Inspirationslister og guides Blandede bøger Fiktion Klassikere Romaner om 2. verdenskrig Skønlitteratur

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

klassikere

Er du vild med klassiske bøger? Her anbefaler vi 10 gode klassikere du skal læse. Listen inkluderer både fagbøger og romaner.

Klodernes kamp

Klodernes kamp blev første gang udgivet i 1898.

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Klodernes kamp er en af de allerførste science fiction-romaner i verdenslitteraturen, og den er siden blevet en global klassiker. Så indlevende er historien, at da den i 1938 blev bragt som radiodrama, forårsagede den panik blandt lyttere, der ikke var klar over, at Mars-invasionen var fiktiv.

Romanen starter med at noget observeres flyve hen over Londons nattehimmel. Snakken går – er det et stjerneskud? Nej. Det er Mars-væsener som har én mission: at sprede død og ødelæggelse. 

H.G. Wells (1866-1946) debuterede med Tidsmaskinen i 1895. Han sikrede sig udødelighed med hovedværket Klodernes kamp, som siden udgivelsen i 1898 utallige gange har inspireret andre forfattere, teaterfolk og filmskabere.

Du kan købe Klodernes kamp online, eller i din lokale boghandler.
Helvedsblomsterne

Helvedsblomsterne blev første gang udgivet i 1857.

Helvedsblomsterne, Charles Baudelaire

Den legendariske digtsamling Helvedsblomsterne, eller på fransk Les fleurs du mal, er et af de vigtigste digteriske værker i 1800-tallet. Charles Baudelaire beskriver i digtene sit moralske forfald, sin flugt fra virkeligheden og den lidelse og ondskab, som han ser overalt.

Baudelaire (1821-1867) var en fransk digter, kunstkritiker og oversætter. Han var en af 1800-tallets mest indflydelsesrige franske digtere, og særligt “Helvedsblomsterne” (1857) er blevet en klassiker, der læses overalt i verden.

Samlingen er oversat til dansk af Peter Poulsen i 1997 og omfatter både Helvedsblomsterne (1861), Vraggods (1866) og Nye helvedsblomster (1866). Bogen er indeholder oversætterens forord og efterskrift samt noter.

Du kan købe Helvedsblomsterne online, fx. på Saxo, eller i din nærmeste boghandel.
Frankenstein

Frankenstein blev første gang udgivet i 1818.

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

I sorg over sin mors død begraver den unge videnskabsmand Victor Frankenstein sig i et vanvittigt eksperiment og stykker et væsen sammen af kropsdele fra lig. Ved hjælp af lyn i natten gnistrer han liv i skabningen…

Men snart efter flygter han i rædsel.

Det forladte væsen vandrer rundt i verden i en desperat søgen efter venskab og forståelse. Overalt møder det afsky og frygt, og verdens afvisninger og dets egen ensomhed ender med at gøre dets indre lige så ondt og ækelt som dets ydre.

Du kan købe Frankenstein online, eller i din nærmeste boghandel.
Idioten

Idioten blev første gang udgivet i 1869.

idioten, dostojevskij

En nyrevideret og gennemredigeret udgave af Idioten.

Dostojevskijer forfatterskab består af flere verdensanerkendte klassikere. I Idioten tager han læseren med til 1800-tallets Rusland, og kommer helt tæt på de adelige i Sankt Petersborg.

Idioten handler om den unge fyrst Mysjkin, som er ren godhed, tilgivelse og alt hvad man kan ønske sig af et menneske. Han vender hjem til Rusland efter at have tilbragt det meste af sit liv i behandling for epilepsi på et sanatorium i Alperne. Hans barnlige uskyld er lige så kompromisløs som den verden, der prøver at mane den i jorden, og hans godtroenhed bliver udnyttet af rig og fattig, ven og fjende, til det til sidst er svært at se forskel.

Du kan købe Idioten online eller i din nærmeste boghandel.
Madame Bovary

Madame Bovary blev første gang udgivet i 1857.

Madame Bovary, Gustave Flaubert

En klassiker i verdenslitteraturen er vendt tilbage!

Den flamboyante og virkelighedsfjerne Emma Bovary er bliver gift med provinslægen Charles Bovary, som bliver betaget af den kønne bondedatter.

Deres liv sammen lever dog ikke på til Madame Bovarys tanker om kærlighed og overklasseliv, så hun tager flere elskere og opbygger snart en gæld, som hun umuligt kan indfri.

Flauberts skildring af Emma Bovary regnes af mange som et af de første realistiske kvindeportrætter.

Du kan købe Madame Bovary online, eller i din lokale boghandler.
Den fuldkomne fisker

Den fuldkomne fisker blev første gang udgivet i 1653.

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

The Compleat Angler, som den hedder på originalsprog, udkom første gang i 1653 i England og blev helt fra begyndelsen en stor succes. Førsteudgaven fra dengang handles den dag i dag til ufattelige summer, og bogen er en af de mest trykte bøger i engelsk litteratur.

LÆS OGSÅ: I min familie får alle en bog om fisk i konfirmationsgave

Den fuldkomne fisker er biblen over alle bibler for lystfiskere og hyldest til naturen i almindelighed og til lystfiskeri i særdeleshed. Bogen rummer de smukkeste beskrivelser af, hvordan man fisker for eksempel stalling, laks, gedde og aborre. Den er illustreret med Ib Andersens smukke vignetter.

Du kan købe Den fuldkomne fisker online her eller i den nærmeste boghandel.
Kældermennesket

Kældermennesket udkom første gang i år 1864.

