Krimi Anna Grue Danske krimier Danske krimiforfattere Fiktion Populære krimier

Anna Grue: Mine krimier handler mere om mennesker og relationer end om kriminalitet

Anna Grue: Mine krimier handler mere om mennesker og relationer end om kriminalitet

Mysteriet i Genbrugsen er første bog i en ny hyggekrimiserie fra Anna Grue, der har efterlønneren Anne Maj Mortensen i hovedrollen som efterforsker. Her fortæller Anna Grue om hyggekrimigenren.


Hvad er en hyggekrimi, og hvad er det særlige ved genren?

Anna Grue har en stor og næsten livslang kærlighed til hyggekrimigenren. Her fortæller hun, hvad det er, hyggekrimien kan, om hendes egne favoritter og om hvad der inspirerer hende, når hun selv skriver.   


Hvad er det, hyggekrimier kan?

Denne genre kommer primært fra de britiske øer. Hvor vi i Skandinavien er supergode til forholdsvis rå, næsten journalistiske politi-thrillers med højt tempo og en vis realisme, har englænderne tradition for lidt mere sindigt fremadskridende kriminalromaner, der vægter personer, stemning og finurlige plots højere end vold og action. De giver sig god tid til at skildre psykologi og relationer – uden dog at miste spændingen.

Og så er humoren en vigtig medspiller; følelsen af legende lethed, når de mange spor og gåder skal redes ud og fortolkes. I en ægte hyggekrimi kan læseren være med til at lægge puslespillet – morderen optræder altid fra starten som en tilsyneladende normal person i en defineret gruppe mennesker og kan altså ikke pludselig dukke op som en fremmed stjernepsykopat i de sidste kapitler. Et særkende er også, at volden og uhyggen som regel er meget afdæmpet. Hos visse forfattere er der ikke engang en beskrivelse af liget.

“I en ægte hyggekrimi kan læseren være med til at lægge puslespillet – morderen optræder altid fra starten som en tilsyneladende normal person i en defineret gruppe mennesker og kan altså ikke pludselig dukke op som en fremmed stjernepsykopat i de sidste kapitler.”

Hvad er dine egne favoritter inden for genren?

I hyggekrimier er man lidt ligeglad med realismen. Pyt med, om politiets procedurer følges til punkt og prikke, og blæs på, om retsmedicinerne befinder sig de geografisk korrekte steder. Af samme grund er det ofte en privatdetektiv, som er hovedpersonen.

LÆS OGSÅ: Anna Grue om sin nye hovedperson: Anne-Maj er en parodi på mig selv

Det gælder for eksempel hos Agatha Christie, der vel i virkeligheden er genrens opfinder. Hendes Miss Marple og Hercule Poirot er nogle af de bedst udtænkte og mest originale detektiver i litteraturhistorien, og humoren er altid, altid med. Ingen behøver få mareridt af Christies romaner, men de fleste får et lille smil om læberne, når hun lader sin detektiv snedigt ræsonnere sig frem til gådens løsning.

En anden af de helt klassiske cosy crime-forfattere er Dorothy L. Sayers. Ganske vist er hun en kende mere rå i sin beskrivelse af skaderne på ligene, men hovedvægten i bøgerne ligger på en intellektuel, næsten kølig bevisførelse, gennemført af den charmerende, adelige Lord Peter Wimsey og hans krimiforfatter-kone, Harriet Vane. Sayers’ krimier er meget kloge, meget spændende og meget morsomme. Især hvis man kan lidt fransk og latin og er i stand til at følge med i matematiske analyser af en køreplan.

Af lidt nyere dato er Alexander McCall Smiths helt vidunderlige serie om Mma Ramotswe, som driver Damernes Detektivbureau nummer 1 i det afrikanske land Botswana, samt Kate Atkinsons foreløbig fem krimier om Edinburgh-detektiven Jackson Brodie. Begge serier er fantastiske – med den skæve, skotske humor som drivkraft i personbeskrivelser og påfund.

Og så er der naturligvis Colin Dexter, der med sin Oxford-serie har skaffet masser af turistkroner til hjembyen og gjort Inspector Morse og hans tro væbner, Sergeant Lewis, til udødelige ikoner.

