Aktuelt Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Interview med Karin Wik|Kostskolen er mørk spejling af min gymnasietid

Kostskolen er skrevet af den svenske debutant Karin Wik

Sveriges nye krimistjerneskud Karin Wik inviterer os ind på en isoleret kostskole med elitære bøller og en morder på spil. Enhver skoleelevs mareridt, men det perfekte miljø til en krimidebut.


Foran mig rejser den slotslignende bygning sig. To enorme fløje, kobbertag, en port snarere end en dør sluger den, som går ind. Bygningen vil ikke blive husket for sin arkitektur, men besidder en streng personlighed, som ikke lader nogen uberørt. Vedbend og vildsvin dækker store dele af facaden. De fugtige blade skælver i den stille luft og ryster små dråber af sig, som falder hjælpeløse til jorden.

Oven over porten ses inskriptionen: ”Din tid her bærer dig gennem livet”. (Uddrag fra Kostskolen)


Den svenske forfatter Karin Wik forstår at sætte rammen om historien i pageturneren Kostskolen, så man føler, at man selv skal opholde sig på den isolerede skole, hvor hemmeligheder og løgne er en del af hverdagskosten. På Axelsons sladrer man ikke om hinanden. Heller ikke, når der er en morder løs, og to 16-årige kostskoleelever mister livet.

For Karin Wik var det vigtigt, at handlingen i hendes debut foregik i et miljø med en særlig kultur og meget bestemte regler for, hvordan livet skal leves.

I vores samfund ser vi på kostskoleelever som en form for elite, og jeg synes, kontrasten er interessant og effektiv i forhold til at skabe en spænding, som fungerer godt i en fortælling. Samtidigt ville jeg have et miljø, som var mangefacetteret, og hvor man ikke bare kunne affærdige folk som galninge, hvilket havde været mere oplagt, hvis jeg havde valgt at lade fortællingen foregå i fx en religiøs sekt.

Karin Wik

Interview med Karin Wik|Kostskolen er mørk spejling af min gymnasietid
Karin, der er født i 1979 og opvokset på Hammerö underfor Karlstad, bor i dag i Göteborg med mand og to sønner. Hun er uddannet journalist, har tidligere arbejdet med PR og kommunikation og arbejder i dag som kommunikatør. Kostskolen er Karin Wiks debutroman. Den blev nomineret til en Crimetime Award for årets krimidebut i Sverige i 2021. Foto: Emelie Asplund

Mørkt spejlbillede af gymnasietid

Heldigvis trækker Karin Wik ikke på egne erfaringer, når hun beskriver de dystre forhold på kostskolen.

”Jeg har aldrig gået på en kostskole og lige præcist gymnasieårene, som er de år, der skildres i bogen, var en af de bedste perioder i mit liv. Jeg har lidt svært ved at slippe den tid, præcist af den grund, så måske er det derfor, jeg har skabt en slags mørkt spejlbillede af den i Kostskolen.”

LÆS OGSÅ: Nervepirrende svensk debut. Kostskolen du ikke vil have dine børn på …

Beskrivelsen af rugende uhygge og et elitært og betændt kostskolemiljø minder om Jan Guillous Ondskaben. I Kostskolen er der dog ikke kun ondsindet mobning på spil, der er også en morder løs. Selvom Karin ikke trækker på egne erfaringer, så har hendes research givet hende et godt indblik i kostskolelivet.

”Min ambition har aldrig været at skabe et realistisk billede af en kostskole, da jeg ikke selv har gået på en. Men jeg har hørt fra flere tidligere kostskoleelever, at de kan identificere sig med min beskrivelse af kostskolemiljøet. I min research har jeg læst, hvad der har stået i medierne om svenske kostskoler, og så har jeg ellers ladet fantasien få frit spil.”

Når eliten bestemmer

I Kostskolen skal kriminalreporter Ida Rossi dække mordet på de to skoleelever, og det bliver en ubehagelig tur ned ad Memory Lane, for Ida har selv en fortid som elev på skolen.

Ida var ikke en del af eliten, men en helt almindelig pige fra den nærliggende landsby, og på Kostskolen forstod hun, at der er to former for elever. Dem, der har rige og betydningsfulde forældre, som støtter skolen økonomisk, og dem, der ikke har. De sidste får det svært, og Ida ender med at forlade skolen før eksamen, med ar på sjælen .

”Jeg tror ikke, at kostskoler er værre end andre skoler, der kan sikkert også være masser af dårlige erfaringer med almindelige skoler i Sverige. Men det er ubehageligt, når de voksne støtter en opførsel, der er helt uacceptabel, og som bidrager til en opfattelse af, at nogle har ret til at skabe deres egne regler og moralsk kodeks, fordi de tilhører en elite.”

Karin Wik

Kriminalreporter Ida Rossi var en journaliststjerne med topjob på en stor avis i Stockholm, men en traumatisk hændelse på jobbet har reduceret den tidligere så handlekraftige kvinde til en skygge af sig selv.

Gemt væk i en ligegyldig stilling på en mindre lokalavis i den svenske provins Värmland og med et eskalerende pillemisbrug, er Ida kommet helt derud, hvor hun har tabt fodfæstet og ikke stoler på sin egen dømmekraft.

