Børnebøger Carlsen

Mod, styrke og perleplader – Selma-bøgerne skal give børn mod til at være sig selv blandt venner – og uvenner

Mod, styrke og perleplader – Selma-bøgerne skal give børn mod til at være sig selv blandt venner – og uvenner

Mangler din tween nyt læsestof? Puk Krogsøes serie om pigen Selma er realistiske og relaterbare historier til de 10-12-årige.


Bøgerne handler om hverdagens op- og nedture, om mobning, venskaber og den første forelskelse samt alle de andre ting, der fylder i en tweens liv. Her tager forfatter Puk Krogsøe os med ind i bøgernes univers.

Det kræver mod og vilje til at åbne op overfor nye venner

I Puk Krogsøes serie rykker Selma ud med mod, styrke, perleplader og et ønske om fred i verden. Vi møder Maja, som bare er for meget, og Anne og Katja, der er ret underlige (i hvert fald i starten), og også Hjalte, som er vildt sød og lidt irriterende.

Men egentligt starter historien et helt andet sted.

For år tilbage hørte jeg ved et foredrag om mobning en historie om en pige, der blev ekskluderet fra fællesskabet i sin klasse. Hun blev i den grad chikaneret, blandt andet ved at en håndfuld klassekammerater opholdt sig udenfor hendes hus. Indimellem rejste de sig op, så hun kunne ane dem bag hækken. Ikke engang derhjemme var hun fri for dem.

Jeg blev ramt af to tanker: 1) Mon hun var kommet videre? og 2) Jeg fik stor lyst til at hjælpe hende. Det blev min motivation til at skrive om Selma. Så kunne jeg jo selv digte mig frem til, hvordan det var gået og på den måde hjælpe hende. Billedet af den føromtalte pige og hendes klassekammerater bag hækken blev startscenen i den første Selma-bog Aldrig mere venner.

Selma, Selma-bøgerne, Puk Krogsøe, børnebog, børnebøger, Aldrig mere venner, Kærester?

Bøgerne er realistiske og kunne foregå på en hvilken som helst skole i Danmark, og de fleste vil kunne genkende sig selv i større eller mindre grad. Jeg tilstræber at skrive bøger, som læseren kan spejle sig i og reflektere over.

Tidligt stod det klart for mig, at nok var Selma blevet holdt nede, men hun var sej og ville poppe op igen, når hun lige havde sundet sig. Selma skulle være en pige, der turde skille sig ud og være sig selv. Samtidig skulle hun give håb til alle dem, der har oplevet noget lignende. Et håb om, at alt kan blive godt igen. Men også at det kræver mod og vilje til at åbne op overfor nye venner.

Når jeg skriver bøger, lægger jeg mig i selen for, at hovedpersonen ikke skal være perfekt. Jeg ønsker ikke at fortælle historier med løftede pegefingre. Derfor er Selma som alle andre. Hun gør af og til virkelig dumme ting og får sagt noget forkert. Hun kan endda finde på at fryde sig over sin værste modstanders modgang.

De gode tings bog

Selma skriver jævnligt i “De gode tings bog”. Det er en notesbog, hun har fået af sin mormor. I den må Selma kun skrive gode ting, og på den måde får læseren et indblik i Selmas tanker på en anden måde.

Målet er også at vise, at der altid er noget at glæde sig over, og at de ting, som vi giver opmærksom, vokser deraf. I løbet af det første bind Aldrig mere venner bliver noterne i bogen længere og stadig mere detaljerede. For heldigvis vokser glæden i Selmas liv.

Selma, Selma-bøgerne, Puk Krogsøe, Aldrig mere venner, Kærester?, børnebog, børnebøger

Nysgerrigheden i forhold til, hvordan man som tween kan rejse sig, hvis man er blevet trynet godt og grundigt, var vigtigt brændstof i starten af min skriveproces med Selma-bøgerne. Og næstefter hvordan man finder sig til rette på en ny plads i hierakiet.

Selma har både venner og uvenner og forsøger hele tiden at holde fast i sig selv. På trods af stor usikkerhed viser hun sit mod gang på gang. Hun er sej og værd at lære at kende. Så mit store ønske er, at hun finder vej til mange pigeværelser.

God læselyst!


