Fiktion Jane Austen Klassikere Skønlitteratur

Jane Austen skriver om den kærlighed, hun aldrig selv oplevede

Mansfield Park, Jane Austen

Jane Austen har skrevet flere bøger, som er blandt verdenslitteraturens største kærlighedsromaner. Men selvom hendes romaner er proppet med kurtisering, romantik og kærlighed, var hendes eget liv anderledes tomt.

Jane Austen er kendt for sine stikkende samtidsskildringer og sin udprægede engelske ironi, når hun beskrev 17-1800-tallets England. Men hun er også gennem århundreder blevet forbundet med kærlighed og romantik.

I sine romaner beskriver hun tidens selskabsliv, der bestod af visitter og baller. Der fortælles om et England, hvor karaktererne skal finde sin vej i den sociale omgang, der er nøje iscenesat med kurtisering og en evig jagt efter en (rig) ægtemand. For Austens karakterer er det dog ofte også kærligheden, der leder dem på rette vej.

Kærlighedsliv uden fremtid

Selvom navnet Austen altid har været forbundet med engelsk romantik, var hendes eget liv anderledes tomt.

Da Jane var 20 år gammel, mødte hun ireren Tom Lefroy, som hun fandt interessant og attraktiv.

I breve til Austens søster kan man læse, hvor betaget forfatterinden var af Lefroy, som hun også forventede at blive gift med. De to nåede dog aldrig at sætte ringe på hinandens fingre, da Lefroy blev sendt væk af sin familie, inden et giftemål overhovedet kom på tale.
Ingen af dem havde en formue, så ægteskabet var upassende.

I stedet flygtede Jane Austen ind i sine romaner, hvor hun blandt andet arbejdede på bøger som Stolthed og Fordom og Fornuft og Følelse.

Austen og bøgerne

Jane Austen blev født i 1775 i Steventon, Hapshire. Hendes far var præst, og hun var den næstyngste af otte børn.

Hun havde et særligt forhold til sin søster Cassandra, og dette særlige søsterbånd ses også i flere af hendes romaner.

Selvom Austen allerede begyndte på sine værker som helt ung, var det først i slutningen af 1810, at hendes roman blev godkendt til publicering på forlaget Egerton. Denne aftale var dog på kommision, hvilket betød, at Austen selv skulle betale for trykningen.

Bogen blev trykt i 1000 eksemplarer, og den solgte så godt, at den blev trykt i andet oplag. Den store succes førte til flere udgivelser gennem hendes liv, men også efter Austens død blev hendes bøger udgivet.

Jane Austen, samtidskritik, sædeskildring, romantik, england, ironi, Austen, Lindhardt og ringhof, romaner, oversat skønlitteratur, skønlitteratur, overtalelse, stolthed og fordom, fornuft og følelse, northanger abbey

Mansfield Park

Romanen Mansfield Park blev udgivet i 1814, og den var derfor Jane Austens tredje udgivelse.

I Mansfield Park fortælles historien om Fanny Price, som kommer fra fattige kår, er vokset op hos sin rige onkel og tante på et storslået gods. Fanny lever sit liv bevidst om, at hendes status er underordnet, og hendes eneste allierede er fætteren Edmund, der altid tager hende i forsvar, når familien udsætter hende for urimeligheder.

Da Mary og Henry Crawford flytter til egnen, tager de Londons charme og glamour med sig, og der opstår hurtigt en forbindelse mellem dem og de unge på Mansfield Park.

Bekendtskabet vender op og ned på livet på godset, der kommer til at danne ramme for ublu flirten, forelskelse, jalousi og splid.


Mansfield Park, Jane Austen

_

Mansfield Park bliver betragtet som Jane Austens mest modne, komplekse og kontroversielle roman med hendes undersøgelse af social position og moralsk integritet.

Køb bogen hos din boghandler eller online her.

