Leder du efter inspiration til gode romaner?

Måske skal du holde efterårsferie, eller det kan være at du sender familien ud af huset og får nogle timer for dig selv.

Her anbefaler vi en række romaner du kan hygge dig med i efterårsferien.

Åndernes labyrint

Måske har du læst Vindens skygge, eller måske har du stadig Carlos Ruiz Zafóns fantastiske fortællestil til gode. Åndernes labyrint er 4. selvstændige bind i Zafóns serie De glemte bøgers kirkegård. Men nye læsere kan sagtens starte her og give sig i kast med den 917 lange siders basse.

LÆS OGSÅ: Mesterforfatteren Zafón røber nu de sidste hemmeligheder fra De glemte bøgers kirkegård

Åndernes labyrint tager os til Barcelona i 1950’erne hvor Daniel Sempere er i fuld gang med at afdække mysteriet om sin mors død. Men dette mysterium åbner ikke alene op for en masse sorg i Daniel, det er også vejen til en alvorlig sammensværgelse.

Du kan købe Åndernes labyrint online her eller i din foretrukne boghandel eller online her.


Knivens stemme

Chaos Walking 1 - Knivens stemmeEr du til rigtig god fantasy bør du se nærmere på første bog i serien Chaos walking, som hedder Knivens stemme. Romanen er skrevet af den bedstsælgende forfatter Patrick Ness som står bag en række fantastiske ungdomsromaner.

I Knivens stemme dykker vi ned i et univers hvor alle kan høre hinandens tanker i en endeløs og meget overvældende strøm. Intet er privat og intet er hemmeligt. Men en dag finder Todd et hul i støjen. Et område med total stilhed. Og den viden er farlig at være i besiddelse af.

LÆS OGSÅ: Bogen du (måske) har ventet på i 10 år

Fortsættelsen til Knivens stemme udkommer 25. oktober. Serien er i gang med at blive filmatiseret og får premiere i 2019.

Du kan købe Knivens stemme i din foretrukne boghandel eller online her.


Alle de liv

alle de liv, skønlitteratur, roman,

Det vil være risikabelt at læse Alle de liv uden kleenex. Den smukke roman byder nemlig på et væld af bevægende øjeblikke i historien om de to veninder Solveig og Emilie, der er på roadtrip i USA som et sidste farvel til hinanden. Solveig lider nemlig af den dødelige sygdom ALS.

I romanen følger vi kvindernes rejse rundt i USA, men også historien om deres venskab, og tanker om det fremtidige liv Solveig kunne have haft, men som aldrig kommer.

LÆS OGSÅ: Når en happy end er fucking sørgelig

Du kan købe Alle de liv i din foretrukne boghandel eller online her.


Abelone på Bangsbo

Abelone på Bangsbo, LovebooksEr du til historiske romaner, anbefaler vi den skønne roman, Abelone på Bangsbo, som tager os tilbage til det Herman Bangske Danmark i 1890’erne.

Her møder vi den fattige Abelone som bliver ansat på det farverige Bangsbo Gods. Godset er et tilflugtssted for tidens store kunstnere som Herman Bang, Gustav Wied, Betty Nansen m.fl. Og her sker alting: Affære, intriger, dueller, selvmord og spøgeri.

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende bøger til dig, der elsker gribende historiske romaner

Til november udkommer en ny skøn historisk roman af Bent Haller.

Du kan købe Abelone på Bangsbo her eller i din foretrukne boghandel.


Mercedes-snittet

Er du til krimi med masser af fart over feltet anbefaler vi Anne Mette Hancocks Mercedes-snittet, som har domineret bestsellerlisterne siden den udkom i sommer.

Mercedes-snittet er 2. bind i serien om journalisten Heloise Kaldan, men har du ikke læst den første, Ligblomsten, kan du stadig sagtens følge med. I Mercedes-snittet forsvinder den 10-årige Lukas fra sin skole. Heloise bliver bedt om at dække sagen. Lukas dukker ikke op, men det gør hans telefon, og den afslører at drengen er besat af pareidolia: af at fotografere ting, der ligner ansigter. Særligt ét af Lukas’ billeder påkalder sig politiets opmærksomhed. Og Heloises.

LÆS OGSÅ: Ser du også ansigter i vandmeloner, i stikkontakter, eller på din pizza?

Du kan købe Mercedes-snittet her eller i din foretrukne boghandel.

Snup Ligblomsten som paperback her.


Hvis der skulle komme et menneske forbi

Den unge forfatter Thomas Korsgaard fik sig hurtigt en stor læseskare, da han forrige år udgav den anmelderroste debut Hvis der skulle komme et menneske forbi, som blev en bestseller. Romanen portrætterer den unge Tue og hans familie, der bor på en gård for enden af en grusvej uden for Skive. Det er en roman om fattigdom i udkanten af det danske velfærdssamfund, om et barn af en familie uden overskud, som for det meste er overladt til sig selv.

