Inspirationslister og guides Blandede bøger Fiktion Klassikere Romaner om 2. verdenskrig Skønlitteratur

10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

klassikere

Er du vild med klassiske bøger? Her anbefaler vi 10 gode klassikere du skal læse. Listen inkluderer både fagbøger og romaner.Madame Bovary

Madame Bovary blev første gang udgivet i 1857.

Madame Bovary, Gustave Flaubert

En klassiker i verdenslitteraturen er vendt tilbage!

Den flamboyante og virkelighedsfjerne Emma Bovary er bliver gift med provinslægen Charles Bovary, som bliver betaget af den kønne bondedatter.

Deres liv sammen lever dog ikke på til Madame Bovarys tanker om kærlighed og overklasseliv, så hun tager flere elskere og opbygger snart en gæld, som hun umuligt kan indfri.

Flauberts skildring af Emma Bovary regnes af mange som et af de første realistiske kvindeportrætter.

Du kan købe Madame Bovary online, eller i din lokale boghandler.
Den fuldkomne fisker

Den fuldkomne fisker blev første gang udgivet i 1653.

The Compleat Angler, som den hedder på originalsprog, udkom første gang i 1653 i England og blev helt fra begyndelsen en stor succes. Førsteudgaven fra dengang handles den dag i dag til ufattelige summer, og bogen er en af de mest trykte bøger i engelsk litteratur.

LÆS OGSÅ: I min familie får alle en bog om fisk i konfirmationsgave

Den fuldkomne fisker er biblen over alle bibler for lystfiskere og hyldest til naturen i almindelighed og til lystfiskeri i særdeleshed. Bogen rummer de smukkeste beskrivelser af, hvordan man fisker for eksempel stalling, laks, gedde og aborre. Den er illustreret med Ib Andersens smukke vignetter.

Du kan købe Den fuldkomne fisker online her eller i den nærmeste boghandel.
Alice i Eventyrland

Alice i Eventyrland udkom for første gang i 1865.

Alice sidder ved en flodbred med sin søster og keder sig, da hun pludselig får øje på en talende hvid kanin iført habitjakke, der løber forbi, mens den kigger på sit lommeur. Hun følger efter kaninen ned i dens hul, som hun falder dybere og dybere ned i, indtil hun ender i et mystisk eventyrland.

LÆS OGSÅ:Kom med til Eventyrland!

Sådan starter den klassiske historie om pigen, der rejser til Eventyrland. Et land fyldt med talende dyr, levende kortspil og masser af gåder.

Forfatter Charles Lutwidge Dodgson fik idéen til bogen, da han var med tre børn på en rotur langs Thames-floden. Blandt de tre børn var Alice Liddell, der bad ham fortælle en historie. Hun blev så glad for den historie, han fortalte, at hun bad ham om at skrive den ned. Charles Lutwidge Dodgson udgav bogen under pseudonymet Lewis Carroll i 1865.

Du kan købe Alice i Eventyrland & Gennem spejlet online her eller i den nærmeste boghandel.


Mus og mænd

Mus og mænd udkom første gang i 1937.

Med Mus og mænd cementerede John Steinbeck sin status som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere.

Romanen finder sted i Californien, under depressionen i 1930’erne. Her vandrer to venner og daglejere vandrer fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde. George er lille og kvik, Lennie er stor og stærk, men retarderet. George har brug for Lennies kræfter, Lennie for den beskyttelse, George kan give ham.

Deres håb er en dag at få fod under eget bord og dyrke deres eget stykke jord. Men Lennie forstår ikke, hvor stærk han faktisk er, og det fører en tragedie med sig.

Tag quizzen: Hvilken John skrev hvad?

Du kan købe Mus og mænd online her eller i din lokale boghandel.


Northanger Abbey

Northanger Abbey udkom første gang 1817.

Jane Austens gådefulde og opløftende roman, som først blev udgivet posthumt, foreligger her i en ny revideret udgave.

LÆS OGSÅ: Jane Austen skriver om den kærlighed, hun aldrig selv oplevede

Catherine Morland er en naiv, men godhjertet 17-årig pige, der gør sin debut i middelklassens selskabsliv i 1790’ernes Bath.

Catherine finder hurtigt en veninde i Isabella Thorpe, som hun deler en ivrig fascination for gotiske romaner med.

Hun fatter ligeledes hurtigt interesse for den intelligente og vittige Henry Tilney og udvikler senere et venskab med hans søster, Eleanor Tilney, der resulterer i en invitation til familiens hjem: Northanger Abbey.

På det gamle abbedi sprudler Catherines livlige fantasi, der er påvirket af hendes litterære smag for gotiske romaner, men med tiden indser hun sandheder, som hun før har været blind overfor.

