Danske romaner Fagbøger Leif Davidsen

Hvis du vil forstå krigen i Ukraine, kan du begynde med disse fire bøger

krigen i Ukraine

Wagnergruppen, atomkatastrofer, oligarker og nu krigen i Ukraine. Vi guider til fire stærke bøger om Ukraines dramatiske historie.

Længe før nogen i Danmark havde hørt om Wagnergruppen, den paramilitære organisation som nu er fast indhold i avisernes nyheder om krigen i Ukraine, dukkede den op i den dramatiske finale i Leif Davidsens spændingsroman Forræderens børn fra 2020.

“Er der autonome elementer i de hemmelige tjenester? Og bryder de de uskrevne regler, der er imellem landenes efterretningstjenester?,” spurgte Leif Davidsen, da bogen udkom.

“Jeg har skrevet tre romaner, der handler om Putins Rusland: Patriarkens hændelige død, Djævelen i Hullet og nu Forræderens børn – og jeg mener, det er meget plausible romaner om, hvad Rusland har udviklet sig til fra dengang Sovjetunionen brød sammen i 1991 og især de sidste tyve år, hvor Putin har siddet ved magten.

“En af de største komplimenter, jeg har fået som forfatter, var fra en ambassadør i Moskva som har sagt til folk, at hvis de vil vide, hvad der foregår nu i Rusland, så skal de læse Djævelen i hullet. Han syntes, bogen afspejler det meget komplicerede, komplekse og modsætningsfyldte land, som er Rusland. Et land, der jo ikke er sort-hvidt, sådan som det ofte fremstilles i medierne herhjemme,” siger han.

Zelenskyjs egne taler

Men måske er den mest aktuelle bog, og den der kommer tættest på krigen i Ukraine, den ny bog Et budskab fra UkraineBogen indeholder et udvalg af Volodymyr Zelenskyjs vigtigste krigstaler og fortæller Ukraines historie med præsidentens egne ord.

”At støtte Ukraine er ikke en trend, et meme eller en viral udfordring. Det er ikke en kraft, der hastigt spreder sig til hele verden og forsvinder lige så hurtigt igen. Hvis man vil forstå, hvor vi kommer fra, hvad vi ønsker, og hvor vi styrer hen, må man lære mere om, hvem vi er. Det vil denne bog hjælpe med.”

Atomkatastrofe i Ukraine

I vinter var der hårde kampe ved ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja. Det førte til strømafbrydelse og skabte en farlig situation i og omkring atomkraftværket i det østlige Ukraine, hvor der ikke længere var energi til at holde reaktorernes kerner og atomaffald afkølet.

Det vækker naturligvis ubehagelige minder, for Ukraine har for knap 40 år siden oplevet den største atomkatastrofe i historien.

Den 26. april 1986 eksploderede reaktor nr. 4 på Tjernobyl-atomkraftværket i Ukraine i det daværende Sovjetunionen. Efter Tjernobyl mistede landet 485 landsbyer og byer, hvoraf 70 procent siden er blevet begravet under jorden. Tjernobyl-katastrofen spredte samtidig 50 millioner curie radioaktivitet i atmosfæren, og på mindre end en uge blev Tjernobyl et globalt problem, som kunne måles i Nordsverige og sågar i Danmark.

Den russiske forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj tegner i bogen Bøn for Tjernobyl et portræt af de mennesker, hvis liv blev ændret af atomulykken i Tjernobyl. I 2015 modtog hun Nobelprisen i litteratur, og i 2021 modtog hun Sonningprisen for sit forfatterskab.

Insider fra Udenrigstjenesten

En af de forfattere, som kender Ukraine indefra, er Mogens Blom, der har arbejdet i landet for Udenrigstjenesten flere gange. I sin serie om efter efterretningsagenten Maiken Tarp, sendte han hende derfor til Ukraine i romanen Dobbeltspil i Odessa:

“Under skrivningen af romanen vendte jeg tilbage til Ukraine på research og talte med ukrainere i Danmark. Særligt ét interview gjorde indtryk. En kvinde berettede detaljeret om sit liv i Ukraine i tiden efter selvstændigheden i 90’erne, hvor hun arbejdede på et spillekasino ejet af en mand, der levede på kanten af loven, men i dag er en kendt politiker. Senere rejste hun til Danmark. Hendes beretning fik min fantasi til at digte videre. Og pludselig vidste jeg, at der var en roman, der skulle skrives,” fortalte Mogens Blom ved bogens udgivelse.

Men også i den efterfølgende roman Enken fra Kiev, er Maiken Tarp på mission i Ukraine:

“Jeg besøgte landet første gang i 2016 og mødte nogle af de unge, der havde kæmpet i den såkaldte Maidan-revolution to år tidligere. Oprøret endte med, at landets daværende præsident flygtede til Rusland i to helikoptere fyldt med værdigenstande. De unge havde ild i øjnene, da de fortalte om deres oplevelser og om den efterfølgende kamp for på den ene side at holde Rusland ude af Østukraine og på den anden side at holde den nye regering fast på dens løfter om at gøre op med oligarkvælde og korruption.”


