kend din klassiker, animal farm, george orwell

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i Animal Farm af George Orwell, en evigt aktuel fortælling om magt, korruption og politisk undertrykkelse.

Bogen, der har været forbudt i flere lande, siden den udkom første gang i 1945, er en bidende satire over en revolution, der kører af sporet.

Dyk ned i Animal Farm af George Orwell her.


Hvad handler bogen om?

Animal Farm er en fortælling om faren ved politisk totalitarisme – fortalt som allegori. Bogen følger dyrene på mr. Jones farm, der har fået nok af at blive brutalt behandlet. Derfor gør de oprør, og det lykkes dem at overtage magten og drive menneskene på flugt.

Det er grisene, der står i spidsen for revolutionen. Først er det efter devisen, at alle dyr er lige, men efterhånden som de får mere magt, går de flotte idealer i opløsning. Og pludselig er dyrene på gården endnu værre stillet, end de var før oprøret.

LÆS OGSÅ: 1984. Derfor bliver George Orwells klassiker ved med at være (uhyggeligt) relevant

Der er tydelige paralleller mellem Orwells roman og Ruslands historie under og efter Den Russiske Revolution. Nogle af dyrene i bogen er endda modelleret efter virkelige mennesker; for eksempel er den magtsyge gris Napoleon en karikatur af Stalin, mens grisen Major forestiller Karl Marx.

animal farm, george orwell
George Orwell i 1943. Foto: Branch of the National Union of Journalists

Hvad inspirerede Orwell til at skrive bogen?

Orwell var dybt bekymret over Sovjetunionens udvikling under Stalin. Han var selv socialist, men han mente, at den russiske kommunisme var undertrykkende og farlig. Faktisk var Orwell i hele sit forfatterskab optaget af at udstille magtmisbrug og propaganda, hvilket han også gjorde i sin anden klassiske roman, 1984.

Hvorfor er bogen noget særligt?

Bogen er som sagt en kritik af Stalins kommunistiske styre, men den er – desværre – stadig skræmmende aktuel. I Rusland er pressefriheden under stort pres i dag, og det er blandt andet forbudt at omtale krigen i Ukraine som andet end en “militær operation.” Den slags propaganda er som taget ud af en Orwell-roman.

Efter udgivelsen blev bogen hurtigt forbudt i Sovjetunionen, men gennem tiden har den også været forbudt i diktaturer som Cuba, Nordkorea, Malawi og De Forenede Arabiske Emirater. Det er altså ikke kun i Rusland, at Animal Farm er kontroversiel.

Hvordan har bogen inspireret andre?

Animal Farm har inspireret utallige forfattere, musikere, filmfolk og kunstnere, siden den udkom første gang. Blandt andet er Beatles-sangen “Piggies” og Pink Floyd-albummet Animals inspireret af romanen.

Men det er ikke kun i kunsten, at man mærker Orwells enorme indflydelse. Hans værker har nemlig sneget sig helt ind i vores sprog. For nylig blev ordet ”orwellsk” optaget i Den Danske Ordbog, et ord der bruges til at beskrive totalitære tendenser.

LÆS OGSÅ: Kend din klassiker: Frankenstein af Mary Shelley

Hvordan kan man afsløre, om nogen rent faktisk har læst bogen?

Hvis man kan tale om arbejdshesten Boxers død uden at få tårer i øjnene, har man helt sikkert ikke læst bogen.

Hvad er ét af bogens fedeste citater?

“Alle dyr er lige, men nogle dyr er mere lige end andre.”


Animal Farm

Kend din klassiker: Animal Farm af George Orwell

Klassikeren Animal Farm udkom for første gang på dansk i 1947 under titel Kammerat Napoleon og er kendt som en satirisk allegori over det Sovjetiske styre og Stalin. Det er en evigaktuel roman om de paradoksale menneskelige behov for frihed og magt, og faren ved politisk totalitarisme.

Denne er en nyoversættelse af Rasmus Hastrup som også nyoversatte George Orwells 1984.

Dyrene på mr. Jones’ gård gør oprør og overtager magten. I spidsen står grisene med filosofien om, at alle dyr skal være lige, men efterhånden som tiden går, korrumperes både grisene og resten af gården, og snart er det ikke muligt at skelne mellem dyr og menneske.

Du kan købe Animal Farm online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.