“Jeg har lært det af de gamle mestre, og det skammer jeg mig på ingen måde over.”

Vil man gerne læse noget fra Skandinavien, findes det skam også. Kirsten Holst og Else Fisher, for eksempel, skrev glimrende hyggekrimier, men mest kendt er nok Maria Lang, der ganske vist – i lighed med Colin Dexter – bryder med genrens traditioner og har en politimand i hovedrollen. Begge forfattere lader imidlertid deres hovedpersoner opføre sig så autonomt, næsten excentrisk, at de lige så godt kunne være privatdetektiver. Ikke for meget realisme, tak. Heller ikke her.

LÆS OGSÅ: Den danske Agatha Christie. Anna Grue skriver hyggelige bestsellerkrimier

Er der film eller serier i genren, du har lyst til at fremhæve?

Morse, naturligvis, samt de to spin-offs Lewis og Unge Morse. Det er fremragende serier, som jeg aldrig bliver træt af. Poirot-serien i David Suchet-udgaven er eminent på den skæve måde, og Joan Hickson som Miss Marple er stor kunst. Maria Langs romaner er ganske glimrende filmatiseret, og så har jeg en svaghed for såvel Vera som George Gently, der begge foregår i Northumberland, selv om de vel i virkeligheden falder udenfor genren: Det er politikrimier, de foregår ikke altid om sommeren, og de kan godt have lidt uhyggelige scener i ny og næ. Men de har humoren og den ærkeengelske stemning med sig, og det tæller stort hos mig.

LÆS OGSÅ: Krimier må godt være hyggelige. Anna Grue er aktuel med en vaskeægte hyggekrimi-serie

Hvor henter du din egen inspiration?

I supermarkedet. I færgens cafeteria. Ved familiens påskefrokostbord, til julefrokosten med kollegerne, ved bylaugets generalforsamling. Overalt, hvor mennesker mødes og snakker sammen. En udveksling af replikker, en formulering eller en uudtalt følelse kan blive ved at summe rundt i mit baghoved, og jeg digter videre på det. Et ægtepars diskussion ved køledisken om øko- eller ikke økomælk er vældig interessant for mig, og bagefter kan jeg godt finde på at snige mig efter dem for at finde ud af, om der er flere uenigheder, og hvilke ord og udtryk de bruger, når de kommunikerer.

Jeg spekulerer over, hvorfor i alverden de går sammen ud og køber ind, når de nu ved, det fører til konflikter. Og så kan jeg stå og falde i staver over dem i køen, mens far læsser varer op på båndet, og mor pakker poserne, mens jeg forsøger at gætte, hvem af dem der sidder med fjernbetjeningen i aften. Den slags. Jeg kan bruge lang tid på det. Det kommer sig selvfølgelig af, at mine bøger handler mere om mennesker og relationer end om kriminalitet, og jeg elsker simpelthen at skrive dialog.

“Et ægtepars diskussion ved køledisken om øko- eller ikke økomælk er vældig interessant for mig, og bagefter kan jeg godt finde på at snige mig efter dem for at finde ud af, om der er flere uenigheder, og hvilke ord og udtryk de bruger, når de kommunikerer.”

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Anna Grues helt nye krimi Mysteriet i Genbrugsen

Selve opbygningen af romanerne og konstruktionen af de enkelte plots kommer nærmest af sig selv, men er naturligvis påvirket af de mange, mange, mange krimier, jeg har slugt lige siden ti års-alderen. Det sidder på rygmarven, hvordan man skaber spænding, hvor mange mistænkte der som minimum skal være, hvor hurtigt og langsomt opklaringen skal foregå. Men jeg har lært det af de gamle mestre, og det skammer jeg mig på ingen måde over.