Erotik, lidenskab og forbudt kærlighed lurer under overfladen i Mansfield Park, hvor vi følger Fanny Price, som kommer fra fattige kår. Hun er vokset op hos sin rige onkel og tante på det storslåede, idylliske gods sammen med sine fætre og kusiner.

Jane Austen skriver om den kærlighed, hun aldrig selv oplevede

_

Catherine Morland er en naiv, men godhjertet 17-årig pige, der gør sin debut i middelklassens selskabsliv i 1790’ernes Bath.

Køb bogen hos din boghandler eller online her.

Catherine finder hurtigt en veninde i Isabella Thorpe, som hun deler en ivrig fascination for gotiske romaner med.

Hun fatter ligeledes hurtigt interesse for den intelligente og vittige Henry Tilney og udvikler senere et venskab med hans søster, Eleanor Tilney, der resulterer i en invitation til familiens hjem: Northanger Abbey.

På det gamle abbedi sprudler Catherines livlige fantasi, der er påvirket af hendes litterære smag for gotiske romaner, men med tiden indser hun sandheder, som hun før har været blind overfor.

Jane Austen, samtidskritik, sædeskildring, romantik, england, ironi, Austen, Lindhardt og ringhof, romaner, oversat skønlitteratur, skønlitteratur, overtalelse, stolthed og fordom, fornuft og følelse, northanger abbey

_

For otte år siden forelskede 19-årige Anne Elliot sig i den fattige men ambitiøse søofficer, Frederick Wentworth. Dengang overtalte Annes snobbede familie hende til at bryde forlovelsen.

Køb bogen i din boghandler eller online her.

Da Anne atter møder Frederick Wentworth, er hun 27 år, ugift og er aldrig kommet sig over sin forelskelse.

Han er i mellemtiden blevet velhavende og er stadig på udkig efter en hustru, men han har ikke tilgivet hende, at hun afviste ham dengang.

Overtalelse er en morsom og gribende klassiker om kærlighed og kvindesind. Det er den sidste roman, Jane Austen selv færdiggjorde, og den blev udgivet posthumt i 1818.

Jane Austen, samtidskritik, sædeskildring, romantik, england, ironi, Austen, Lindhardt og ringhof, romaner, oversat skønlitteratur, skønlitteratur, overtalelse, stolthed og fordom, fornuft og følelse, northanger abbey_

Marianne Dashwood har følelserne uden på tøjet, og da hun forelsker sig i den flotte men upassende John Willoughby, ignorerer hun sin storesøster Elinors advarsel om, at hendes impulsive opførsel gør hende til genstand for sladder og hentydninger.

Køb bogen i din boghandler eller online her.

Elinor er derimod altid opmærksom på de sociale konventioner og kæmper for at skjule sin egen romantiske skuffelse, selv for sine allernærmeste.

Gennem søstrenes sideløbende erfaringer med kærlighed – og frygten for at miste den – lærer de, at de må være både fornuftige og følsomme, hvis de skal finde lykken i et samfund, hvor magt og status afgør kærlighedens spilleregler.

Jane Austen, samtidskritik, sædeskildring, romantik, england, ironi, Austen, Lindhardt og ringhof, romaner, oversat skønlitteratur, skønlitteratur, overtalelse, stolthed og fordom, fornuft og følelse, northanger abbey_

England i starten af 1800-tallet. Stolthed og fordom fortæller historien om mr. og mrs. Bennets fem ugifte døtre, i tiden efter de to rige ungkarle mr. Darcy og mr. Bingley er flyttet til.

Køb bogen i din boghandler eller online her.

Da den næstældste datter Elizabeth møder mr. Darcy, synes hun, at han er både arrogant og indbildsk.

Og da hun opdager, at han har stukket en kæp i hjulet for hendes søster Janes kærlighed til hans ven Bingley, vokser hendes modvilje til direkte afsky.

Men hvad hun ikke ved er, at mr. Darcy meget mod sin vilje er blevet betaget af hende og hendes kvikke tunge, og at denne betagelse er ved at udvikle sig til en alvorlig forelskelse.