Faren prøver desperat at holde sammen på stumperne og gældsætter sig hos sin bror, mens moren drømmer om den store gevinst og forsvinder ind i sin egen verden af forførende internetkasinoer.

LÆS OGSÅ: “Jeg kan sige om denne bog: Det var ikke med vilje. For det var det ikke.”

Du kan købe bestselleren Hvis der skulle komme et menneske forbi som paperback her eller i din foretrukne boghandel.

Husk også at snuppe fortsættelsen En dag vil vi grine af det.


Hvis det er os

To at tidens hotteste Young Adult-forfattere Becky Albertalli og Adam Silvera har stukket hovederne sammen og skrevet denne fine YA-roman om to drenge der forelsker sig i hinanden, da de mødes tilfældigt på et posthus.

Ben er en drømmer – såret og i gang med at sende x-kærestens ejendele tilbage til ham. Arthur er i New York for første gang – og kæmper for at komme til at føle sig hjemme. Første gang de ser hinanden, støder de bogstaveligt talt ind i hinanden. Derefter finder de hinanden igen ved hjælp af Craigslist.

LÆS OGSÅ: Et tilfældigt møde ender i katastrofale dates

Hvis det er os er efterårets store meet-cute roman om at tro på kærligheden, selvom skæbnen stiller forhindringer i vejen.

Du kan købe Hvis det er os online her eller i din foretrukne boghandel.


Cirklen

Er du til perfekt konstruerede, mørke og stemningsfulde krimier, bør du bruge efterårsferien i selskab med denne franske basse.

Franske bestsellerforfatter Bernard Minier har skrevet krimien hvor vi starter i universitetsbyen Marsac. Her findes en lærer brutalt myrdet i sit hjem. Og hvad der er mere bisart: I husets pool flyder en masse dukker rundt i vandet, og ved poolkantent sidder en ung mand, som hævder, at han intet kan huske. Politikommissær Martin Servaz bliver sat på sagen.

Efterforskningen tager en personlig og meget farlig drejning, i takt med at Servaz graver i sagen, som gemmer på gamle ritualer, hemmeligheder og fortidssynder.

LÆS OGSÅ: 10 gode krimier du ikke må snyde dig selv for

Du kan købe Cirklen online her eller i din foretrukne boghandel.


Hvor der er vilje

Har du endnu ikke stiftet bekendskab med Jeffrey Archers episke familiekrønike der følger en slægt igennem det 20. århundredes store begivenheder, har du virkelig en god læseoplevelse til gode. Og det gode ved det, at serien byder på 7 bind, hvoraf 5. bind, Mægtigere end sværdet, netop er udkommet på dansk.

I Hvor der er vilje møder vi Harry, som bor alene med sin mor, efter at hans far efter sigende døde under krigen. Mod alle odds bliver Harry optaget på en prestigefyldt drengeskole, og her bliver han venner med Giles. De to venner viser sig dog at være tættere forbundet, end man lige umiddelbart skulle tro, og dermed er grundlaget lagt for en dramatisk fortælling om de to familier.

LÆS OGSÅ: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer

Du kan købe Hvor der er vilje som paperback her eller i din foretrukne boghandel.


Smaragdsliberen

Den prisvindende bestsellerforfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky har været udsendt til Afghanistan, arbejdet for udenrigsministeriet og vundet Boghandlernes Gyldne Laurbær i 2013. Nu er hun tilbage med med Smaragdsliberen, en poetisk roman om tilværelsens skrøbelighed.

I Smaragdsliberen bliver vi henført til et smaragdsliberi i Paris  og kommer med på jagt efter hulemalerier i den farefulde grænseegn mellem Georgien og Aserbajdsjan. Vi følger Pierre Levy og hans datter Zara, der lever meget forskellige liv. Det er er en poetisk fortælling om at finde mening i tilværelsen, efter man har set døden i øjnene.

LÆS OGSÅ: Anne-Cathrine Riebnitzsky: ”Der er noget med døden, der forfølger mig”

Du kan købe Smaragdsliberen online her eller i din foretrukne boghandel.


Alt dette er sandt

Lygia Day Peñaflor, YA, young adult, alt dette er sandt

Er du, eller har du selv en teenager der er vild med Riverdale? Så vil vi anbefale denne spændende YA-roman.

Miri, Soleil, Penny og Jonah drømmer om at blive venner med forfatteren, Fatima Ro, og da de til en bogsignering får mulighed for at hænge ud med hende, bryder deres verden langsomt sammen.

Fatima Ro er nemlig ikke interesseret i nye venner. Hun er mere interesseret i inspiration til sin næste bog, og her kommer de fire venner ind i billedet. For alt hvad de fire unge deler med Fatima, ender i hendes næste bog. Og det får katastrofale konsekvenser.