Selma-bøgerne af Puk Krogsøe


Selma 1 – Aldrig mere venner 

Selma-bøgerne, Aldrig mere venner, Puk Krogsøe, børnebog, børnebøger, Aldrig mere venner

Selma bliver holdt udenfor! Maja er ikke hendes veninde længere, og nu er Selma helt alene!

Det er aldrig sjovt at stå alene, når bedsteveninden pludselig er tarvelig og led. Selma har ikke andre, hun kan hænge ud med, for de er alle sammen små tjenere for dronning Maja.

Undtagen Anna og Katja. Men de er ligesom … mærkelige. Søde men underlige. Gider Selma hænge ud med dem? Og gør hun det ikke bare værre for sig selv? Maja får i hvert fald ekstra meget at bagtale Selma om.

Hvad skal Selma gøre?

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Selma 1 – Aldrig mere venner online her eller i din lokale boghandler.


Selma 2Kærester?

Selma-bøgerne, Puk Krogsøe, børnebog, børnebøger

Selma synes Hjalte er sød. Men er hun forelsket, eller er han bare en ven?

Hjalte er nemlig god at tale med. Og så spiller de bold sammen og griner. Men hun kan ikke finde ud af, om hun er forelsket i ham. Han gør nogle gange ting, som forvirrer Selma.

Og det hjælper ikke, at Hjaltes ven, Benjamin, åbenbart gerne vil være kæreste med Selma, for han er bare irriterende, synes Selma.

Tænk nu, hvis Hjalte også synes, at hun er irriterende? Måske kan han bedre lide pæne Maja? Selma kæmper med at finde ud af, hvad det er for nogle følelser, der vælter rundt inden i hende.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Selma 2 – Kærester? online eller i din lokale boghandler.


Selma 3 – Du’ for meget!

Mod, styrke og perleplader – Selma-bøgerne skal give børn mod til at være sig selv blandt venner – og uvenner

Det er ikke sjovt at være jaloux på sin bedste veninde!

Men det er, hvad der sker for Selma, da hun bliver veninder med den smukke, søde og sjove Samira. Drengene i klassen hænger ved alt, hvad Samira siger og gør. Selv Selmas hemmelige forelskelse, Hjalte, synes at Samira er fantastisk. Faktisk bliver Selma så irriteret, at hun begynder at synes, at Samira måske i virkeligheden bare er for meget!

Men hvem er det, der i virkeligheden er for meget?

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Selma 3 – Du’ for meget! online eller i din lokale boghandler.


Selma 4 – Hvad har du gjort?

Mod, styrke og perleplader – Selma-bøgerne skal give børn mod til at være sig selv blandt venner – og uvenner

Når man bare vil gøre nogen en tjeneste, men kommer til at gøre alting meget værre!

Selma kommer til at rode op i den skrøbelige fred, der er mellem hende og Maja, da hun afslører en af Majas hemmeligheder. Og ikke nok med det, så bliver forholdet til Hjalte helt vildt mærkeligt, fordi han pludselig opfører sig dumt og tarveligt.

Alt er bare gået i hårknude, og Selma aner ikke, hvem hun skal spørge om hjælp.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Selma 4 – Hvad har du gjort? online eller i din lokale boghandler.


Selma 5 – Tror du ikke på mig?

Tror du ikke på mig, Selma, Puk Krogsøe

Endelig er Selma og Hjalte blevet kærester. Det er det bedste i verden! Eller er det?

Hjalte vil ikke altid det, som Selma vil. Og så er han stadig sød ved Maja, selvom Selma jo ikke kan lide hende!

Og hvorfor begynder Selmas veninder pludselig at tale om, at nogen er ’kærestekedelige’?

Taler de om hende?

Fra ca. 10 år

Du kan købe Selma 5 – Tror du ikke på mig? online eller i din nærmeste boghandel fra d. 20. april 2021.


Om forfatter Puk Krogsøe

Selma, Selma-bøgerne, Puk Krogsøe, børnebog, børnebøger
Foto: Morten Stricker

Puk Krogsøe (f. 1974) er uddannet folkeskolelærer og debuterede med serien om Rose. Puk Krogsøe kender sin målgruppe godt via sit arbejde som lærer og rammer plet både sprogligt og indholdsmæssigt i forhold til målgruppen.

På jagt efter flere skønne og realistiske børnebøger? Puk Krogsøe har også skrevet en serie til de 7-10-årige om Ea fra 3.A. Læs om første bog i Ea 3.A.-serien her, som handler om skoleskift set med børneøjne.