Svenske krimier

Nervepirrende svensk debut. Kostskolen du ikke vil have dine børn på …

kostskolen, krimi, karin wik

Der er en morder løs på en isoleret kostskole i den prisnominerede Kostskolen af den svenske debutant Karin Wik.


En isoleret kostskole, to myrdede elever og en traumatiseret kriminalreporter. Det er de grumme ingredienser i pageturneren Kostskolen. Her vækker beskrivelsen af rugende uhygge og et elitært og betændt kostskolemiljø minder om Jan Guillous Ondskaben.

LÆS OGSÅ: 5 gode spændingsromaner til din læseliste

I Kostskolen er der dog ikke kun ondsindet mobning på spil, der er også en morder løs.

Traditioner og loyalitet frem for alt

Dybt inde i skoven ligger Axelsons, en højt estimeret svensk kostskole, hvor traditioner og loyalitet vægtes højere end alt andet. Da to af Axelsons elever bliver fundet brutalt myrdet på skolens område, bliver Ida Rossi, en lokal kriminalreporter, sendt ud for at lave en dybdegående reportage om stedet.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Det er ikke en opgave, hun er begejstret for, både fordi hun kæmper med angst, og fordi hun ikke har fortalt sin chef, at hun selv er tidligere elev på skolen. Da hun ankommer, bliver hun mødt af tavshed og mistænksomhed, og en ledelse, der virker mere interesseret i at værne om traditionerne end at få sandheden frem.

Traumatiseret kriminalreporter

I takt med at Ida bliver fanget i et psykologisk spil blandt arrogante elever og lærere, kommer hendes egne traumatiske minder fra en alt andet end lykkelig skoletid op til overfladen og truer med at ødelægge både hendes private og professionelle liv. Hvor langt er kostskolen villig til at gå for at beskytte sit ry, og hvor langt er Ida villig til at gå for at genvinde sit?

Prisnomineret svensk debutant

Kostskolen er skrevet af den svenske debutant Karin Wik
Den svenske debutant Karin Wik har ikke selv gået på kostskole.
Foto: Emelie Asplund

Min ambition har aldrig været at skabe et realistisk billede af en kostskole, da jeg ikke selv har gået på en eller har personlige erfaringer med sådan en form for skole. Men jeg har sjovt nok hørt fra flere tidligere kostskoleelever efterfølgende, at de kan genkende beskrivelsen af kostskolemiljøet. I min research har jeg læst, hvad der har stået i medierne om svenske kostskoler, og så har jeg ellers ladet fantasien få frit spil.

Karin Wik

Kostskolen blev nomineret til en Crimetime Award for årets krimidebut i Sverige i 2021 – en god start for forfatterdebutanten Karin Wik, der har en baggrund som journalist og i dag arbejder som kommunikatør.


Kostskolen af Karin Wik

Nervepirrende svensk debut. Kostskolen du ikke vil have dine børn på ...

På den højt estimerede kostskole, Axelsons, vægter man traditioner og loyalitet højere end alt andet. Da to af eleverne bliver fundet brutalt myrdet på skolen, bliver Ida Rossi, en lokal kriminalreporter, sendt ud for at lave en dybdegående reportage.
Det er ikke en opgave, hun modtager med kyshånd. Hun har nemlig undladt at fortælle sin chef, at hun selv er tidligere elev på skolen.

Ved ankomsten bliver Ida mødt af tavshed og mistænksomhed og en ledelse, der er mere interesserede i at værne om traditionerne end at få sandheden frem. I takt med at Ida bliver fanget i et psykologisk spil blandt arrogante elever og lærere, kommer hendes egne traumatiske minder fra en alt andet end lykkelig skoletid op til overfladen og truer med at ødelægge både hendes private og professionelle liv.

Svenske Karin Wik debuterer med denne spændende pageturner om et lukket kostskolemiljø.

Kostskolen kan købes i den lokale boghandel eller online hos Bog & Idé.Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.