Fagbøger Bøger om Danmark

Spioner, krig og hemmelige kort – opmålingen af Danmark var en farverig affære

Spioner, krig og hemmelige kort – opmålingen af Danmark var en farverig affære

Der er de smukke, de sjove, de absurde og selvfølgelig også de historisk vigtige. I Kortlægningen af Danmark introduceres læseren til den fantastiske kunst- og vidensskat, som de historiske kort er.


Vi har alle set danmarkskort tusindvis af gange i skolen, i fjernsynet og på nettet, så når vi ser et kort, hvor en eller flere øer mangler, eller hvor Jylland ligner en deform og pukkelrygget mand, så registrerer vi lynhurtigt at noget er “galt”. Og så drages man ind i kortet for at prøve at forstå, hvad der foregår.

I Kortlægningen af Danmark tager historiker Peder Dam læseren med på en medrivende rejse gennem kartografiens historie fra 1400-tallet til midten af 1800-tallet. Da var landet blevet opmålt af Videnskabernes Selskab, og kortene lignede det Danmark, vi kender i dag.

Farverige kartografer

Store danskere som Tycho Brahe og Ole Rømer har bidraget til opmålingen af Danmark, men mindst lige så vigtigt for udviklingen var de mere ukendte, farverige og selvlærte kartografer som købmanden, spionen og søkartografen Jens Sørensen.

Under dække af at være købmand og skibsredder sejlede han langs den svenske kyst og gjorde målinger, støttet af den danske stat. Senere fik han til opgave at kortlægge Danmark. Til dette brugte han en milevogn trukket af heste, der ved hjælp af en klokke fortalte ham, hvor mange mil han havde kørt. På den måde lykkedes det Jens Sørensen at opmåle Danmark meget præcist.

Når kortene blev for præcise

Selvom Jens Sørensen producerede kort, der langt overgik datidens i præcision, blev de aldrig offentliggjort. Sørensen søgte flere gange om tilladelse til at få dem trykt, men hver gang blev anmodningen afvist. Det var der en helt særlig grund til – kortene var nemlig for gode.

peder dam kortlægningen af danmark
Udsnit af Vendsyssel. Øverst til venstre Alexis Hubert Jaillots søkort fra 1693 og øverst til højre Gilles Robert de Vaugondys danmarkskort fra 1750. Begge kort var almindeligt udbredte. I forhold til disse er Jens Sørensens kort nederst til venstre fra ca. 1700 overraskende nøjagtigt. Til højre ses det præcist opmålte kort lavet af Videnskabernes Selskab i 1841.

Kort var af stor militær og politisk betydning, og den danske stat var ikke interesseret i, at alt for præcise optegnelser af Danmark skulle falde i arvefjenden Sveriges hænder. Derfor blev Jens Sørensens danmarkskort gemt væk og glemt efter hans død. Der skulle gå mange år, før kort over Danmark blev så nøjagtige igen.

Samme skæbne var overgået Johannes Mejers meget præcise danmarkskort halvtreds år tidligere. Selvom der ikke fandtes bedre kort, da det blev tegnet i 1650, blev det aldrig delt med omverdenen. I stedet hang det på Frederik 2. arbejdsværelse på Københavns Slot, gemt væk fra nysgerrige øjne. Først i 1942 udkom Johannes Mejers danmarkskort endelig.



Peder Dam: Kortlægningen af Danmark

kortlægningen af danmark forside peder dam

Kortlægningen af Danmark fortæller danmarkshistorien gennem mere end 200 smukke historiske kort.

Oplev, hvordan konturerne af Danmark tog form på kort fra 1400-tallet og frem til starten af 1800-tallet. Bogen indledes med et overblik over kartografiens og kortlægningens historie, hvor de centrale opmålingsmetoder, personer og kort præsenteres. Efter bogens hoveddel med danmarkskort vises eksempler på bykort og kort over danske kolonier, Slesvig-Holsten, Norge og det øvrige Skandinavien samt de nordatlantiske besiddelser.

Peder Dam er ph.d. i historie, cand.scient. i geografi og historie. Han har tidligere været ansat ved SAXO-Instituttet, Geodatastyrelsen og Trap Danmark. Han er i dag museumsinspektør ved Odense Bys Museer.

Du kan købe Kortlægningen af Danmark online her eller i din nærmeste boghandel.