Kend din klassiker: Overtalelse af Jane Austen

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i Overtalelse af Jane Austen, en gribende roman om en ung kvinde, der langsomt lærer at stole på sig selv – og på kærligheden.

Overtalelse er Jane Austens sidste roman og bliver af mange betragtet som hendes hovedværk.

Dyk ned i bogen her.


Hvad handler Overtalelse om?

I bogen følger vi den forsigtige Anne Elliot, der som 19-årig forelskede sig i en fattig søofficer. Dengang blev hun overtalt til at opgive forlovelsen, men otte år senere har hun stadig svært ved at glemme Frederick Wentworth.

Da de mødes igen, er Wentworth en velhavende kaptajn, og han er stadig på udkig efter en hustru. Men han har aldrig tilgivet Anne, at hun afviste ham, og hun må nu se ulykkeligt til, mens han flirter med den charmerende Louisa Musgrove.

LÆS OGSÅ: Test dig selv! Hvilken af Jane Austens 6 største heltinder er du?

Anne og Kaptajn Wentworth ender gang på gang i hinandens selskab, og Anne indser langsomt, at hun begik en stor fejltagelse, da hun brød med ham for otte år siden.

Hvad inspirerede Austen til at skrive bogen?

Overtalelse er den sidste roman, Jane Austen færdiggjorde i sin levetid, og der er meget, der tyder på, at hun med den var ved at ændre fokus for sine bøger. I sine tidligere romaner havde hun skrevet om Englands overklasse – den del af befolkningen, der levede af deres store jordområder og nedarvede formuer.

Wentworth er en ny slags helt i Austens univers; han er en ambitiøs ung mand, der selv har skabt sin egen formue. Her er vi altså langt fra Mr. Darcy, Mr. Knightley og Mr. Bingley og deres imponerende familiegodser.

Austen har tilsyneladende hentet inspiration til dette nye fokus i sin egen omgangskreds. Hendes to brødre var succesfulde kaptajner i flåden ligesom Wentworth, og derfor var hendes liv fyldt med driftige selfmade men. Det er altså en ny samfundsklasse, hun skriver om i Overtalelse – en klasse, hun selv har haft tæt inde på livet.

Hvorfor er bogen noget særligt?

Overtalelse er den ultimative fortælling om ulykkelig forelskelse og the one that got away. Mange mener endda, at den er Jane Austens helt store mesterværk, selvom den måske ikke er lige så kendt som Stolthed og Fordom, Fornuft og Følelse og Emma.

LÆS OGSÅ: 13 stærke klassikere af kvindelige forfattere

Litteraturforskere peger på, at bogen er et mere modent værk end Austens tidligere romaner. Først og fremmest er Anne Elliot en del ældre end Austens andre heltinder. Og i modsætning til den slagkraftige Elizabeth Bennet og selvsikre Emma Woodhouse er hun mere indadvendt og eftertænksom.

Desuden er historien om Anne og Kaptajn Wentworth elsket af læsere verden over for at vise, at to mennesker, der er vokset fra hinanden, kan finde sammen igen.

Hvordan har bogen inspireret andre?

Der er blevet lavet adskillige filmudgaver af Overtalelse, blandt andet den omdiskuterede Netflix-udgave, der udkom i 2022.

LÆS OGSÅ: Kend din klassiker: Fruen til Wildfell Hall af Anne Brontë

Helen Fielding, forfatteren til de populære Bridget Jones-bøger har også ladet sig inspirere af romanen. Mens første bind i hendes serie er baseret på Stolthed og Fordom, er bogens andet bind, hvor Bridget og Mark Darcy går fra hinanden, inspireret af Anne Elliot og Kaptajn Wentworths kærlighedshistorie.

Hvordan kan man afsløre, om nogen rent faktisk har læst bogen?

Hvis man kan læse bogen uden at udvikle et seriøst crush på Kaptajn Wentworth, har man altså ikke læst den godt nok. 

Hvad er ét af bogens fedeste citater?

”Der kunne ikke have været to hjerter så åbne, ingen smag så ens, ingen følelser så samstemmende, ingen ansigter så elskede. Nu var de som fremmede for hinanden, nej, værre end fremmede, for de kunne aldrig lære hinanden at kende. Det var en evig fremmedgørelse.”


Overtalelse af Jane Austen

Overtalelse, Jane Austen, krælighed,roman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ikke bare Austens sidste roman; den er også hendes hovedværk” – Berlingske

Da Anne Elliot var 19 år, lod hun sig af økonomiske årsager overtale til at bryde sin ellers lykkelige forlovelse med den charmerende, men ubemidlede søofficer Frederick Wentworth.

Da tilfældighederne bringer dem sammen otte år senere, er de begge stadig ugift, og Wentworth er blevet velhavende. Han har dog ikke tilgivet Anne, for hendes tidligere opførelse. Han behandler hende derfor med kulde og ligegyldighed.

Anne, der for længst har indset, at hun burde have fulgt sit hjerte og ikke ladet sig påvirke af andres overtalelse, ser resigneret og bedrøvet til, mens Wentworth har fået et godt øje til naboernes døtre. Men samtidig får hun selv en ny beundrer, og et uheld på en spadseretur vender op og ned på tingene.

Du kan købe Overtalelse online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.