Aktuelt Ernest Hemingway Klassikere Skønlitteratur

Kend din klassiker: Solen går sin gang af Ernest Hemingway

hemingway, kend din klassiker, lindhardt

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i Solen går sin gang af Ernest Hemingway – et hjerteskærende portræt af den fortabte generation, der oplevede 1. Verdenskrigs grusomheder og flygtede ind i et kynisk overfladeliv.

Solen går sin gang er Hemingways første roman og var med til at etablere ham som en af det 20. århundredes største forfattere.


Hvad handler Solen går sin gang om?

Bogen følger en broget gruppe af rodløse unge i 1920’ernes Europa. Det er en tid med moralsk fallit, åndelig opløsning og bristede illusioner.

Amerikanske Jake Barnes arbejder som udlandskorrespondent i Paris. Sammen med en flok andre expats tilbringer han dagene på byens fortovscaféer og nætterne på tilrøgede barer og værtshuse.

LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værker

Jake er dybt forelsket i den flamboyante Lady Brett Ashley, der tryllebinder de fleste mænd, hun møder. Sammen med en gruppe venner rejser de to fra Paris’ vilde natteliv til Pamplonas fiesta og tyreløb. Men Jake bærer på en ulykkelig hemmelighed, der gør, at han og Brett aldrig kan finde sammen.

Hvad inspirerede Hemingway til at skrive bogen?

Kend din klassiker: Solen går sin gang af Ernest Hemingway
Pasfoto af Ernest Hemingway i 1923. Kilde: National Archives and Records Administration, Electronic Records Archives Program

Handlingen er inspireret af Hemingways egne oplevelser som eksilamerikaner i mellemkrigstidens Europa. Han boede i Paris i størstedelen af 1920’erne, hvor han arbejdede som udenrigskorrespondent for avisen The Toronto Daily Star.

Her var han en del af en nu legendarisk gruppe kunstnere, der blandt andet talte James Joyce, F. Scott Fitzgerald og Pablo Picasso. Vennerne tilhørte, hvad forfatteren Gertrude Stein kaldte ”den fortabte generation” – de unge, der havde oplevet 1. Verdenskrig og som fyldte dagene med fest og druk for at holde traumerne på afstand.

Det var mens han boede i Paris, at Hemingway besluttede sig for at blive romanforfatter. Han havde tidligere udgivet to novellesamlinger, men da han læste F. Scott Fitzgeralds Den store Gatsby, var han så begejstret for den, at han satte sig for at følge i vennens fodspor.

I 1926 udkom Solen går sin gang, og med den var Hemingways forfatterkarriere for alvor skudt i gang.

Hvorfor er bogen noget særligt?

Romanen er noget helt særligt på grund af Hemingways revolutionerende skrivestil. Gennem sit arbejde som journalist havde han tillagt sig et enkelt og realistisk sprog, der blev karakteristisk for hans forfatterskab.

LÆS OGSÅ: Et tværsnit af Hemingways journalistik. Smuglæs i Udvalgte reportager fra fire årtier af Ernest Hemingway

På mange måder var hans stil et opgør med 1800-tallets meget detaljerede og beskrivende romaner. Han har senere forklaret sin metode: det handler om at skære alle fyldeord – “pynten” – væk. Kun på den måde når man frem til “sande, simple sætninger”.

Hvordan har bogen inspireret andre?

Utallige forfattere har ladet sig inspirere af den særlige hemingwayske måde at skrive på. Det gælder blandt andet store amerikanske forfattere som J. D. Salinger og Jack Kerouac, der beundrede Hemingways kortfattede og usentimentale stil, og lod den smitte af på deres egne romaner.

Hvordan kan man afsløre, om nogen rent faktisk har læst bogen?

Hvis du siger noget i retning af: ”Vejen til helvede er brolagt med ukøbte udstoppede dyr” og din ven ikke fanger referencen, har vedkommende sandsynligvis ikke læst bogen.

LÆS OGSÅ: Kend din klassiker: Animal Farm af George Orwell

Hvad er et af bogens fedeste citater?

”Får du nogensinde fornemmelsen af, at dit liv suser forbi, og du ikke får nok ud af det? Er du godt klar over, at du har levet næsten halvdelen af dit liv allerede?”


Solen går sin gang

Kend din klassiker: Solen går sin gang af Ernest Hemingway

Solen går sin gang i en ny oversættelse af Rasmus Hastrup.

Den amerikanske journalist Jake og den engelske overklassepige Brett møder hinanden i Paris i begyndelsen af 1920’erne og lever et overfladisk liv med fest, spirituel opløsning og urealiseret kærlighed.

Lige under overfladen lurer dog eftervirkningerne fra Første Verdenskrigs grusomheder.

Solen går sin gang er Hemingways debutroman og menes at være et af hans absolutte mesterværker.

Du kan købe Solen går sin gang online, eller i din nærmeste boghandel.