Fiktion Amerikanske romaner Ernest Hemingway Indefra Jane Austen John Irving Klassikere

Biblioterapi: Helbred dig selv med skønlitteratur

Biblioterapi: Helbred dig selv med skønlitteratur

Snorker du for meget når du sover? Føler du dig vred, anderledes, tankeløs eller apatisk? Eller er du måske midt i de svære 20’ere, får ikke nok orgasmer eller leder efter den eneste ene? Så kan du helbrede dig selv med skønlitteratur.

At litteratur er mere end underholdning, har man vidst siden antikken, hvor der over biblioteket i Alexandria stod ’sjælens medicin’. Og måske er der noget om det. En ny trend kaldet biblioterapi, hvor litteratur bliver brugt som målrettet behandlingsform, spreder sig i hvert fald lige nu.

Den lille prins
Stolthed og fordom

Skal du læse Den lille prins eller Stolthed og fordom, hvis du leder efter den eneste ene? Det kan du få svar på her på bloggen i dag.

Skønlitteratur og hjernescanninger

Begrebet biblioterapi stammer fra USA, hvor man i kølvandet på 1. verdenskrig skabte et behandlingstilbud til krigsveteraner, hvor de kunne få hjælp til at bearbejde deres traumer gennem skønlitteratur. I England er biblioterapi blevet så anerkendt, at både psykologer og socialarbejdere henviser deres klienter til læsegrupper eller til sessioner med biblioterapeuter, hvor man beskriver sine bekymringer og symptomer og derfra får ordineret litteratur.

I Danmark er der begyndt at dukke læsegrupper op inspireret af det engelske koncept The Reader Organisation, hvor uddannede læseguides læser og diskuterer skønlitteratur med mennesker i forskellige livskriser.

Undersøgelser fra 2013 i Science and Annual Review of Psychology viser da også gennem hjernescanninger, at personer der lige har læst skønlitteratur har en signifikant bedre evne til at aflæse andre menneskers følelser, og dermed også får en bedre forståelse for eget følelsesliv, end den gruppe der ikke havde læst skønlitteratur før hjernescanningen.

Litteratur til enhver lidelse

Men hvad skal man så læse, hvis man lider af vrede eller mangel på orgasmer?

Ella Berthoud og Susan Elderkin, der begge er biblioterapeuter fra The School of Life i London, har udgivet et A – Z opslagsværk, hvor man kan finde litteratur til enhver lidelse. Vi har fundet nogle skønne og hjælpsomme eksempler på lidelser og helbredende bøger fra The Novel Cure. An A – Z of Literary Remedies:

Snorker du for meget om natten? Så prøv at læse Verden ifølge Garp af John Irving:

Verden ifølge garp

Hvis du føler dig anderledes, skal du læse Jonathan Livingston havmåge af Richard Bach:

Jonathan Livingston havnåge

Føler du ikke, at du får nok orgasmer kan du hjælpes på vej af John Cleelands Fanny Hill – en glædespiges erindringer:

Fanny Hill

Er du midt i de svære tyvere, og står over for mange af livets afgørende valg, kan du finde svar og trøst i Gruppen af Mary McCarthy – det var den der inspirerede til kultserien Sex and The City:

gruppen

Føler du dig vred (eller for gammel) skal du kaste dig over Ernest Hemingways nyudgivne klassiker Den gamle mand og havet:

Den gamle mand og havet

Kaster du dig tit uovervejet og tankeløst ud i livet? Så skal du måske læse den evige klassisker Den lille prins af Antoine de Sant-Exupéry, der for nyligt er udkommet i en utrolig smuk pop-up udgave:

Den lille prins

Føler du dig apatisk når du skal træffe vigtige valg? Så prøv at læs Postbuddet ringer altid to gange af James M. Cain:

Postbuddet

Leder du efter den eneste ene, skal du selvfølgelig læse Jane Austens Stolthed og fordom i den smukke nye genudgivelse:

Stolthed og fordom


Bogen The Novel Cure. An A – Z of Literary Remedies kan købes her.