Enken fra Kiev

I slutningen af januar 2018 tog Mogens Blom på researchtur til Ukraine for at samle stof til fjerde bind i serien om efterretningsagenten Maiken Tarp. Her fortæller han om turen, og om den nye bog ”Enken fra Kiev”, der var med i tasken.


Tilfældet ville, at den nye roman kom fra trykken netop den dag, jeg tog fra København. Jeg havde derfor Enken fra Kiev med i tasken, da jeg ankom på Maidan-pladsen en kold januardag. I ugerne op til udgivelse af Enken fra Kiev ved jeg af erfaring, at koncentrationen har det med at ryge. Det er svært at samle sig om at skrive – lettere at rejse og samle stof.

Bogen og karakteren Tatiana, der har givet Enken fra Kiev dens titel, er derfor tilbage på ”åstedet”. Oprøret i 2014, kendt som Maidan, mod den tidligere præsident Viktor Janukovitj tog sin begyndelse her. I romanen slutter Tatiana sig en til demonstrationerne og oplever, hvordan fællesskabet vokser og kravet om, at Ukraine skal være frit og demokratisk tager til i styrke.

Men samme vinter bliver hendes mand, Sergey, en del af de såkaldte ’separatister’, der i Østukraine – med russisk støtte – udråber to selvstændige republikker. Konflikten i Ukraine bliver også en konflikt i et ægteskab.

Romanen begynder ét år senere, hvor Tatianas mand dræbes i interne magtkampe, og hun tager flugten. Med sig har hun en rygsæk med dokumenter, der kan skade separatisterne og deres russiske støtter. Da Tatianas flugt bliver opdaget, sendes en lejemorder efter hende, og han finder ud af, at hun er taget til Danmark.

På gangene i ministeriet

Enken i Kiev  har, som de to tidligere romaner i serien, Gidsel i Amman og Arven fra Basra, Maiken Tarp som hovedperson. Hun er en kvinde, der har det svært ved nærhed, og i mange år har hun lagt al sin energi i sit arbejde.

Da romanen begynder, står hun over for svære valg, karrieremæssigt og personligt. Forsvarets Efterretningstjeneste vil sende hende ’på græs’ i et lille ligegyldigt sekretariat i Udenrigsministeriet og privat presser kæresten på for, at de skal have et barn. Hun er blevet gravid ved en uheld, men føler ingen lyst til at skulle være mor.

Hendes tanker er derfor alle andre steder end på jobbet, da hun bliver sendt til en mindre sikkerhedspolitiske konference, hvor hun fået besked om blot at være blikfang. Men i stedet for akademiske indlæg kommer hun til at overvære et lejemord og i bestræbelserne på at fange gerningsmanden ender hun bagbundet på gulvet med en pistol mod tindingen.

Romanen udspiller sig i København og omegn – herunder på gangene i Udenrigsministeriet, som jeg kender godt fra mine 17 år som embedsmand. Intriger i ministeriet og mellem de forskellige departementer i statsadministrationen spiller en vigtig rolle – ligesom en far-søn relation får afgørende indflydelse på handlingen.

Research i Ukraine til ‘Maiken IV’

I Kiev får jeg på en hyggelig georgisk restaurant lejlighed til at præsentere den nye roman til en gruppe danskere i byen. Der er mange spørgsmål til skriveprocessen og livet som forfatter. Samtidig er det anledning til at fordele de allerførste eksemplarer af bogen.

Men hovedformålet med mit besøg er at samle indtryk og research til det næste bind i serien. Jeg har besluttet at lade næste bog foregå i Ukraine. Der er alt for mange gode historier, som jeg ikke har fået plads til i Enken fra Kiev.

Ukraine er blevet omdrejningspunkt for en ny øst-vest konflikt, som de fleste af os troede var historie med murens fald i 1989. Men nu genopstår den. En ’glemt krig’ udspiller sig dagligt langs grænsen til de områder, som med russisk støtte har løsrevet sig.

På en café i Kiev møder jeg den unge kvinde, der oprindelig inspirerede mig til karakteren Tatiana i Enken fra Kiev. Fire år efter oprøret er hun ikke mindre optimistisk. Eller rettere hun er optimistisk på lang sigt. Pessimist på kort sigt: ”Det eneste spørgsmål er så, om jeg lever så længe, at jeg overlever ’langt sigt,” konstaterer hun med et skævt smil.

