprocessen. Og jeg kan mærke, at det er en god ting at være fysisk distanceret til det sted jeg skriver om.

Hvis det fandtes lige uden for mit vindue, ville det være for tæt på, distraherende på en eller anden måde. Afstand nærer kreativiteten, i hvert fald for mig.

LÆS OGSÅ: Stina Jackson: Det blev en besættelse at skrive mig hjem

At vokse op i Nordsverige var fantastisk. Meget trygt og lykkeligt. Selv i dag er skovene nordpå mit yndlingssted på jorden, og en del af mit hjerte vil altid ligge der.

Den eneste ulempe ved at vokse op i en mindre by er, at det er svært at være anonym sammen med følelsen af, at man skal være på en bestemt måde for at passe ind. Jeg føler mig mere fri og mere modig i USA. Her hviler der ikke øjne på mig hele tiden.”Stina Jackson: Ødemark

Ødemark, Stina Jackson

Efter sit store gennembrud med den prisbelønnede Sommermørke har Stina Jackson skrevet spændingsromanen Ødemark.

I den lille by, Ödesmark, som ligger allernordligst i Sverige, bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke naboernes blikke. Når hun har aftenvagt på benzintanken, er hun bevidst om, at kunderne kigger på hende.

Folkene i den lille by undrer sig over, hvorfor Liv har valgt at blive boende sammen med sin far, også efter hun fik Simon, og de spørger hinanden, hvad det mon er, der holder hende herude i ingenting?

LÆS OGSÅ: Shortlistet til Årets bog i Sverige 2020. Smuglæs i Stina Jacksons Ødemark

Du kan købe Ødemark online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.