Fiktion

#LRLæser2020. Tag på en litterær rejse hos vores norske naboer

#LRLæser2020. Tag på en litterær rejse hos vores norske naboer

Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2020? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2020, hvor månedens udfordring er norske bøger.


I 2020 har vi en ambition om at læse mindst 12 bøger. Men ikke hvilke som helst. Hver måned har vi en udfordring, som du kan være med til at ‘løse’. I denne måned udfordrer vi dig til at læse en bog af en norsk forfatter! For at give lidt inspiration har vi samlet en liste med nogle af de norske forfattere, som vi kan anbefale.

Du kan læse mere om, hvordan hvordan du er med til at løse månedens udfordring her. Du kan også finde ud af, hvordan du nemt kan dele det med os på Facebook og Instagram – sådan når vi i mål sammen.

#LRLæser2020. Tag på en litterær rejse hos vores norske naboer

Karl Ove Knausgård: I kyklopernes land

Karl Ove Knausgård, I kyklopernes land

Ny bog fra norske Karl Ove Knausgård. Denne gang en essaysamling, hvor læserne følger Knausgård på en rejse gennem Amerika og ind på en operationsstue i Albanien, hvor der udføres hjernekirurgi.

LÆS OGSÅ: Morten Pape: Knausgård gav mig et forfatterskab

Samlingen består desuden af tekster om litteratur, maleri, fotografi, om kunstens tilblivelse og vilkårene for at skabe, altid med det underliggende ønske om at se bag de kategorier, der former vores blik på os selv og verden. Han skriver blandt andre om Anselm Kiefer, Anna Bjerger, Jon Fosse, om Michel Houellebecq og Laurie Anderson.

“Knausgård er et enormt essayistisk talent.” – The New York Times

Du kan købe I kyklopernes land online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Heine Bakkeid: Jeg vil savne dig i morgen

Jeg vil savne dig i morgen, Heine Bakkeid

Jeg vil savne dig i morgen er første bind i Heine Bakkeids atmosfærerige krimiserie om den forhenværende forhørsleder Thorkild Aske.

Da Thorkild Aske bliver løsladt efter at have afsonet sine tre år for manddrab, bliver han overtalt til at efterforske en forsvindingssag på egen hånd.

LÆS OGSÅ: Heine Bakkeid. Den nye norske krimistjerne du ikke bør snyde dig selv for

Aske, der er skyldbetynget og plaget af kroniske smerter, drager i efterårsmørket afsted til den lille vindblæste ø i Nordnorge, hvorfra den unge mand forsvandt. 

Du kan finde Jeg vil savne dig i morgen som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.
Heine Bakkeid: Mød mig i paradis

Mød mig i paradis, Heine Bakkeid

Mød mig i paradis anden bog i krimiserien om Thorkild Aske, som modvilligt bliver involveret i en krimiforfatters research af en dyster sag.

Thorkild Aske har overstået sin fængselsstraf i Stavanger, men lider stadig fysisk og psykisk overlast fra fortidens begivenheder med et stort medicinmisbrug til følge.

LÆS OGSÅ: Ubehagelige overraskelser fra dybet: Knugende nordnorsk krimi

Milla Lind er en populær kriminalforfatter, som overtaler Aske til at hjælpe hende med hendes næste bog. Den er baseret på en virkelig og uopklaret sag, hvor to piger forsvinder fra deres børnehjem. Hendes tidligere konsulent blev myrdet under sin efterforskning af sagen, og Aske indser hurtigt at den mystiske sag indeholder endnu mørkere hemmeligheder.

Du kan finde Mød mig i Paradis som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.
Siri Hustvedt: Minder om fremtiden

Minder om fremtiden, Siri Hustvedt

Minder om fremtiden er norsk-amerikanske Siri Hustvedts tankevækkende roman om en kvindes refleksioner over tid, minder og begær. En intelligent, velfortalt og til tider humoristisk fortælling om et menneskelivs udvikling set gennem flere årtier.

LÆS OGSÅ: Siri Hustvedt gransker verden gennem kunst og videnskab

Kan man så sige, at man har læst en norsk bog, når man har læst Hustvedts nye roman? Måske ikke, men der er noget både meget nordisk og meget amerikansk på spil i Hustveds univers.

Du kan købe Minder om fremtiden online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Marie Aubert: Må jeg komme med dig hjem

#LRLæser2020. Tag på en litterær rejse hos vores norske naboer

Her bliver det både norsk og nyt. Marie Aubert debuterede i 2016 med denne novellesamling, der nu udkommer på dansk samtidig med hendes første roman – begge oversat af Thomas Korsgaard.

Der er ikke langt fra længsel til fortvivlelse i norske Marie Auberts ni noveller om relationer og tabuer. Med underspillet humor og præcision beskriver hun mennesker i opbrud. Mennesker, der klamrer sig til forestillingen om, at der venter dem noget bedre end det, de har vendt ryggen.

LÆS OGSÅ: Du burde skamme dig. Smuglæs i Marie Auberts anmelderroste novellesamling Må jeg komme med dig hjem

“Afsindigt vedkommende noveller. De er som en projektør, der lyser ind på vores liv og tid og fanger sprækkerne, hvor ubehaget vælter ud som kryb og kravl.” – Thomas Korsgaard

Du kan købe Må jeg komme med dig hjem online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Marie Aubert: Voksne mennesker

Marie Aubert, Voksne mennesker

Marie Auberts roman Voksne mennesker er en historie om søskendejalousi, skam og drømme. Ida er fyrre, single og barnløs, og hendes biologiske ur tikker. Derfor ser hun ikke frem til at skulle samles med familien til moderens fødselsdag.

LÆS OGSÅ: Marie Aubert: Jeg er optaget af situationer, hvor vi bliver den dårligste version af os selv

Ikke nok med at Idas lillesøster er yngre, så har hun også både kæreste, en bonusdatter og nu såkaldte “gode nyheder”. Mens Ida også drømmer om børn, har hun følt sig nødsaget til at undersøge, hvordan nedfrysningen af æg fungerer. Det kunne jo stadig være, at den rigtige mand dukkede op.

Du kan købe Voksne mennesker online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Herbjørg Wassmo: Den der ser

Den der ser, Herbjørg Wassmo

Den der ser er en roman om skyld, genforening og tilgivelse. Historien om den karismatiske kvinde Dina har siden udgivelsen af Dinas bog i 1989 fascineret adskillige generationer af læsere.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Wassmos Dina-serie

Du kan læse romanen selvstændigt, men hvorfor snyde dig selv for en af de største norske romanserier i nyere tid? Start med Dinas bog og bevæg dig op gennem 200 års norsk-dansk historie sammen med Dina og hendes familie.

Du kan købe Den der ser online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Herbjørg Wassmo: Dinas bog

Dinas bog
Herbjørg Wassmo

Norske Herbjørg Wassmo har skrevet denne fremragende roman, som du ikke vil gå glip af.

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i Wassmos forfatterskab

Naturkraften Dina, den magtfulde købmandsdatter fra 1800-tallets Nordnorge, er lige så vild og barsk som det bjergrige land, hun bor i.

Hæmningsløs, uregerlig og ofte hårdhændet kræver Dina det ypperste af de mennesker der står hende nær.

Du kan købe Dinas bog online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.