Krimi Danske krimiforfattere Mogens Blom Skønlitteratur

Insider fra udenrigstjenesten går tæt på virkeligheden

Insider fra udenrigstjenesten går tæt på virkeligheden

INTERVIEW || Den kolde krig er alt andet end afkølet ved Europas grænse til Rusland. Og derfor er Ukraine godt materiale for en spændingsroman. Især for den tidligere diplomat Mogens Blom, som har skrevet Enken fra Kiev og snart kommer med efterfølgeren Dobbeltspil i Odessa.


“Vi har været så fokuserede på at bekæmpe terror i Mellemøsten, men imens er der sket en masse nye ting i verden. Vi har fået en ny kold – ja faktisk næsten varm krig i vores europæiske baghave op mod Rusland, hvor de kæmper dagligt.”

Ordene er Mogens Bloms. En mand med mere insiderviden end de fleste, når det kommer til at skrive politiske spændingsromaner med udgangspunkt i Mellemøsten. Han har arbejdet som diplomat og embedsmand i Udenrigsministeriet i næsten to årtier, og han har været så tæt på de Mellemøstlige konflikter, som man kan komme.

Nu har han skiftet det litterære bagtæppe ud. Fra Mellemøstens støvede varme til Østeuropas barske kulde.

Oprørets ansigt

Mogens Blom befandt sig i hovedstaden Kiev i 2016, kun to år efter det skæbnesvangre oprør på Maidan-pladsen. Her mødte han et ukrainsk samfund, der for alt i verden ikke ville tilbage under russisk kontrol, ligesom han også mødte unge mennesker, der var parate til at gøre næsten hvad som helst for deres uafhængighed.

Ideen til Enken fra Kiev udspringer fra Mogens Bloms møde med en ung kvinde på Maidan-pladsen.

“Den unge kvinde jeg mødte på Maidan-pladsen i 2016 fik virkelig åbnet mine øjne for, hvordan det ukrainske folk lige pludselig havde stået overfor et afgørende øjeblik i deres lands historie. De kunne enten komme under russisk kontrol i de næste 20, 30, 40 år – eller de kunne kæmpe for deres plads i Europa,” siger Mogens Blom og fortsætter:

“Det var et point of no return for dem. Den unge kvinde, jeg mødte, blev til enken fra Kiev.”

Ukraine er ikke, som en del danskere tror

Oplevelsen gjorde så stort et indtryk på Mogens Blom, at det var en historie, som han bare måtte fortælle. Samtidig ville han også rykke ved det fortegnede billede af Kiev og det ukrainske samfund, som mange danskere måske har.

Ifølge Mogens Blom er Ukraine ikke længere et gammelt jerntæppeland. Tværtimod har det smarte cafeer, et levende natteliv og ambitiøse unge, der deler samme værdier som unge i Danmark.

“Jeg tager udgangspunkt i den politiske virkelighed. Selve bogens plot og karaktererne i Enken fra Kiev er selvfølgelig min opfindelse, men jeg skriver ud fra tanken om, at det sagtens kunne ske. Jeg prøver at lægge mine romaner så tæt på virkeligheden som muligt.”

Insiderviden gør romanerne meget realistiske

Ifølge Mogens Blom er serien om efterretningsagenten Maiken Tarp faktisk så realistisk, at både tidligere kolleger i ministerier og andre embedsfolk siger: “ja, sådan kunne det sgu godt være foregået. Det er lige på kornet. Vi kan se magtkampene for os.”

Mogens Bloms lange fortid i diverse ministerier kommer virkelig til udtryk i Enken fra Kiev. De politiske intriger og de personlige og politiske spil vælter frem. Men det er ikke det eneste, der får indflydelse på bogens handling. Kærlighed og et kompliceret far-søn forhold får afgørende betydning for hovedpersonen Maiken Tarps kamp for at overleve.

“I forhold til at sidde og skrive notitser til en minister eller være en del af et stort embedsapparat, så er fordelen ved at gå ind i sådan et spændingsunivers, at det mig, der bestemmer. Jeg kan udvikle karaktererne, skubbe til dem og stille dem overfor dilemmaer, de ikke selv havde forestillet sig,” siger forfatteren og fortsætter:

“Som insider i det her miljø synes jeg også, at det er interessant at begrænse sig til en version af historien, der faktisk kunne foregå – selvom det nogle gange kan virke lidt utroligt.”

Men selvom Mogens Blom gerne ville, så er der stadig en række ting, han ikke kan udtale sig om i forhold til det danske embedsapparat (selvom det nok ville være godt stof til en spændingsroman):

“Med syv år i det danske mellemøstkontor under Muhammed-krisen, dansk krigsdeltagelse og så videre, så modtager man en del fortrolige indberetninger, og det er jo klart, at de ting kan jeg ikke bruge,” siger Mogens Blom.

Mogens Blom, Maiken Tarp, Dobbeltspil i Odessa

Mogens Blom (f. 1956) debuterede allerede som 27-årig med spændingsromanen Dræbt af en vildfaren kugle. Mogens Blom blev i 1996 ansat i Udenrigsministeriet, i 2003 blev han involveret i regeringens nye Arabiske Initiativ, og rejste gennem 10 år i Mellemøsten.

Han har været involveret i arbejdet med Muhammed-krisen, mødt Det Muslimske Broderskab såvel som de unge på Tahrir-pladsen i Cairo under Det Arabiske Forår, ligesom han befandt sig på Radisson SAS-hotellet i Amman, da det blev bombet i 2005.

Dobbeltspil i Odessa er fjerde selvstændige bind i Mogens Bloms serie om efterretningsagenten Maiken Tarp, der er ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste. De første tre bøger i serien er Gidsel i Amman, Arven fra Basra og Enken fra Kiev.

Du kan købe Dobbeltspil i Odessa online her eller i din lokale boghandel fra den 13. august 2019.