3 gode bøger om far-datter-forholdet

Gennem vores barndom og ungdom er far for de fleste den første mandlige rollemodel. Derfor kommer far-datter-forholdet også til at have stor indflydelse på resten af vores liv.

Der findes mange gode, dårlige og komplicerede far-datter-forhold i verdenhistorien og ikke mindst i litteraturens verden. Her har vi samlet tre bøger, der på hver sin måde behandler far-datter-forholdet.

Karl Ove Knausgaards fire årstider

3 gode bøger om far-datter-forholdet

Om efteråret, Om vinteren, Om foråret og Om sommeren er fire bind i den norske forfatter Karl Ove Knausgaards personlige encyklopædi. Omdrejningspunktet for bøgerne er forfatterens ønske om at forberede sit fjerde, på det tidspunkt ufødte barn, på den verden, der venter hende.

”Nu hvor jeg skriver dette, ved du ingenting om noget, om hvad der venter dig, om hvilken verden du bliver til i. Og jeg ved ikke noget om dig. Jeg har set et ultralydsbillede og lagt hånden på den mave du ligger i, det er det eneste. ’(…) ’Jeg vil vise dig verden, som den er, lige omkring os, hele tiden. Kun ved at gøre det, kan jeg selv få øje på den”.

I små korte tekster skriver han om den nære virkelighed, der omgiver os, og i dagbogsform registrerer han de små hændelser i en families liv på baggrund af alt det, årstiderne kan vække til live af tanker, minder, længsel og oplevelser.

Køb Om efteråret online her eller i din lokale boghandler.

LÆS OGSÅ 15 smukke udviklingsromaner

Stoner af John Williams

3 gode bøger om far-datter-forholdet

Stoner blev første gang udgivet i 1965, men oplevede en renæssance ved genudgivelsen for et par år siden, hvor det blev en international bestseller.

William Stoner bliver i slutningen af det nittende århundrede født ind i en fattig bondefamilie i Missouri, USA. Som ung går han på landbrugsskole, men drages af litteraturens verden.

Men tingene går ikke som planlagt; hans karriere kommer ud for massive udfordringer og alt er på randen til ødelæggelse. Det hele bliver ikke bedre, da han forelsker sig i Edith. Det umage par bliver gift, og efter et par år får de datteren Grace, der er sin fars øjesten. Edith kan dog ikke kapere, at far og datter har et nært forhold, så hun modarbejder Stoner og sørger for at spille far og datter ud mod hinanden – i en sådan grad, at Grace distancerer sig fra sin far og nærmest ændrer adfærd og personlighed.

Stoner er et fascinerende, velskrevet og rørende portræt af en helt almindelig mand, hvis liv man ikke kan undgå at blive berørt af. Det er en roman om identitet, om livet, om relationer og om de valg, vi træffer.

Køb Stoner online her eller i din lokale boghandler.

LÆS OGSÅ: En usandsynlig bestseller

Helioskatastrofen af Linda Bostrøm Knausgård

3 gode bøger om far-datter-forholdet

“En tolvårig pige fødes ud af sin fars hoved. Hun står midt på gulvet i en blodpøl iført en strålende krigsudrustning. I et langt øjeblik, langt som livet selv, ser de på hinanden. Så lægger han hænderne omkring hovedet og presser såret, som hun sprang ud af sammen – og skriger.”

Sådan starter historien om far-datter-forholdet hos Linda Boström. Pigen anbringes hos en plejefamilie. Faren får diagnosen: svær skizofreni og bliver indlagt på psykiatrisk afdeling. Pigen skal lærer sig alt forfra, og vigtigst af alt skal hun tale det sprog, de taler i byen, højt oppe i nord. Hun bekender sig til det enkle og til Gud, fuldstændig lige som alle andre, og hun falder ind i sine nye omgivelser. Det er her, at Pinsebevægelsen styrer folks liv, og den får også et fast tag i hende. Men så begynder et rygte om hende at sprede sig.

Alle de spørgsmål, som har samlet sig i hendes hoved, truer med at bryde ud i et skrig, kraftigt som en efterårsstorm: Hvem er hendes far? Hvad er det for et sprog, hun taler, når de tror, at hun ‘taler i tunger’? Hvad vil der ske, når hun begynder at vokse, noget hun ved, at hun må?

Helioskatastrofen er en moderne Athene-myte. Historien om savnet efter en far og om ikke at kunne bære livet i dets fulde tyngde. Og at komme for tæt på solen.

Køb Helioskatastrofen online her eller i din lokale boghandler.


Husk at du kan finde masser af anbefalinger her på siden. Se vores liste med de bedste romaner.