LÆS OGSÅ: Tre hurtige til forfatteren til Alt dette er sandt

Du kan købe Alt dette er sandt online her eller i din foretrukne boghandel.


Tigerens bytte

Sluger du Wilbur Smiths romaner er der godt nyt! Tigerens bytte, som er endnu en roman om Courtney-familien, er nemlig netop udkommet. Romanen byder en fængslende og åndeløs fortælling om intriger og bedrag, der fører Courtney-familien tættere sammen, men også truer med at rive dem fra hinanden.

Malabarkysten er fyldt med farer: grådige handelsmænd, frygtløse pirater og hævnlystne mænd. Men for en Courtney kan den største fare vise sig at være hans egen familie. Da Tom Courtney vender sit skib mod ukendte destinationer finder han endelig sin skæbne – og bestemmer uden at vide det hele Courtney-familiens fremtid.

Toms nevø, Francis Courtney, søger formue og hævn i Sydafrika, da hans fars spillegæld efterlader ham i stor fare og uden en krone på lommen. Men da han ankommer afsløres en sandhed, der efterlader ham overvældet.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Wilbur Smiths Courtney-serie. Få styr på romanerne her

Køb Tigerens bytte online, fx på Saxo.com, eller i din foretrukne boghandel


Hold om mig

Er du på udkig efter en sød og romantisk bog til efterårsferien? Så er Hold om mig lige noget for dig.

Den 21 årige Calla har psykiske og fysiske ar efter et liv med sin ustabile mor, Mona. Da Calla opdager, at Mona har stjålet hendes collegepenge og oparbejdet en kæmpe gæld i hendes navn, er hun nødt til at tage tilbage til den lille by, hun troede hun havde forladt for altid. Men da hun ankommer,  er moren forsvundet, og ingen ved, hvor hun er.

I stedet finder Calla den sexede og intense Jackson James, som giver hende et job og hjælper med at lede efter Mona. Han gør det klart, at han er stærkt tiltrukket af hende, men at han måske også ønsker lidt mere … Men før Calla kan åbne op og lade ham komme ind på livet af sig, må hun komme overens med sin smertefulde fortid.

LÆS OGSÅ: Ny romantisk roman har mere end kærlighed på hjerte

Læs også de to andre selvstændige romaner i Wait for you serien Vent på mig og Bliv hos mig.

Du kan købe Hold om mig online her eller i din foretrukne boghandel.


Mødrene

mødrene

Mødrene af den amerikanske debutant Brit Bennett belyser kvindelivet på flere måder, der maner til eftertænksomhed.

Den 17-årige Nadia Turner vælger i al hemmelighed at få en abort efter en kortvarig affære med byens fallerede sportsstjerne, og i Mødrene oplever læseren, hvilke konsekvenser den beslutning har for hendes senere liv.

Læs udenlandsk omtale af bogen her.

Mødrene handler om kvinders forhold til hinanden på tværs af generationer, om mødre der mangler, og mødre der dominerer, og hvordan traditioner i et samfund kan føre til en kvindes næsten umærkelige undertrykkelse af sig selv.

Du kan købe Mødrene online her eller i din foretrukne  boghandel.


Ravnenes hvisken

Ravnenes hvisken, Malene Sølvten, fantasy

Malene Sølvsten blæste os bagover, da første del af Ravnenes hvisken udkom. Nu er hele serien komplet, og værd at aflyse alle planer i efterårsferien for.

Ravnenes hvisken er en intelligent ungdomstrilogi, der er en blanding af krimi og fantasy om venskab og den nordiske mytologi. Det er den fantastisk moderne ungdomshistorie om den sære pige Anne, og her formår Malene Sølvsten med fri og snedig hånd at gendigte Vølvens Spådom og sikke en rejse!

Anne har den evne, at hun kan se hændelser, der er sket i fortiden og en nat genoplever hun et uhyggeligt, gammelt mord, hvor offeret har fået skåret et runetegn i panden. Pludselig begynder disse mord at ske på egnen, og alle har det samme tegn i panden.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Nørderi i høje doser. KUN for inkarnerede Ravnenes hvisken fans.

Køb Ravnenes hvisken online her eller i din foretrukne boghandel.


Vi kunne alt

Vi kunne alt, Merete Pryds Helle, interview

Tag med den Merete Pryds Helle tilbage til den tidlige 70’er-tid, hvor børn voksede op i et mantra om, at fremtiden var deres, og det var muligt netop at kunne alt.

Bestselleren Vi kunne alt kredser om kærlighed, skyld og skam og er en selvstændig fortælling, som fortsætter, hvor den prisbelønnede Folkets skønhed slutter. Men i stedet for familien Pryds, så besøger vi deres naboer, der er en noget anderledes familie.