Fake news i massevis

Krisen i Ukraine omfatter ikke bare den væbnede konflikt mod separatisterne og deres russiske allierede. Den drejer sig om en voldsom økonomisk ulighed, identitetskrise efter det gamle industrisamfunds delvise kollaps, korruption, hvidvask af penge – og så fake news i massevis; journalister og meningsdannere, der jages på de sociale medier af internettrolde. Dertil ekstravagante oligarker og kvinder, der kæmper for en plads i et stærkt patriarkalsk samfund.

I Odessa besøger jeg et dansk ingeniørfirma. Her arbejder 120 unge ukrainere, der har mod på livet og oplever sig selv som medarbejdere på én stor global arbejdsplads, hvor de samarbejder med kolleger overalt på kloden. Sammen med dem ser jeg, i en lille betonlejlighed i byens udkant, opsendelsen af Elon Musk’s raket SpaceX Falcon Heavy – og hører historier om 90’ernes små-gangstere, der gjorde sig i adidas-tøj og hvide Lada’er. De store kørte BMW, får jeg at vide. ”Alle der kørte BMW dengang var forbrydere. Ingen andre havde råd.”

Dagen efter fortæller en ældre lærerinde om en tidligere elev, der var bedre til småsvindel og snyd end til skolearbejdet, men som nu ejer et blomsterne ejendomsimperium. Vi kører forbi de ejendomsblokke, han er ved at bygge langs kysten og dens smarte diskoteker – mens lærerinden fortæller videre om de gamle dages smuglere og kampen mod nazisterne – den store moderlandskrig – hvor modstandsfolkene holdt til i byens katakomber og de kilometervis af underjordiske gange der er gravet på kryds og tværs under havnebyen.

Jo, Ukraine har det hele og er ’godt krimistof’ – og mange af landets udfordringer er udfordringer vi deler. Derfor kommer handlingen, som i de tidligere bind i serien, til at trække mange tråde til Danmark.

PS: I flyet fra Kiev til Odessa fik jeg den første læserreaktion på Enken fra Kiev: ”Læste din bog på 2 dage. Jeg kunne ikke lægge den fra mig. Super spændende.”

Læs også: Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten


Enken fra Kiev

Ukraine er godt krimistof

I Danmark er gravide Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste blevet ansat i et nyoprettet sikkerhedssekretariat i Udenrigsministeriet. Mens ministeren taler på en stor anlagt konference, myrdes en af de udenlandske deltagere. Maiken er eneste vidne og rejser tvivl om PET’s efterforskning, som hurtigt konkluderer, at attentatet er relateret til Islamisk Stat. Efter opfordring fra ministeren iværksætter Tarp sin egen undersøgelse og opdager, at mordet trækker tråde til både Ukraine og en dansk mand med fortid i Fremmedlegionen. Samtidig er sagen genstand for en indenrigspolitisk konflikt, og Maiken fornemmer, at en af hendes kolleger forsøger at påvirke efterforskningen. Efter et anonymt tip får Maiken i pressen pludselig skylden for sikkerhedsbristen på konferencen – og hendes kæreste, journalisten Kåre, kaster sig ind i sagen for at komme hende til undsætning.

Køb Enken fra Kiev online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel

Dobbeltspil i Odessa

Læs mere om Mogens Blom her:


Ukraine er godt krimistof

Mogens Blom (født 1956) debuterede allerede som 27-årig med spændingsromanen ”Dræbt af en vildfaren kugle”. Året efter fulgte ”Aftenholdet”. Mogens Blom blev i 1996 ansat i Udenrigsministeriet, og fra 2003 blev han involveret i regeringens nye Arabiske Initiativ, og i ti år har han rejst i Mellemøsten med henblik på at fremme dansk-arabiske samarbejdsprojekter. Han har været involveret i håndteringen af Muhammed-krisen, mødt Det Muslimske Broderskab såvel som de unge på Tahrir-pladsen i Cairo under Det Arabiske Forår, ligesom han befandt sig på Radisson SAS-hotellet i Amman, da det blev bombet i 2005. I 2009 udgav han thrilleren ”Naboerne fra Bagdad”. Romanen forgår på Nørrebro i København med bandekrig, konflikter i det irakiske eksilmiljø og politiske magtkampe på Christiansborg. I 2014 kom ”Gidsel i Amman”, første bind i en serie om efterretningsagenten Maiken Tarp, der er ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste. Andet selvstændige bind i serien, ’Arven fra Basra, udkom i 2016 og tredje bind’ Kvinden fra Kiev’ udkommer i januar 2018.

Ukraine er godt krimistof