Kategori: Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen (f. 1775) var en engelsk romanforfatter, der især er kendt for sine stikkende samtidsskildringer og sin udprægede engelske ironi, når hun beskrev 1700-1800-tallets England. Austen er dog også gennem århundreder blevet forbundet med kærlighed og romantik, og hendes populære klassikere er blevet filmatiseret gentagende gange.

Jane Austen beskriver i sine romaner tidens selskabsliv, der bestod af visitter og baller og skildrer, hvordan karaktererne skal finde sin vej i den sociale omgang. På trods af at Austen allerede begyndte på sine værker som helt ung, var det først i slutningen af 1810, at hendes romaner blev godkendt til publicering. Austens romaner består blandt andet af klassikerne Mansfield Park, Northanger Abbey, Fornuft og følelse, Stolthed og fordom og Emma. Bliv klogere på den engelske forfatter, Jane Austen her på Bog.dk.

Romantiske bøger

Kom bag om Jane Austens største kærlighedsromaner

Jane Austens bøger er nogle af verdenslitteraturens største kærlighedsromaner. Romanerne omhandler naturligvis kærlighed, romantik og kurtisering – på trods af at hendes eget liv føltes tomt. Hendes skildringer indeholder desuden en udpræget engelsk ironi i England i 1700-1800-tallet. Det gør fortællingerne både morsomme og gribende.

Bøgerne kommer ind på den tids selskabsliv i England, hvor karaktererne skal finde deres vej i sociale lag. Her er karaktererne især ude efter at finde en rig ægtemand for at sikre deres fremtid. Ironien udspiller sig som kurtisering – altså hvor karaktererne forsøger at vinde den anden parts opmærksomhed gennem erotisk interesse og kærlighed.

Læs også Jane Austen om den kærlighed hun aldrig fik

Sådan blev Pride and Prejudice og Sense and Sensibility til

I Jane Austens eget liv har det forholdt sig anderledes med kærlighed. Hun lykkedes nemlig ikke med at finde kærligheden – selvom hun forsøgte. Da hun var bare 20 år, mødte hun ireren Tom Lefroy, som hun fik et godt øje til.

Der findes breve, som Jane Austen har sendt til sin søster, der beskriver den engelske forfatterindes betagethed af Tom Lefroy. Hun håbede endda, at han kunne blive hendes ægtemand. Men håbet brast. Tom Lefroy blev sendt væk af sin familie, fordi ingen af dem havde en formue. Dermed så man ægteskabet som ikke essentielt. En oplevelse, som Jane Austen formentligt har taget udgangspunkt i, i hendes bøger.

Efter forholdet ikke lykkedes, flygtede Jane Austen bogstaveligt også selv ind i skriverierne af hendes romaner: Sense and Sensibility (på dansk: Fornuft og Følelse) og Pride and Prejudice (på dansk: Stolthed og Fordom). Førstnævnte er Jane Austens debutroman.

I år 1775 i Steventon, Hampshire blev Jane Austen født. Hun var den næstyngste af – intet mindre end – en søsterflok på otte. Jane Austen var havde et stærkt bånd til sin søster Cassandra, som i øvrigt er skildret i flere af Jane Austens bøger.

Jane Austen startede tidligt på sine romaner, men det var først i 1810, at hendes første roman, Fornuft og Følelse, blev godkendt til publicering. Dertil skulle Jane Austen selv betale for at få bøgerne trykt. Den blev i første omgang trykt i 1000 eksemplarer, og den blev revet ned af hylderne. Med denne succes blev det trykt i andet oplag. Det var starten på noget stort, som har betydet mange udgivelser både i Jane Austens levetid og efter hendes død.

Læs også Mansfield Park. Jane Austens mest kontroversielle roman

Få overblik over Jane Austens bøger

Her får du et kort resumé af nogle af Jane Austens mest populære bøger.

Mansfield Park

Bogen er udgivet i 1814 og er Jane Austens tredje udgivelse. Her møder vi Fanny Price, som er fra fattige kår men kommer til at vokse op hos sine rige onkel og tante. Det er vanskeligt for Fanny at leve på et storslået gods, Mansfield Park, når man har en lavere social status. Hun allierer sig med fætteren Edmund, der tager Fannys forsvar, hvis Fanny bliver udsat for uretfærdighed. Videre i fortællingen flytter Mary og Henry Crawford til godset med Londons charme i kufferten. Her opstår en god kontakt til de unge på godset, som vender op og ned på dagligdagen på godset.

Northanger Abbey

Kvinden Catherine Morland er en naiv 17-årige pige, som tror på det gode i mennesker. Hun kommer med til et selskab i middelklassen i 1790’ernes Bath. Her finder Catherine veninde Isabella Thorpe, som begge har det til fælles, at de elsker gotiske romaner. Hun finder desuden bekendtskabet med Henry Tilney og får et venskab med hans søster. Det fører hende til deres hjem Northanger Abbey.

Overtalelse

Jane Austens Overtalelse handler om den 19-årige Anne Elliot, der forelsker sig i søofficeren, Frederick Wentworth. Men Anne Elliots familie overtaler hende til at bryde forlovelsen. Den forelskelse kommer hun sig aldrig over. Mange år efter møder hun Frederick Wentworth igen.

Fornuft og følelse

Hovedpersonen Marianne Dashwood er meget i sine følelser. Da hun forelsker sig i den flotte men upassende John Willoughby, ignorerer hun sin storesøster Elinors advarsel om, at hendes impulsive forelskelse gør hende til en form for mobbeoffer. Bogen er en fortælling om at lære om fornuft og følelser.

Læs også 10 historiske kærlighedsromaner du ikke kan slippe