Fiktion Blandede bøger Inspirationslister og guides Klassikere

#LRlæser2020 – De ikoniske og udødelige klassikere

#LRlæser2020

Denne måneds udfordring i Lindhardt og Ringhofs store læserudfording #LRlæser2020 er at læse en klassiker.


I 2020 har vi en ambition om at læse mindst 12 bøger. Men jo altså ikke hvilke som helst. Hver måned har vi nemlig givet os selv en udfordring, som vi gerne vil dele med dig. Denne måneds udfordring er “læs en klassiker”.

Klassikerne er for mange noget der hørte gymnasiet til, måske har du læst uddrag af dem, og du kender dem sikkert af navn, men du har ikke begivet dig ud i at læse dem fra ende til anden.

For selvom du egentlig godt kunne tænke dig at prøve noget nyt, kan det virke uoverskueligt – for hvor skal man starte?

I oktober guider vi dig til 10 gode klassikere, som på grund af deres tidsløse fortællinger stadig kan fascinere, inspirere og udfordre læseren. Vi håber derfor, at du sammen med os har lyst til at udvide din horisont og give nye litterære bekendtskaber en chance.

Du kan læse mere om, hvordan du kan være med i #LRlæser2020 og månedens udfordring her. Du kan også finde ud af, hvordan du nemt kan dele det med os på Facebook og Instagram – sådan når vi i mål sammen.

Lindhardt og Ringhof, #LRlæser2020, en læseudfording hver måned i et år


Ernest Hemingway: Solen går sin gang

#LRlæser2020 – De ikoniske og udødelige klassikere

Solen går sin gang i en ny oversættelse af Rasmus Hastrup.

Den amerikanske journalist Jake og den engelske overklassepige Brett møder hinanden i Paris i begyndelsen af 1920’erne og lever et overfladisk liv med fest, spirituel opløsning og urealiseret kærlighed.

Lige under overfladen lurer dog eftervirkningerne fra Første Verdenskrigs grusomheder.

Solen går sin gang er Hemingways debutroman og menes at være et af hans absolutte mesterværker.

Du kan købe Solen går sin gang online, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værkerWilliam Styron: Sophies Valg

Sophies valg, William Styron, Holocaust, Anden Verdenskrig

En bestsellerklassiker om Anden Verdenskrig.

Det er sommeren 1947 i Brooklyn, New York. Den unge forfatter Stingo skriver på det, han håber bliver hans første bog.

Bogen er kraftigt inspireret af overboerne Sophie og Nathan, der skiftevis skændes og elsker højlydt. Skænderierne handler altid om den skyld, de hver især bærer på.

Som amerikansk jøde levede Nathan nemlig et trygt liv under Anden Verdenskrig, mens polske Sophie bærer på en frygtelig hemmelighed, der lod hende undslippe nazisternes dødslejre.

Du kan købe Sophies valg online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: En gribende international bestseller – smuglæs i Sophies valgJane Austen: Stolthed og fordom

Stolthed og fordom, Jane Austen

I Stolthed og fordom møder vi mr. og mrs. Bennett samt deres fem døtre, for hvem det er mrs. Bennetts største ambition at finde de bedste partier til.

Da ungkarlene mr. Darcy og mr. Bingley flytter til Longbourne, ser mrs. Bennett derfor sin lykke gjort. Mr. Bingley falder straks for Jane, den ældste af Bennett-døtrene, mens den stolte mr. Darcy bliver betaget af den næstældste datter Elizabeth og hendes intelligens og humor. Men Elizabeth tror ikke, at mr. Darcy har rent mel i posen – og hun vil kun giftes af kærlighed.

Stolthed og fordom er en af litteraturens største kærlighedsfortællinger foruden at være en gnistrende satire over sladder og snobbethed i den engelske middelklasse.

Du kan købe Stolthed og fordom online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Jane Austen skriver om den kærlighed, hun aldrig selv oplevedeJohn Steinbeck: Mus og mænd

Mus og mænd, John Steinbeck, klassiker

Med Mus og mænd slog John Steinbeck sig fast som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere.

Tag med til Californien i 1930’erne, en tid holdt fast i depressionens jerngreb. Her møder vi daglejerne George og Lennie, som driver om fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde.