Ny bog i serien om Anne-Maj Mortensen

5. Blodigt Bryllup

Forårets bedste krimier

En geskæftig kvinde findes død under forberedelserne til et bryllup på en herregård. Og der er ikke tale om et hvilket som helst bryllup, for det er den selvbestaltede privatdetektiv Anne-Maj Mortensens datter, der skal giftes. Da Anne-Maj går i gang med at undersøge omstændighederne ved dødsfaldet, opdager hun hurtigt, at der måske er tale om mord. Og snart følger flere …

Blodigt bryllup er en minikrimi baseret på Familiejournalens føljeton om den ukonventionelle efterlønner Anne-Maj Mortensen, der opklarer forbrydelser midt i hverdagens tumult.

Du kan købe Blodigt bryllup online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel




1. Mysteriet i Genbrugsen

mysteriet i genbrugsen, Anna Grue, Anne-Maj Mortensen, hyggekrimi

Mysteriet i Genbrugsen er første bog i en ny serie serie fra Anna Grue, der skrev Dan Sommerdahl-serien.

Der foregår noget mystisk i en genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland.

En efter en afgår butikkens aldrende frivillige ved døden. Politiet afskriver dødsfaldene som naturlige, men efterlønner Anne-Maj Mortensen er stærkt skeptisk.

Så selvom hun har travlt med familiemiddage, hundeopdragelse og havearbejde, går hun i gang med at efterforske sagen.

En rigtig hyggekrimi der kommer til at kalde på en lang weekend i sommerhus med en stor kop te og masser af læsetid.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Anna Grues krimi Mysteriet i Genbrugsen

Du kan købe Mysteriet i Genbrugsen i paperback online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.




2. Døden i kurbadet

Anna Grue, døden i kurbadet

Anne-Maj Mortensen er taget på luksus-kurbad efter en knæoperation.

Knæet værker, og det hele går lidt langtsom på grund af krykkerne.

Men da en af de andre kurgæster dør, sætter Anne-Maj smerterne til side og går i gang med sin egen efterforskning – også selvom den ikke ligefrem behager det lokale politi. 

Døden i kurbadet er andet selvstændige bind i Anne Grues hyggekrimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen.

Du kan købe Døden i kurbadet online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




3. Nøglen til mord

Anna Grue, Nøglen til Mord

Tredje selvstændige hyggekrimi i Anna Grues bestsellerserie om fru Mortensen. 

Anne-Maj Mortensen finder sin eksmands lig i en luksuslejlighed ved Nykøbing Sjællands Lystbådehavn. Den ældre herre har tilsyneladende begået selvmord, og ingen forstår hvorfor. Til hendes store irritation må hun påtage sig at få solgt boligen, og det bliver en kamp med en lige lovlig smart ejendomsmægler – og alt for mange flyttekasser.

Midt i processen overrasker Anne-Maj et par, der på mystisk vis har skaffet sig nøgler til lejligheden for at have sex – og snart får hun mistanke om, at den lokale mægler står bag et organiseret misbrug af tomme ejendomme.

Politiets efterforskere tager som sædvanlig ikke Anne-Maj alvorligt – ikke engang, da man finder først ét, så et andet lig, der efter hendes bedste overbevisning har forbindelse til sammensværgelsen.

Du kan købe Nøglen til mord online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.




4. Ligene i lysthuset

Anna Grue, Ligene i lysthuset



En ung mand sidder varetægtsfængslet for mord, og den ukonventionelle privatdetektiv Anne-Maj Mortensen kaster sig ind i sagen med bistand fra sit computer-kyndige barnebarn, trettenårige Didi.

Tingene kompliceres, da der sker flere mord på unge mænd, og en vrissen kvinde forsvinder – alt imens datteren Iben gennemgår en svær graviditet, og gravhunden Mortensen den Tredje kommer i vanskeligheder. 

Ligene i lysthuset er fjerde selvstændige bind i serien om efterlønneren Anne-Maj Mortensen, der sætter sig for at opklare de forbrydelser, som har fået politiet til at kaste håndklædet i ringen.

Du kan købe Ligene i lysthuset i nærmeste boghandel eller online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.








Hvis du savner en god krimi at læse, så har vi masser af inspiration her på siden. Se vores liste med gode krimier her.

Hvis du derimod savner mere om Anna Grue, så kan du se vores forfatterside, hvor du kan finde mere info om Anna Grue og hendes krimi bøger.