Krimi Svenske krimiforfattere

Helene Tursten Q&A

Læs hvad Helene Tursten svarer, når hendes danske fans stiller spørgmål til arbejdet som forfatter og til Turstens kvindelige hovedpersoner: Irene Huss og Embla Nyström.

Er du forfatter på fuld tid? Jeg læste, at du både er uddannet sygeplejerske og tandlæge.

Ja, jeg arbejder på fuld tid som forfatter nu. I midten af 1990erne blev jeg ramt af en gigt-sygdom som især angreb hænder, ryg og nakke. Det indebar, at jeg ikke kunne fortsætte med mit tidligere arbejde, og jeg var nødt til at sadle om…  Jeg begyndte at skrive på min debutroman (den første Irene Huss-roman), “Den knuste tang-hest” i 1996, og den udkom i 1998.

Hvordan bygger du et godt plot op?

Fra bunden! Jeg ved allerede fra begyndelsen, hvad der er sket, hvorfor det er sket, og hvordan bogen skal slutte. Det svære er at bestemme sig for, hvordan historien skal fortælles.

Er det meget forskelligt, hvor lang tid det tager dig at skrive en bog?

Jeg plejer at regne med, at det tager 9-12 måneder, inden jeg sender manuskriptet til forlaget. Derefter redigerer jeg bogen i samarbejde med redaktøren, hvilket også tager lidt tid. Det tager nok ca. 18 måneder, fra jeg skriver første side, til bogen ligger hos boghandleren.

Hvordan er din skriverytme? Skriver du hver dag?

Ja! At skrive er mit arbejde, og man pjækker ikke fra sit arbejde, hvis man gerne vil beholde det…

Hvordan “formede” du Irene Huss? Er hun skabt efter et levende forbillede/en person? Jeg tænker på hendes meget velbeskrevne kamp for at holde sammen på og overkomme job og familie.

Irene er sammensat af forskellige kvindelige politifolk, som jeg har mødt. Min mand er tidligere politimand (men har arbejdet  i 32 år som tandlæge) og gennem ham har jag mødt flere af hans kvindelige kolleger. Og så har jeg selvfølgelig trukket på mine egne og andre kvinders erfaringer med at få puslespillet ”familie og job” til at gå op.

Hvor mange bøger regner du med at skrive om Irene Huss?

Irene kommer til at dukke op i Embla-bøgerne, for de kender hinanden fra tidligere. Embla er med i “Det lunefulde net” som udkom i 2009. Hun var allerede dengang i mine tanker ,og jeg ville teste, om hun fungerede litterært. I den næste roman, som udkommer om ca. 1 år i Sverige, arbejder Embla og Irene sammen på en sag i Göteborg.

Tusind tak for alle bøgerne om Irene Huss. Spændende med en ny serie med en ny hovedperson. Hvad er årsagen til, at det igen er en kvindelig hovedperson? Kunne det have været et makkerpar mand/kvinde?

Jeg har båret billedet af en stærk, lidt ”anderledes” kvinde inden i mig i næsten 10 år. Hun skulle have en mørk side. Og hun skulle være ung. Og politikvinde. Sådan var det bare, og Embla føltes meget ”færdig”, da jeg begyndte at skrive om hende.

Hvor mange bøger regner du med at skrive om Embla Nyström?

Mindst tre.

Hvordan skiller man sig ud fra alle de andre krimiforfattere?

Da jeg debuterede i 1998, var jag den eneste forfatter i Sverige, som havde en kvindelige politibetjent som hovedperson. I dag er der ganske mange. Det gælder om at finde på en person/karakter, som man vil udvikle og som forhåbentlig kan interessere andre mennesker.

Jeg vil gerne spørge ind til arbejdsgangen ved at skrive bogen. Hvor meget arbejde har der været i at skrive bogen?

Det vigtigste er researchen. Den må ligge klar, inden man begynder at tænke over plottet og hvilke personer man vil have med. Inspiration er noget, man får nu og da, men en bog skrives på disciplin og facts. Der er meget forarbejde, men det får man igen, når man begynder at skrive.

Hvor får du inspiration til et godt plot fra?

Det kan være en artikel i en avis eller noget, jeg ser på tv eller hører i radioen. Indimellem er det tilfældige møder med mennesker, andre gange opsøger jeg folk, som jeg tror har noget interessant at fortælle.

Har du været udsat for skriveblokeringer?

Nej, gud ske lov ikke. Hvilket beror på, at jeg altid laver grundig research. Jeg ved, hvad jeg skal skrive.

Hvilken “helt” ville du ønske var din?

Pippi Langstrømpe!

Hvilke forfattere kan du selv godt lide at læse?

Kerstin Ekman, Maj-Gull Axelsson, Michael Conelly, Joyce Carol Oats og mange, mange flere. Jeg læser meget!

Kære læsere og Tursten-fans. Tak for jeres spørgsmål. Glæd jer til at læse Jagtmark.