Forræderens børn

Forræderens børn, Leif Davidsen,

Giftmordet på en russisk mand i Ringkøbing bringer den tidligere elitesoldat Tor i forbindelse med den russiske efterretningstjeneste – og snart kastes både han og halvsøsteren Laila ud på en farefuld færd på tværs af det europæiske kontinent.

Men hvem var russeren i Ringkøbing? Og hvorfor skulle han dræbes?

Forræderens børn er Leif Davidsens tredje roman om Putins Rusland. Læs også Patriarkens hændelige død og Djævelen i hullet.

LÆS OGSÅ: Forhistorien til Forræderens børn – bliv opdateret her

Du kan købe Forræderens børn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Et budskab fra Ukraine

Hvis du vil forstå krigen i Ukraine, kan du begynde med disse fire bøger

“En dag inden længe vil vi være sammen med vores kære igen. Vores flag vil vaje over de besatte byer igen. Vores nation vil blive genforenet, og der vil igen være fred. Og verden vil ikke længere drømme i sort og hvidt. Den vil kun drømme i blåt og gult.” Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj

Præsident Volodymyr Zelenskyj har personligt udvalgt seksten vigtige taler, der belyser Ukraines historie siden 2019, samt skrevet en gribende introduktion om hvad han har lært om sig selv og om Ukraine, siden begyndelsen af den russiske invasion. Det er historien om en nation, der forsvarer sig mod russisk aggression. Og det er historien om et folk, der på vegne af verden kæmper for demokrati. Frem for alt er det et kampråb om at rejse os og kæmpe for frihed. Hvis ikke nu, hvornår så?

Volodymyr Zelenskyj blev valgt som præsident i 2019 og har stået i spidsen for kampen mod den russiske invasion siden februar 2022. Dette er den eneste bog, der er autoriseret af præsident Zelenskyj. Alle præsidentens indtægter fra bogen går ubeskåret til United24, hans eget initiativ til at skaffe donationer til Ukraine.

Du kan købe Et budskab fra Ukraine online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Bøn for Tjernobyl

Svetlana Aleksijevitj, Bøn for Tjernobyl

Hvis du vil forstå krigen i Ukraine, kan du begynde med disse fire bøgerDen russiske forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj tegner i bogen Bøn for Tjernobyl et portræt af de mennesker, som blev allermest påvirket af atomulykken i Tjernobyl.

Den 26. april 1986 eksploderede en reaktor i Tjernobyl, Ukraine. Det var en global katastrofe, som har haft store konsekvenser for både miljø og mennesker. 

LÆS OGSÅ: Bøn for Tjernobyl: Bogen der var inspirationskilde for HBO’s hitserie

På en 3 års lang rundrejse, interviewede Svetlana Aleksijevitj folk i udsatte områder, som var meget tæt på ulykken – både uskyldige borgere, brandmænd og dem, som skulle rydde op efter det hele. I bogen hører vi deres tanker om fortiden, nutiden og fremtiden.

Du kan finde Bøn for Tjernobyl på dit nærmeste bibliotek.


Dobbeltspil i Odessa

Dobbeltspil i Odessa

Maiken Tarp kæmper i København for komme sig over sin kærestes død, samtidig med at hun prøver at være en god mor for deres søn.

Fra Kiev får Maiken besked om, at der er blevet rettet en dødstrussel mod den danske politimand Tomas Tygesen, og en magtfuld ukrainsk oligark mistænkes at stå bag.

Da Maiken graver i sagen, opdager hun, at Tomas har lokket oligarkens tidligere elskerinde til Ukraine for at få fat i oplysninger i ham. I Maikens forfølgelse af parret til sortehavsbyen Odessa, bliver det imidlertid klart, at ingen af parterne spiller med åbne kort. Men Maiken Tarp har også selv sin egen dagsorden.

Dobbeltspil i Odessa af Mogens Blom er en politisk thriller og fjerde selvstændige bind i serien med efterretningsagent Maiken Tarp.

Du kan købe Dobbeltspil i Odessa online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Vil du læse flere bøger, der kan gøre dig klogere på krigen i Ukraine?

Hvis du er interesseret i at læse flere bøger og artikler, som måske kan gøre dig klogere på krigen i Ukraine og Ukraines historie, anbefaler vi disse artikler:

Morten Møller: Krigen i Ukraine viser, at det europæiske samarbejde er vigtigere end nogensinde
Riebnitzsky og Davidsen om Zelenskyj, Putin og krigen i Ukraine
Historiker Antony Beevor: Krig er styret af følelser – den aktuelle krig mellem Rusland og Ukraine er et godt eksempel
Insider fra udenrigstjenesten bag uhyggeligt aktuel thriller om konflikten i Ukraine