Fiktion

Linda Boström Knausgård skriver om far, mor og børn – og familien som et farligt sted

Linda Boström Knausgård skriver om far, mor og børn – og familien som et farligt sted

Stærke følelser og altopslugende katastrofer. Svenske Linda Boström Knausgård skriver dragende om tilværelsens dystre sider.


Hvis man lægger Linda Boström Knausgårds 4 bøger, der er udkommet på dansk – 3 romaner og 1 novellesamling – op ved siden af hinanden, er der flere ting, der umiddelbart springer en i øjnene.

Først og fremmest er man ikke i tvivl om, at de er skrevet af den samme forfatter; en forfatter, der har et godt greb om sit udtryk og sin form. Man fornemmer en klar sammenhæng og en retning. Det er 4 forholdsvis korte bøger – de er mellem 89 og 163 sider – og har alle forsider med et dragende og urovækkende kvindeligt ansigt. Der er øjenkontakt med kvinderne, undtaget er forsiden af Velkommen til Amerika, der er udstyret med et selvportræt (taget med selfiestang) af den amerikanske fotograf Francesca Woodman (1958-1981), hvor kvinden kigger bort.

Vi er altså i et intenst kvindeligt univers.

Katastrofale følelser

At bøgerne ikke er længere end de er, siger noget om Linda Boström Knausgårds særkende som forfatter. Hun skriver stramt, klart og enkelt, men med sætninger mættet af en kølig intensitet. Hendes fortællinger udspiller sig oftest i intime, fortættede rum, ladet af en sitrende tone.

Der er uro i og omkring hendes personer, og ofte balancerer de kvindelige hovedpersoner på grænsen af et mørke af katastrofale følelser, og man fornemmer, at den herskende orden kun lige med nød og næppe opretholdes. Lige på den anden side af den virkelige verden lurer et dystert univers, som truer med at omslutte hendes kvinder.

Linda Boström Knausgård
Foto: Christina Ottosson Oygarden

Mødre, døtre og fædre

Familien er et tilbagevendende tema i Linda Boström Knausgårds bøger, ligesom mødre, døtre og fædre tilhører det genkommende persongalleri. Derudover mærker man også, at stoffet har selvbiografiske dybder. Det selvbiografiske er stærkest tilstede i hendes seneste roman, Oktoberbarn, hvor hovedpersonen er forfatter og fortæller sin historie fra et psykiatrisk hospital, hvor hun er indlagt og blandt andet modtager elektrochok som en del af behandlingen.

LÆS OGSÅ: Linda Boström Knausgård skriver selvbiografisk roman om depression, elektrochok og hukommelsestab

Linda Boström Knausgård har selv periodevis mellem 2013 og 2017 været indlagt med en svær depression, ligesom hendes eksmand, Karl Ove Knausgård, har fortalt om hendes selvmordsforsøg i Om foråret.

Babyalarmen

I novellesamlingen Grand Mal, der består af 20 små tekster, møder vi usikre mødre og deres børn, der både betyder en ny lykke, men også indvarsler en næsten ubærlig ængstelse. En frygt for katastrofer, tab og alvorlige prøvelser.

Første novelle, der hedder “Ønsket”, er en bedende kvindes påkaldelse af nogen eller noget, som hun vil have skal holde hånden over hendes familie. Hun taler direkte til et “du”:

“Jeg vil have dig til at love, at alle får lov til at leve. Børnene. Min mand. De skal leve. Der må ikke ske dem noget. Du ved, hvad jeg taler om. Det må høre op. Jeg kan ikke beskytte dem længere. Jeg kan ikke være vågen på denne måde. Jeg må kunne lægge hovedet ned med en tyngde, som vidste jeg, at der vil være en dag i morgen… Du skal fjerne mørket for altid.”

Senere i en anden novelle møder vi en kvinde, der netop har købt en ny babyalarm(!), som begynder at opføre sig mærkeligt. Der lyder babygråd, selvom deres barn ikke græder. Det er en ren gyseroplevelse og sender parret ud i tovene.

Linda Boström Knausgård, Oktoberbarn, skandinavisk litteratur

En pige, der er holdt op med at tale

I Helioskatastrofen savner en pige sin far, der er indlagt med svær skizofreni. Pigen kommer i familiepleje hos en familie, der er tilknyttet Pinsebevægelsen, og her opdager man, at hun kan tale i tunger. Verden er utryg og farlig, og hun drives selv langsomt ind i en depression.

I den lille roman Velkommen til Amerika, der var nomineret til Sveriges fineste litteraturpris Augustprisen, er det igen en familie, der er omdrejningspunktet. Den unge pige er holdt op med at tale og hendes mor og bror har accepteret tavsheden. Hver især kæmper de med sig selv og deres sorg efter faderens død. “Vi er en lys familie,” siger moderen igen og igen, men mørket truer med at slå deres samhørighed itu. De længes mod hinanden, men kan ikke nå hinanden.




Bøger af Linda Knausgård

Grand Mal

Linda Boström Knausgård, Grand Mal, svensk litteratur, skandinavisk litteratur

Novellesamlingen Grand Mal, som udkom i Sverige i 2011, er Linda Boström Knausgårds første prosabog. 

Der er stort spænd i denne bog, som består af 20 noveller, og de rækker vidt både i tid og temaer: Barndommens farlige leg, grænsen mellem virkelighed og fantasi, ungdommens udsathed, lystens overvældende kraft, kærlighedens og omsorgens prøvelser. Alt er det varetaget og formidlet med den største nænsomhed.

Du kan købe Grand Mal online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.




Helioskatastrofen

Helioskatastrofen, Linda Boström Knausgård

En tolvårig pige fødes ud af sin fars hoved. Hun står midt på gulvet i en blodpøl iført en strålende krigsudrustning. I et langt øjeblik, langt som livet selv, ser de på hinanden. Så lægger han hænderne omkring hovedet og presser såret, som hun sprang ud af sammen – og skriger.

Sådan begynder Helioskatastrofen, der er en moderne Athene-myte. Det er historien om savnet efter en far, og om ikke at kunne bære livet i dets fulde tyngde. Og at komme for tæt på solen. 

Du kan købe Helioskatastrofen online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.




Velkommen til Amerika

Linda Boström Knausgård

Den svenske forfatter Linda Boström Knausgård portrætterer i sin tredje roman Velkommen til Amerika en familie, der bevæger sig på randen af en katastrofe. Med stor psykologisk indsigt beskrives, hvorledes deres verden langsomt og smertefuldt lammes af død og sygdom, og dog med kærligheden og længslen som det opløftende element.

Et hjerteskærende portræt af en familie, der er gået i opløsning.

Du kan købe Velkommen til Amerika online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.




Oktoberbarn

Linda Boström Knausgård, Oktoberbarn

Linda Boström Knausgårds fjerde roman Oktoberbarn er et rasende opgør med psykiatrien, samtidig med at det er en krystalklar skildring af afgørende tidspunkter og begivenheder i hendes liv – barndom, ungdom, ægteskab, forældreskab og skilsmisse – som bliver belyst, alt imens hendes hukommelse og minderne langsomt smuldrer for hende.

Du kan købe Oktoberbarn online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.



Alle bøger er oversat af Charlotte A. E. Glahn og udgivet på Lindhardt og Ringhof.