Køb Northanger abbey online her eller hos din boghandler.


Charlotte Brontë: Jane Eyre

Jane Eyre udkom første gang 1847.

Jane Eyre er Charlotte Brontës klassiske gotiske dannelsesroman.

Jane Eyre er en forældreløs pige, der er vokset op i fattigdom og som har haft alt andet end en let barndom. Hun vokser op hos sin onkel og hans familie, der mishandler hende lige til den dag de sender hende på kostskole. Det bliver starten på et et nyt liv.

Som attenårig forlader Jane skolen for at blive guvernante på et stort gods. Hun forelsker sig i godsejeren, men samtidig begynder der at ske mærkelige ting på godset.

Jane Eyre blev for nyligt filmatiseret og resultatet blev fyldt med overdådige kostumer, en gotisk atmosfære, nervepirrende scener og dyster romantik.

Du kan købe Jane Eyre her eller hos din lokale boghandler.


Den lille prins

Den lille prins udkom første gang i 1943

Historien om Den lille prins er en af de mest solgte bøger overhovedet med ca 2 millioner eksemplarer solgt om året på verdensplan. Det er historien om kærlighed og ægthed og samtidig små visdomsblomster i en lille børnefortælling, som folk i flere årtier har elsket at læse igen og igen.

Det er den elskede fortælling om en pilot, der er strandet i ørkenen, hvor han møder en lille prins fra en fremmed planet. Prinsen fortæller ham om sin rejse gennem det store univers og om alle de skabninger, han har mødt og om alt det, han har lært om livet. Det er en poetisk og filosofisk fortælling om ensomhed og om at bryde den, om kærlighed og om livet og døden.

Du kan købe Den lille prins i forskellige udgaver online her eller i den nærmeste boghandel.


Røde orm

Røde orm udkom første gang i 1941.

Er du vild med vikinger og Game of Thrones  kan du roligt kaste dig over fortællingen om Orm, der som halvvoksen dreng bliver gjort til slave ombord på et vikingeskib.

Vikingerne på skibet finder dog hurtigt ud af at Orm har talent og potentiale og gør ham i stedet til et fuldbyrdet medlem af vikingeskibets besætning. Nu starter et fantastiske og begivenhedsrigt liv på havet, hvor vi følger Orm fra det ene eventyr til det andet, fra Mellemøsten til Jelling.

Bogen Røde Orm I + II er en samlet udgave af de to berømte klassikere, “Søfarer i Vesterled” og “Hjemme i Østerled”, der skildrer vikingen Røde Orms eventyrlige oplevelser på Harald Blåtands tid.

Du kan købe Røde Orm online her eller i den nærmeste boghandel.


Junglebogen

Junglebogen udkom første gang 1894.

Junglebogen er den vidunderlige klassiker om Mowgli, menneskeungen, der blev opfostret af ulve i Indiens jungle, er et af verdens helt store værker.

Som spæd blev Mowgli fundet af Shere Khan, tigeren med de lynende øjne, og opdrages af ulvene efter Jungleloven. Han lærer at jage og tale dyrenes sprog. Han oplever mange spændende ting og møder de uforglemmelige dyr: Bagheera, den yndefulde sorte panter, Baloo, den venlige brune bjørn, og Kaa, slangen med det hypnotiske blik.

Mowgli er et menneske, og mens han vokser op, bliver det klart for ham, at han er nødt til at finde tilbage til sin egen art. Men først må han møde sin evige fjende Shere Khan. Det bliver en kamp, hvor der er brug for både snuhed og styrke for at finde ud af hvem der er junglens konge.

Du kan købe Junglebogen online her eller i din lokale boghandel.


Solen går sin gang

Solen går sin gang udkom første gang i 1926.

Solen går sin gang er Ernest Hemingways højtelskede debutroman om en gruppe unge og livshungrende mennesker, der lever en sorgløs tilværelse i 20’ernes Paris.

LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værker

Første Verdenskrigs mange grusomheder er stadig nærværende hos de unge amerikanere, der i et forsøg på at flygte fra virkeligheden, kaster sig ud i et kynisk og overfladisk party-liv. Efter en tid i Paris forlader den flamboyante Brett og den uheldige Jake det vilde natteliv til fordel for Spaniens tyreløb.

Du kan købe Solen går sin gang her eller hos din lokale boghandler.


Anne Franks Dagbog

Anne Franks dagbog udkom første gang i 1947.

Anne Franks Dagbog, klassikere

Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske
pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.

På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne
ting at slås med.

Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på  alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.

”Bogen bliver ikke mindre betydningsfuld, som årene
går. Tværtimod bliver den kun vigtigere.”
– Kirsten Nilsson, fra bogens forord

Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.