Krimi Bestsellere Populære krimier Prisbelønnede romaner Stina Jackson Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Vinder af Glasnøglen 2019: Sommermørke er årets bedste skandinaviske krimi

Vinder af Glasnøglen 2019: Sommermørke er årets bedste skandinaviske krimi

Stina Jackson er årets modtager af Glasnøglen, Det Skandinaviske
Kriminalakademis store pris, for Sommermørke, der udkom på
dansk tidligere på året.

Årets bedste krimi i Sverige

Svenske Stina Jackson har fået en drømmestart på sit forfatterskab. Sidste år i maj udgav hun sin første bog i Sverige, hvor den har solgt tæt på 300.000 eksemplarer, og i slutningen af 2018 blev hun tildelt prisen for årets bedste svenske krimi. En ære, der aldrig tidligere var overgået en debutant.

“Glasnøglen er velfortjent”

Nu har Det Skandinaviske Kriminalakademi så besluttet, at hun har skrevet årets bedste skandinaviske krimi og derfor modtager Glasnøglen 2019.

“Det er en fantastisk nyhed”, siger hendes danske redaktør Marie Dissing Storm. “Det er så velfortjent. Da vi første gang læste manuskriptet til Sommermørke kunne vi med det samme mærke, at her var der noget særligt indenfor krimigenren”. 

Vinder af Glasnøglen 2019: Sommermørke er årets bedste skandinaviske krimi

De danske anmeldere var enige: Ekstra Bladet gav 5 stjerner og skrev: “Uhyggelig god debut”. Arne Mariager, anmelder for Jysk-Fynske Medier, gav også 5 stjerner og roste den nye forfatters talenter: “En drønspændende krimi … så velskrevet, at der er tale om stor litteratur”.

Uhygge i de nordsvenske skove

Vinder af Glasnøglen 2019: Sommermørke er årets bedste skandinaviske krimi

Sommermørke er en stemningsfuld spændingsroman, der foregår i de nordsvenske skove, hvor Stina Jackson selv er født og opvokset. Her kører en far hvileløs rundt i sin Volvo i de lyse sommernætter og leder efter sin datter, der forsvandt for 3 år siden.

Glasnøglen er blevet uddelt siden 1992, og den første modtager var Henning Mankell, og sidste år var det Camilla Grebe, som fik prisen. Derudover er Stieg Larsson, Leif Davidsen, Jussi Adler-Olsen, Håkan Nesser, Jo Nesbø at finde på listen over prismodtagere.

Læs vores interview med Stina Jackson fra april 2019, hvor hun besøgte Krimimessen i Horsens.

Læs et uddrag af Sommermørke.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.