Kældermennesket, Dostojevski

Det er 150 år siden at Kældermennesket udkom første gang, men den er stadig relevant og værd at læse i dag. Fortællingen gjorde stort indtryk på bl.a. filosoffen Friedrich Nietzsche, og værket er i dag blevet en klassiker hele verden kender.

En 40-årig embedsmand kan takket være en lille arv leve i afsondrethed. Fra sin usle lejlighed i Sankt Petersborg udgyder han sine betragtninger om livet og tilværelsen. 

Kældermennesket er en bitter mand, der er fyldt af vrede, aggression, jalousi, skuffelse og sorg over samfundet.

Du kan købe Kældermennesket online eller i din nærmeste boghandel.
Mus og mænd

Mus og mænd udkom første gang i 1937.

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Med Mus og mænd cementerede John Steinbeck sin status som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere.

Romanen finder sted i Californien, under depressionen i 1930’erne. Her vandrer to venner og daglejere vandrer fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde. George er lille og kvik, Lennie er stor og stærk, men retarderet. George har brug for Lennies kræfter, Lennie for den beskyttelse, George kan give ham.

Deres håb er en dag at få fod under eget bord og dyrke deres eget stykke jord. Men Lennie forstår ikke, hvor stærk han faktisk er, og det fører en tragedie med sig.

Tag quizzen: Hvilken John skrev hvad?

Du kan købe Mus og mænd online her eller i din lokale boghandel.


George Orwell: Animal farm

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Klassikeren Animal Farm udkom for første gang på dansk i 1947 under titel Kammerat Napoleon og er kendt som en satirisk allegori over det Sovjetiske styre og Stalin. Det er en evigaktuel roman om de paradoksale menneskelige behov for frihed og magt, og faren ved politisk totalitarisme.

Denne er en nyoversættelse af Rasmus Hastrup som også nyoversatte George Orwells 1984.

Dyrene på mr. Jones’ gård gør oprør og overtager magten. I spidsen står grisene med filosofien om, at alle dyr skal være lige, men efterhånden som tiden går, korrumperes både grisene og resten af gården, og snart er det ikke muligt at skelne mellem dyr og menneske.

Du kan købe Animal Farm online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Anne Brontë: Agnes Grey

Agnes Grey udkom første gang 1847.

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

En mesterlig coming of age-fortælling om kvindelig tapperhed og styrke i en patriarkalsk tid, stærkt præget af fordomme.

Da familien Grey mister hele sin formue, søger den yngste datter, Agnes, en stilling som guvernante. Hun ankommer til Bloomfields herresæde lykkelig for at kunne bidrage til sin families økonomi.

Men Bloomfields ubarmhjertige behandling fratager efterhånden Agnes både værdighed og troen på mennesket.

Efter sin fars død vender Agnes hjem og opbygger en pigeskole sammen med sin mor. Det bliver begyndelsen på et helt nyt – og lykkeligere – kapitel i Agnes’ liv

Du kan købe Agnes Grey online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Charlotte Brontë: Jane Eyre

Jane Eyre udkom første gang 1847.

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Jane Eyre er Charlotte Brontës klassiske gotiske dannelsesroman.

Jane Eyre er en forældreløs pige, der er vokset op i fattigdom og som har haft alt andet end en let barndom. Hun vokser op hos sin onkel og hans familie, der mishandler hende lige til den dag de sender hende på kostskole. Det bliver starten på et et nyt liv.

Som attenårig forlader Jane skolen for at blive guvernante på et stort gods. Hun forelsker sig i godsejeren, men samtidig begynder der at ske mærkelige ting på godset.

Jane Eyre blev for nyligt filmatiseret og resultatet blev fyldt med overdådige kostumer, en gotisk atmosfære, nervepirrende scener og dyster romantik.

Du kan købe Jane Eyre her eller hos din lokale boghandler.


Den lille prins

Den lille prins udkom første gang i 1943

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Historien om Den lille prins er en af de mest solgte bøger overhovedet med ca 2 millioner eksemplarer solgt om året på verdensplan. Det er historien om kærlighed og ægthed og samtidig små visdomsblomster i en lille børnefortælling, som folk i flere årtier har elsket at læse igen og igen.

Det er den elskede fortælling om en pilot, der er strandet i ørkenen, hvor han møder en lille prins fra en fremmed planet. Prinsen fortæller ham om sin rejse gennem det store univers og om alle de skabninger, han har mødt og om alt det, han har lært om livet. Det er en poetisk og filosofisk fortælling om ensomhed og om at bryde den, om kærlighed og om livet og døden.

Du kan købe Den lille prins i forskellige udgaver online her eller i den nærmeste boghandel.


Solen går sin gang

Solen går sin gang udkom første gang i 1926.

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Solen går sin gang er Ernest Hemingways højtelskede debutroman om en gruppe unge og livshungrende mennesker, der lever en sorgløs tilværelse i 20’ernes Paris.

LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værker

Første Verdenskrigs mange grusomheder er stadig nærværende hos de unge amerikanere, der i et forsøg på at flygte fra virkeligheden, kaster sig ud i et kynisk og overfladisk party-liv. Efter en tid i Paris forlader den flamboyante Brett og den uheldige Jake det vilde natteliv til fordel for Spaniens tyreløb.

Du kan købe Solen går sin gang her eller hos din lokale boghandler.


Anne Franks Dagbog

Anne Franks dagbog udkom første gang i 1947.

Anne Franks Dagbog, klassikere

Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.

På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne ting at slås med.

Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.

Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.