Krimi Anna Grue Bestsellere Danske krimier Danske krimiforfattere Populære krimier

Den danske Agatha Christie. Anna Grue skriver hyggelige bestsellerkrimier

Anna Grue, Døden i kurbadet

Anna Grue blev med krimiserien om Dan Sommerdahl en af de største danske krimiforfattere. Nu er hun aktuel med Døden i kurbadet, som er andet bind i hendes hyggekrimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen.


Er du en inkarneret krimilæser? Så har du sikkert læst Anna Grues serie om den skaldede detektiv Dan Sommerdahl, som også er blevet filmatiseret. Med krimiserien om Anne-Maj Mortensen har Anna Grue skabt et nyt og elskeligt persongalleri til fans af Dan Sommerdahl-serien.

Bliv klogere på den populære forfatter og hendes forfatterskab her.

Anna Grue
Anna Grue, Foto: Les Kaner

Anna Grue vidste, at hun skulle være forfatter – men først når hun blev 60 år

Anna Grues interesse for krimigenren opstod i en meget ung alder. Som datter af en mor, der var psykiater, var samtaler om hovedtraumer og ulykker ikke en sjældenhed i barndomshjemmet. Samtidig stiftede hun allerede som ti-årig bekendtskab med Agatha Christie-serien, som hun forelskede sig i med det samme.

“Jeg havde det, som om jeg endelig blev mæt. At alting gik op. Det, at der i hendes bøger opstår en leg imellem forfatter og læser, hvor man som læser har mulighed for samle brikker undervejs for at se, om man kan få dem til at passe sammen … For mig var – og er – det dybt tilfredsstillende, at puslespillet går op.”

– Anna Grue til Information

Der skulle dog gå adskillige år, før Anna Grue gik i bestsellerforfatterens fodspor. De første mange år af sit voksne arbejdsliv brugte Anna Grue inden for bladverdenen. En uddannelse som grafiker førte til stillinger som chefredaktør og stifter af diverse blade i Aller-koncernen. Hver gang der kom et nyt projekt, var Anna Grue ikke sen til at sige “ja tak”.

Men i længden duede det ikke med 60 timers arbejdsuger, og efter 25 år i branchen blev hun sygemeldt. Diagnosen var overraskende men ikke desto mindre klar: Hun havde fået en stressfremkaldt depression.

Da Anna Grue efter sygemeldingen var klar til at vende tilbage til sit job som chefredaktør, takkede hun ja til at møde med en ledelsescoach. Det skulle vise sig at blive et vendepunkt i hendes liv.

“Da han havde snakket med mig i fire timer sagde han: Det her holder ikke, Anna. Du indleder hver anden sætning med at sige: ‘Når jeg bliver 60, så vil jeg…’ Du sidder simpelthen og glæder dig til at blive pensioneret, så du kan blive forfatter, og du er kun 47. Hvis du virkelig drømmer om at skrive en bog, så gå dog hjem og skriv den.”

– Anna Grue til Fyens Stiftstidende

Og det var lige præcis det, hun gjorde.

Senere samme dag gik hun igang, og et års tid senere debuterede hun med spændingsromanen Noget for noget, der blev belønnet med både stor ros og Det Danske Kriminalakademis årets debutantdiplom.

Anna Grue har ingen planer om at lægge skriveriet på hylden foreløbigt

Foto: Les Kaner

Siden debuten er det bleve til en lang række udgivelser fra Anna Grues hånd. Mest kendt er formentlig serien om detektiven Dan Sommerdahl, der består af intet mindre end syv bøger: Dybt at falde (2007), Judaskysset (2008), Kunsten at dø (2009), Den skaldede detektiv (2010), Et spørgsmål om penge (2012), Sidste forestilling (2013) og I lige linje (2016).

Derudover har hun også udgivet romanen Det taler vi ikke om (2006), novellesamlingen De andre (2012) og de to anmelderroste romaner Italiensvej (2015) og De voksnes rækker (2017) om veninderne Conny og Vittoria. I 2020 udgav hun Mysteriet i Genbrugsen, og i foråret 2021 er hun klar med efterfølgeren Døden i kurbadet.