De to venner er meget forskellige: George er lille og kvik, mens Lennie er stor og stærk – og retarderet. Hver især har de brug for hinanden, og de drømmer om en dag at få deres eget fælles stykke jord.

Men drømmen braser, da en tragedie indtraffer. Lennie er nemlig slet ikke klar over, hvor stærk han egentlig er …

Du kan købe Mus og mænd online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: 10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læseCarlos Ruiz Zafón: Vindens Skygge

Vindens skygge, Carlos Ruiz Zafón, roman

#LRlæser2020 – De ikoniske og udødelige klassikereDaniel vokser op i Barcelona, i efterdønningerne af Den Spanske Borgerkrig. Han er alene med sin far; En rar og følsom mand, som har viet sit liv til at være antikvarboghandler.

En dag tager han Daniel med til De Glemte Bøgers Kirkegård, og her finder Daniel den bog, der skal ændre hans liv for bestandig.

Bogen hedder Vindens Skygge og er skrevet af en mystisk forfatter, hvis andre bøger er blevet destrueret. Daniel sætter sig for at løse gåden om bogen, og på sin vej får han både venner, fjender og elskere.

Vindens skygge er en fænomenal, velskrevet og smuk historie om kærlighed, mystik og ikke mindst om mennesket.

Du kan købe Vindens skygge online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Carlos Ruiz Zafón: Stemningsfuldt spøgeriMargaret Atwood: Tjenerindens fortælling

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prins

Den lille prins, Antoine de Saint-Exupéry

Den lille prins er den klassiske og elskede fortælling om en pilot, der er strandet i ørkenen, hvor han møder en lille prins fra en fremmed planet. Prinsen fortæller ham om sin rejse gennem det store univers og om alle de skabninger, han har mødt og om alt det, han har lært om livet.

Den lille Prins er en poetisk og filosofisk fortælling om ensomhed og om at bryde den, om kærlighed og om livet og døden. En uforglemmelig oplevelse for både børn og vokse.

Du kan købe Den lille prins online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Karl Ove Knausgård: Min kamp

Karl Ove Knausgård, Min kamp, Knausgård, autofiktion

Da Karl Ove Knausgård far dør, vælter minderne frem. Om opvæksten i en lille familie i Kristiansand i 1970’erne, om teenageårene og det svære forhold, han havde til sin far.

Erindringer kombineres på elegant vis med refleksioner om meningen med livet, om identitetskriser, om litterære ambitioner og om tilværelsens andre store og små tildragelser.

Karl Ove Knausgård skriver som ingen anden anden, og det er ikke uden grund, at Min kamp anses som et af nyere tids største norske værker.

Romanværket består af i alt seks bind.

Du kan købe Min kamp (1) online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.1001 nats eventyr

1001 nats eventyr

Yndefulde kærlighedshistorier, groteske rædselsfortællinger, moralske fabler, drabelige slægtsfejder og erotiske underfundigheder. 1001 nats eventyr har det hele og har begejstret generationer af læsere verden over.  

Scheherazade fortæller kong Schahriar historier gennem 1001 nætter. De elsker også hver nat, får tre børn sammen og hun beriger ham med kundskab, således at hans sjæl er dybt forvandlet og hans er opfyldt af glæde og lykke ved at leve. Denne samling indeholder de mange af de smukkeste eventyr, fx Historien om Aziz og Aziza, Farizade med rosensmilet og Prinsesse Fatimas kærlighedseventyr med digteren Murakisch.

Du kan købe 1001 nats eventyr online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl

Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees verdensberømte klassiker i en smuk, indbundet gaveudgave.

En ni-årig pige fortæller om livet i en lille sydstatsby og om sin fars indsats som sagfører for en uskyldigt anklaget sort.

Harper Lees roman skildrer kampen for retfærdighed og etnisk lighed i en lille amerikansk sydstatsby. Den udgør en af det 20. århundredes største klassikere og blev skelsættende i den begyndende afskaffelse af den adskillelsespolitik og racisme som fandtes i USA, som i sin tid var en del af hverdagen, men som i dag synes uforståelig.

Dræb ikke en sangfugl blev udgivet i 1960 og vandt sidenhen Pulitzer-prisen i 1961. Romanen har solgt over 40 mio. eksemplarer over hele verden.

Du kan købe Dræb ikke en sangfugl online, fx hos Bog & idé, eller hos din lokale boghandel.