Fagbøger Bøger om Danmark

Da Aalborg var Danmarks næststørste by: Sådan så byen ved Limfjorden ud i 1700-tallet

Da Aalborg var Danmarks næststørste by: Sådan så byen ved Limfjorden ud i 1700-tallet

Aalborg er i dag Danmarks fjerdestørste by. Kalder sig Nordens Paris og blev kåret af New York Times som det ottende mest interessante sted at besøge i 2019. Byen byder på en livlig havnefront ud til Limfjorden og arkitektoniske perler som Utzon Centret og Musikkens Hus.

Men Aalborg har naturligvis ikke altid været sådan. I 1700-tallet så både byen og kortene over byen noget anderledes ud. Bogen Kortlægningen af Danmark fortæller danmarkshistorien gennem gamle kort – og i bogen kan du fx se det smukke kort over Aalborg fra 1722, der indgår i Frederik den Femtes Atlas.

Aalborg

Købstadskort med ukendt formål

Det er langtfra alle kort, der findes fyldestgørende informationer om. Det gælder også det smukke kort over Aalborg nedenfor. Kortet indgår i Frederik den Femtes Atlas – et kæmpe værk, der i dag findes på Det Kongelige Bibliotek og omfatter 55 store bind med i alt over 3.500 kobberstukne, håndtegnede kort og prospekter.

Hvordan kortet over Aalborg har fundet vej til atlasset, er uvist. Kongehuset kan have haft det i forvejen og føjet det til, eller det kan være indsamlet under udbygningen af værket.

Kort over Aalborg fra Kortlægningen af Danmark
Kortet Plan von der Stadt Aalbourg er udarbejdet af premierløjtnant Johan Friedrich Wilhelm
Schröter i 1722

Et æstetisk kort fra 1722

Det angives på kortet, at det er udarbejdet af premierløjtnant Johan Friedrich Wilhelm Schröter under Sjællandske Geworbne Regiment, og det er dateret 1722. Kortet er dog alt andet end et militærkort. Det viser hverken terrænets formationer eller i nogen særlig grad vådbundsarealer.

Til gengæld er der gjort meget ud af det æstetiske, bemærk for eksempel titelfanen, skovsignaturen med de mange træer og de tre skibe i Limfjorden med henholdsvis hollandsk, fransk og dansk flag.

Titelfanen på kortet fra Kortlægningen af Danmark
Kortets flotte titelfane
Limfjorden med tre skibe
Et hollandsk, fransk og dansk skib i Limfjorden

Kortet har nord nedad, og den lille landsby med anløbsbro, Sundby, ses derfor i bunden.

Sundby

I centrum af kortet ligger Aalborg Slot, hvis grundplan med volde og grave virker imponerende, men som allerede i 1500-tallet blev betragtet som ubrugeligt i militær henseende. Havnen ses til højre for slottet, dvs. mod vest, mens selve byen ligger i en halvcirkel omkring.

Kortet fra Kortlægningen af Danmark

Landets næststørste købstad

Dengang så Aalborg også anderledes ud hvad angår størrelsen på byen. Aalborg var med 4.181 indbyggere landets næststørste købstad ifølge
den første optælling af de danske købstæders indbyggertal i 1672, kun overgået af København.

LÆS OGSÅ: Sådan har København udviklet sig. Kortlægningen af Danmark

Der er sket lidt af hvert siden 1672. Trods Aalborg by i dag “kun” er den fjerdestørste by i Danmark, kan byen til gengæld bryste sig med et noget større indbyggertal end i 1672, nemlig mere end 115.000 indbyggere.


Kortlægningen af Danmark

Kortlægningen af Danmark, Peder Dam, kortlægning, kartografi, kort, danmarkskort, danske byer, danske byers udvikling, byudvikling

Dette pragtværk med mere end 200 smukke historiske kort fortæller, hvordan konturerne af Danmark tog form på kort fra 1400-tallet til starten af 1800-tallet. Da var landet efterhånden blevet fuldstændigt opmålt af Videnskabernes Selskab.

Bogen giver et overblik over kartografiens historie og præsenterer de centrale opmålingsmetoder, personligheder og kort. Ud over danmarkskort vises kort over danske byer, kolonier, Slesvig-Holsten, Skandinavien samt de nordatlantiske besiddelser.

I bogen beskrives også de politiske, kulturelle og teknologiske rammer, som kortene må forstås indenfor. De historiske kort bliver dermed på mere end én måde et billede af Danmark i evig forandring.

Du kan købe Kortlægningen af Danmark online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


Jeg er født og opvokset med et lånerkort i hånden, hvilket har ledt til en stor kærlighed for (og dyb afhængighed af) bøger. På Bog.dk lægger jeg lidt af hvert op – fx opskrifter, artikler samt quizzer om alt fra dyrerekorder til H.M. Dronningen.