Anna Grue har siden 2007 arbejdet fuldtid som forfatter – og hun elsker det. Hovedet er fyldt med idéer og nye projekter, som blot venter på at blive realiseret.

“Jeg skal ikke på pension, men vil skrive til jeg falder om.”

– Anna Grue til ALT for Damerne

Anna Grue skriver fem-seks timer om dagen og følger gerne op med et par timers havearbejde derefter, som for hende er den bedste måde at koble af på.

Derudover er det vigtigt for hende, at der er absolut ro omkring hende. Netop derfor søger hun også gerne selvvalgt isolation for at fordybe sig i skriveriet.

“Man kan ikke sidde og spise morgenmad med sin mand, høre radio og så gå ind og skrive litteratur indtil frokost. Det er nødvendigt at trække sig væk fra verden.”

– Anna Grue til Fyens Stiftstidende


Se videoen hvor Anna Grue fortæller om det sted, hvor Døden i kurbadet foregår:


Inspireret af de britiske whodunnit-krimier

Anna Grue betegner sig selv som anglofil, og det er derfor ikke tilfældigt, at hun i sine krimier låner fra britiske krimigiganter som Agatha Christie og Colin Dexter (forfatter til bøgerne om Inspector Morse).

LÆS OGSÅ: Krimier må godt være hyggelige. Anna Grue er aktuel med en vaskeægte hyggekrimi-serie

Et eksempel på dette er, at hun i sine krimier – som i de klassiske whodunnit-krimier – fokuserer mere på de psykologiske mekanismer end politisk magtspil og kriminaltekniske detaljer.

“Jeg har altid været enormt optaget af, hvorfor folk gør, som de gør. Hvorfor er buschaufføren sur i dag? Hvorfor er sygeplejersken blevet sygeplejerske, når hun nu tydeligvis hader at arbejde med mennesker? Hvad er det for mekanismer, som får os til at foretage de valg, vi gør? Det hele kan jo ikke være instinkt.”

– Anna Grue til Fyens Stiftstidende

En anden måde hvorpå Anna Grue følger de britiske krimitraditioner er ved at skrive “hyggekrimier”, altså krimier som er langt mindre dystre og blodige end mange andre krimier – ja, der endog til tider er humoristiske. Både serien om Dan Sommerdahl (der af tyske læsere omtales som “Mr. Marple”) og den nye serie om Anne-Maj Mortensen er eksempler på dette.

døden i kurbadet, anna grue, hyggekrimii

For selvom man skriver krimier, er der ingen grund til, at det ikke også kan være hyggeligt.Døden i kurbadet

Anne-Maj Mortensen er taget på luksus-kurbad efter en knæoperation.

Knæet værker, og det hele går lidt langtsom på grund af krykkerne.

Men da en af de andre kurgæster dør, sætter Anne-Maj smerterne til side og går i gang med sin egen efterforskning – også selvom den ikke ligefrem behager det lokale politi. 

Døden i kurbadet er andet selvstændige bind i Anne Grues hyggekrimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen.

Du kan købe Døden i kurbadet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Mysteriet i Genbrugsen

mysteriet i genbrugsen, Anna Grue, Anne-Maj Mortensen, hyggekrimi

Mysteriet i Genbrugsen er første bog i en ny serie serie fra Anna Grue, der skrev Dan Sommerdahl-serien.

Der foregår noget mystisk i en genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland.

En efter en afgår butikkens aldrende frivillige ved døden. Politiet afskriver dødsfaldene som naturlige, men efterlønner Anne-Maj Mortensen er stærkt skeptisk.

Så selvom hun har travlt med familiemiddage, hundeopdragelse og havearbejde, går hun i gang med at efterforske sagen.

En rigtig hyggekrimi der kommer til at kalde på en lang weekend i sommerhus med en stor kop te og masser af læsetid.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Anna Grues krimi Mysteriet i Genbrugsen

Du kan købe Mysteriet i Genbrugsen i paperback online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.