“Hun er stærk og svag på samme tid. Har et lidt skeptisk og stejlt syn på omgivelserne, men et godt hjerte, og er i det hele taget fyldt med modsætninger. Det, tror jeg, er vigtigt, hvis læseren skal blive ved med at være fanget.”

Debut med turbostart

Det startede som en god idé til en bog. Som blev til lange aftener og weekender foran computeren, når Karin havde fri fra sit fuldtidsjob i kommunikationsbranchen. Et skrivekursus på Folkeuniversitetet i Göteborg fik for alvor sat gang i processen med bogen, og nytårsaften 2018 gav Karin sig selv det nytårsforsæt, at hun skulle have et manus klar, inden året var gået.

I december 2019 kunne Karin sende manus til flere forlag, og blot to dage efter fik hun svar fra det svenske forlag Forum, der skrev:

”Vi kan lide dit manuskript og synes, det har et højt niveau, men vi har ikke tid til at læse det hele inden jul og nytårsaften, så vær sød at have lidt tålmodighed”.

LÆS OGSÅ: Kostskolen. En pageturner om traditioner og loyalitet. Smuglæs i ny, svensk thriller

Det blev en jul med nerverne udenpå tøjet for Karin, men heldigvis gik der ikke mere end et par uger inde i det nye år, før hun havde en kontrakt med Forum. Men selvom Karin er typen, der afleverer før tid, og hun arbejder som kommunikatør til daglig, så har skriveprocessen ikke bare kørt som smurt.

”Når man læser en fantastisk bog og indser, at ens eget forsøg på at skrive en fængslende historie er et lille barn, som først lige skal lære at gå i sammenligning med … og så skal man stædigt blive ved, indtil det fungerer. Det er den største udfordring.”

Betyder fantastisk meget at blive udgivet i Danmark

Der er blevet taget godt imod Karin Wiks roman i Sverige, hvor medier blandt andet har kaldt Kostskolen “en spændende og stærk debut med psykologisk dybde,” og bogbloggere har skrevet “en bog for alle, som elsker psykologisk spænding”, “umulig at lægge fra sig”, “løfter miljø, karakterer og plot til et højt niveau”. Men hvordan har det været at debutere som forfatter under en corona-epidemi?

LÆS OGSÅ: 5 gode spændingsromaner til din læseliste

”Meget uvirkeligt! På grund af pandemien har alle aktiviteter relateret til bogen været digitale, så jeg har oplevet alt igennem en skærm, og det skaber jo lidt af en distance. Men det er en drøm, som er gået i opfyldelse, og det bedste har været at læse anmeldelser og omtaler af læsere, som har taget imod bogen, præcist på den måde, som jeg havde håbet.”

Som det første land udenfor Sverige kan danske læsere glæde sig til, at Kostskolen lander hos landets boghandlere, og det glæder Karin sig meget til.

Det betyder fantastisk meget for mig at blive udgivet i Danmark. Jeg elsker Danmark, det gør alle svenskere. Kostskolen udkom i Sverige under pandemien, så jeg har aldrig holdt nogen stor reception i anledning af udgivelsen. Derfor skal den have fuldt skrald med at fejre den danske udgivelse den 17. februar. Det bliver dansk tema med dansk mad og dansk øl, og der skal viftes med rød-hvide flag!

Karin Wik

De svenske anmeldere skrev

Kostskolen blev nomineret til en Crimetime Award for årets krimidebut i Sverige i 2021, og anmelderne skrev blandt andet:

“Karin Wik skriver godt og tager læseren med ind i et kostskolemiljø, der får en til at tænke på Jan Guillous Ondskaben … Jeg læser gerne mere om Ida Rossi.” – Norre Skåne

“Stærk debut i interessant miljø.” – Borås Tidning

“Karin Wik har skrevet en spændende debut med psykologisk dybde. Beskrivelserne af omgivelserne og stemningen fanger én ind.” – Upsala Nya Tidning


Kostskolen

Interview med Karin Wik|Kostskolen er mørk spejling af min gymnasietid

På den højt estimerede kostskole, Axelsons, vægter man traditioner og loyalitet højere end alt andet. Da to af eleverne bliver fundet brutalt myrdet på skolen, bliver Ida Rossi, en lokal kriminalreporter, sendt ud for at lave en dybdegående reportage.
Det er ikke en opgave, hun modtager med kyshånd. Hun har nemlig undladt at fortælle sin chef, at hun selv er tidligere elev på skolen.

Ved ankomsten bliver Ida mødt af tavshed og mistænksomhed og en ledelse, der er mere interesserede i at værne om traditionerne end at få sandheden frem. I takt med at Ida bliver fanget i et psykologisk spil blandt arrogante elever og lærere, kommer hendes egne traumatiske minder fra en alt andet end lykkelig skoletid op til overfladen og truer med at ødelægge både hendes private og professionelle liv.

Svenske Karin Wik debuterer med denne spændende pageturner om et lukket kostskolemiljø.

Kostskolen kan købes i den lokale boghandel eller online hos Bog & Idé.



Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.