Her følger vi blandt andet Merle, der bor med hendes familie i et villakvarter i Værløse, hvor solsorten fløjter sorgløst på himlen. Stemningen er dog helt anderledes bag husets fire vække, hvor Merles mor er plaget af sygdom, søsteren har sine egne problemer og hendes far slet og ret forsvinder.

Selvom 70’ernes børn kan alt, så viser det sig alligevel at være en kamp for Merle at folde sine vinger ud.

LÆS OGSÅ: 3 hurtige til Merete Pryds Helle om den ny roman Vi kunne alt

Køb Vi kunne alt online her eller i din foretrukne boghandel.


Motiv X

Er du til brutale nervepirrende krimier bør du straks kaste dig over Stefan Ahnhems spændende krimi, Motiv X.

Motiv X er 4. selvstændige bind i serien om politimanden Fabian Risk.

Kom med til Helsingborg, hvor et mord med racistiske undertoner sætter gang i et større efterforskningsarbejde hos politiet. Datteren Matilda ligger i koma efter et skuddrama, og Fabian Risk er travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen. Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, må han tilbage på arbejde. Han og kollegerne hos Helsingborg politi kastes ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene. Samtidig kommer Fabian i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem om sin debut: Jeg vidste tidligt, at mine bøger skulle være lange!

Køb Motiv X online på fx Saxo.com eller i din foretrukne boghandel.


For evigt. Måske.

For evigt. Måske, YA, young adult, Anica Mrose Rissi

For evigt. Måske. er en young adult-bog, der udforsker den kærlighed, der efterlader mærker på krop og sjæl.

Da Betts møder Aiden, bliver hun næsten øjeblikkeligt forelsket. Aiden er der altid for hende. Altid. Hun er så heldig! Og han vil også bare have hende helt for sig selv. Så meget elsker han hende. Betts’ veninde, Jo, mener ikke, at det er stor kærlighed. Hun mener det er usund kærlighed.

Veninderne glider fra hinanden. Betts kan ikke holde ud at høre Jo tale dårligt om Aiden. Men Jos ord gør alligevel indtryk. Der er nogle ting ved Aiden, som er mindre rare. Ting, der i starten er okay, men som til sidst bliver kvælende og omklamrende. Og voldelige …

LÆS OGSÅ: Forfatteren til For evigt. Måske fortæller om voldelige parforhold og søde sager

Du kan købe For evigt. Måske online her eller i din foretrukne boghandel.


Blækhat

Blækhat tager Sissel-Jo Gazan os med på en spændende rejse fra 1980’ernes Aarhus til nutidens Berlin, hvor vi kommer helt tæt på hovedpersonen Rosas liv, opvækst og families hemmeligheder.

Rosa vokser op i Aarhus, hvor hun bor sammen med sin mor, der er en del af det venstreorienterede politiske miljø bestående af hippier, grafittikunstnere, BZ’ere og venstreradikale. Rosas far er ude af billedet; faktisk ved hun nærmest intet om sin far, da hendes mor helst ikke taler om ham.

Rosa selv er en outsider, men sammen med sin tyrkiske barndomsveninde udforsker hun alternative sider af Aarhus. Som voksen forsker Rosa i street art og har specialiseret sig i den anonyme street art-kunstner Blækhat, der provokerer og fascinerer hele verden med sin humoristiske, politiske kunst. Efter et forlist kærlighedsforhold rejser Rosa i Blækhats fodspor og ender i Berlin, hvor hun pludselig kommer meget tæt på at løse gåden om, hvem hun selv er.

LÆS OGSÅ: Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: Blækhat

Sissel-Jo Gazans roman Blækhat er en storslået fortælling om venskab, familie, hemmeligheder, street art og Aarhus i 1980’erne.

Du kan købe Blækhat online her eller i din foretrukne boghandel.


Fejltagelsernes bog

Har du brug for et godt grin kan vi anbefale en efterårsferie i selskab med Fejltagelsernes bog, som tager os med til det solrige Barcelona.

Tjekken Vaclav Krakowiak betragter livet som et skakspil og er panisk angst for fejl. Han driver et agentur hvor han hjælper andre med at undgå fejltagelser. Krakowiak finder ro i altings forudsigelighed, indtil han en dag bliver opsøgt af en ung mand med en pose appelsiner under armen. Før han ved af det, er den forsigtige Vaclav blevet draget ind i et usædvanligt eventyr, der ikke bare forandrer hans eget liv, men også inddrager en række personer i nabolaget og huset han bor i.

En varm og farverig historie om at finde modet til at kaste sig ud i livet, selvom man risikerer at begå fejl og tabe ansigt.

LÆS OGSÅFejltagelsernes bog hitter i udlandet

Køb Fejltagelsernes bog som e-bog eller lydbog her eller lån bogen på dit nærmeste bibliotek.