Fiktion Aktuelt Danske romaner Malte Tellerup

Prisvindende Malte Tellerup: I Vestjylland bliver man oversvømmet af landskabet

Prisvindende Malte Tellerup: I Vestjylland bliver man oversvømmet af landskabet

I 2015 valgte Malte Tellerup at flytte fra Nørrebro, København til Hedevej i Vemb lidt ude for Holstebro. Mødet med den barske, vestjyske natur har sat sig dybt i ham, og gav ham inspirationen til romanen Hedeselskabet.


”Jeg følte, at jeg stod ved en skillevej. Jeg havde opdaget, at der skete noget på landet, som inspirerede mig,” siger Malte Tellerup.

Malte Tellerup havde boet næsten 10 år i København, men som 26-årig valgte han at søge ud af storbyen. Han havde brug for luftforandring. Hans kæreste fik et job i Holstebro, og sammen tog de springet mod Vestjylland. Her flyttede de ind i et nedlagt husmandssted på Hedevej i landsbyen Vemb.

LÆS OGSÅ: 20 gode romaner til efterårsferien

Hans seneste roman, Hedeselskabet, er inspireret af de næsten tre år, han og kæresten nåede at bo på det nedlagte husmandssted i det barske og sandede Vestjylland.

Idéen med at flytte tættere på naturen opstod allerede året før på en vandretur tværs over Fyn sammen med hans lillebror. Turen havde været et forandrende øjeblik i hans liv, og dannede grundstenene for hans første roman, Markløs, fra 2017.

Jeg havde opdaget, at der skete noget på landet, som inspirerede mig.

– Malte Tellerup

”Jeg havde brugt hele mit liv på at opsøge mere urbane steder for at søge inspiration og møde nye mennesker. Det var der, jeg tænkte, alt var nice. Jeg skulle væk fra alt, der lugtede af land.

Men turen med min lillebror på Fyn gjorde et stort indtryk på mig, og som gav mig mulighed for at vende tilbage til nogle besværlige ting i min bagage ift. min opvækst, både som barn af landet og små byer på Fyn, men også min familie.

Der var flere ting, der åbnede sig, da jeg begyndte at kigge mod landet,” fortæller Malte Tellerup.

Tekst formet af landskabet

Malte Tellerup føler sig formet af det fynske landskab. Både i hans person og i hans forfatterskab.

”Det fynske landskab, jeg fik inde i hovedet, var et med bakker og meget, gammel bøgeskov, små landsbyer og virkelig gamle landbrug.”

Det er også med til at forme hans ord:

”Sætningerne, mine tanker og hele bogens komposition skal være ligesom landskabet. De skal være med bakker, der skyder op, eller en skovvækst, en side- eller omvej. Hvordan ser det så ud sætningsmæssigt, det kan man jo fortolke på forskellige måder,” siger Malte Tellerup.

LÆS OGSÅ: Uddrag af Hedeselskabet her

Men det er ikke kun det fynske ophav, der påvirker ham. Mødet med det radikalt anderledes vestjyske har sat sig i ham og har åbnet op for nogle andre måder at tænke sin prosa på.


”I modsætning til det fynske er det vestjyske landskab, som jeg møder det, fladt. Der er mange store marker, der er langt mellem husene, og der er en masse skov, som er plantet for at holde på sandjorden.

Der er en flade, som er landet, og der er en kæmpe flade henover, som er himlen. Der er en åbenhed og en direkthed, men også en underlig følelse af at blive overvældet eller oversvømmet af landskabet.

Det bliver et forhold mellem det storslåede og det barske. Min prosa er også blevet meget mere enkel i Hedeselskabet, end den var i den første bog, og det, tænkte jeg, var fordi landskabet kalder på en enkelhed,” siger Malte Tellerup.

Landlængsel

Malte Tellerup og kæresten er flyttet tilbage til København. De er blevet forældre. Så han har fundet sit næste eventyr i det. Men Vestjylland og naturen sidder stadig i hans krop som en glemt længsel. Han har konstant drømme om at flytte ud af byen igen.

LÆS OGSÅ: 30 virkelig gode bøger du bør læse

”Jeg kan mærke, at det stadig er rimelig unsettled, hvor længe jeg bliver boende her i København. Min kæreste og jeg har jævnligt samtaler om, at nu prøver vi lige at slappe af, nu er vi her. Men så går der ikke ret lang tid før, vi begge tænker: ‘skal vi gøre det?’

Der er i hvert fald nogle ting fra at have boet i det hus og boet i Vestjylland, som føles vigtige, og som jeg savner, mens jeg bor her.”Malte Tellerup: Hedeselskabet

Hedeselskabet, Malte Tellerup,

De tre venner Tobias, Viktoria og Andreas forlader storbyen til fordel for et liv i naturen, den fri kærlighed og kunstens tegn på landet. Men på den jyske hede mødes de af en barsk virkelighed med konkurstruede landbrug og opslidende manuelt arbejde, hvilket sætter deres venskab under pres.

Hedeselskabet er en roman om millenial-generationens rastløshed, eksperimenteren med kønsidentiteter og livsformer såvel som bevidstheden om at leve bæredygtigt. Samtidig er det en fortælling om den ældgamle jyske hede og vel nok en af de mest traditionsrige erhverv, nemlig landbruget.

Malte Tellerup debuterede med Markløs i 2017, for hvilken han modtog Blixenprisen som årets litterære talent.

Du kan købe Hedeselskabet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.