Fiktion Alex Schulman Artikler du kan lytte til

Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.

Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Svenske Alex Schulman har fået sit internationale gennembrud med romanen Overleverne – en fortælling om tre brødre og en smertelig familiehistorie.


I Overleverne dykker Schulman ned i barndommens minder – og ikke mindst: i spørgsmålet om, hvordan man som voksen tolker sine barndomsminder.

Overleverne udkom i Sverige i september 2020 og blev på rekordtid solgt til 31 lande. I skrivende stund er bogen solgt i 100.000 eksemplarer i Sverige.

Men hvem er Alex Schulman egentlig? Lær ham bedre at kende her.For helt nye, danske læsere – hvem er du? Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund?

Jeg er 44 år gammel, gift og har tre børn. Jeg har drømt om at skrive fra jeg var elleve år gammel og jeg skrev to bøger før jeg fyldte tyve. Ingen af dem blev antaget af et forlag, og derfor begyndte jeg i stedet at selvudgivelse – ved at blogge.

Efterhånden begyndte de samme forlag, som havde afvist mine manuskripter at lægge mærke til mig, og i 2009 debuterede jeg som forfatter. Efter fem selvbiografiske bøger har jeg nu taget springet ind i fiktionens verden med Overleverne.

Hvorfra stammer idéen eller inspirationen til Overleverne?

For to år siden spiste jeg for en sjælden gangs skyld middag på en restaurant med mine to brødre. Vi har aldrig været direkte uvenner, men som voksne har vores forhold altid været lidt svært. Det er som om vi aldrig helt når ind til hinanden, og det har været svært for mig.

LÆS OGSÅ: Der var en tvingende nødvendighed på spil. Interview med debutant Bjørn Poulsen

Under middagen spurgte jeg min storebror, hvordan det gik med ham og kæresten. Han fortalte, at det var slut imellem dem. “Herregud!” udbrød jeg forskrækket, “Hvordan har du det?” Han så på mig med et lille smil og sagde: ”Helt fint, vi gik fra hinanden for et halvt år siden.”

Jeg forlod middagen med en stigende følelse af panik. Hvad var der sket med os? Vi tre brødre, som var så tætte. Hvordan kunne vi blive så fremmede for hinanden? Og sådan fødtes idéen til den her bog.

Minder spiller en central rolle i romanen. Kan du fortælle lidt om hvordan – og hvorfor?

Jeg synes, det er utroligt interessant at to sandheder, som er hinandens modsætninger, kan eksistere på én gang, side om side. Begge er lige sande.

LÆS OGSÅ: Amalie Langballe: Du er nødt til at være nådesløs på en særlig måde

Jeg har tidligere skrevet meget om min egen familie, og hver gang stiller jeg mig selv spørgsmålet: Hvad var det egentlig, der skete? Og så bevæger jeg mig igennem minderne, og jeg mærker, at de hele tiden forandrer sig, ændrer form, og jo mere jeg graver, desto større bliver spørgsmålet: Hvad skete der egentlig? Jeg får aldrig noget svar.

Man siger altid, at fremtiden er uskrevet og at det, der er sket ikke kan laves om. Men jeg tænker mere og mere, at det egentlig forholder sig omvendt. Det, der er sket, forandrer sig hele tiden. Det er fremtiden, der føles som om den er skrevet på forhånd, som om den holder dig i et greb, der er umuligt at komme fri af.

Romanen er delvis fortalt baglæns. Hvorfor det?

Jeg er besat af form og bruger meget tid på det. Denne gang føltes den baglæns fortælling som et spændende greb, for sådan er det vel med traumer – bogens epicentrum er en forfærdelig ulykke, som brødrene udsættes for – at for at forstå det, der er sket, så går man igennem det baglæns, skridt for skridt, indtil man kommer frem til sandheden. Eller i hvert fald: til én form for sandhed.

LÆS OGSÅ: Uthaug raser over Uthaug: Hvor der er fugle udkommet på norsk

Så opdagede jeg, at den her måde at fortælle på laver historien om til en slags gåde. På samme måde som brødrene spørger sig selv, hvad der egentlig skete, sådan stiller læseren sig selv samme spørgsmål.

Hvis det er lykkedes for mig, så bliver det her en roman, der er svær at lægge fra sig, fordi man hele tiden får nye ledetråde til at løse gåden. Man går hele tiden tilbage i tiden, hen mod gådens løsning.

Hvilke forfattere og hvilken type bøger læser du helst selv?

Jeg læser meget bredt, men især mange norske forfattere. Linn Ullmanns De urolige er stadig den bedste bog, jeg har læst. Og jeg er helt tosset med Vigdis Hjorth.

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard: Jeg vil fortælle om taberne. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af.

Og så selvfølgelig Knausgård. Hans betydning for mit eget forfatterskab kan jeg næsten ikke overvurdere.Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.

Alex Schulman er svensk forfatter og journalist. Han har fem selvbiografiske romaner bag sig. Glem mig, om forholdet til sin alkoholiserede mor, som blev kåret til Årets bog i Sverige i 2017, udkommer på dansk til efteråret.

Schulman er i Sverige også kendt som manden, der – sammen med makkeren Sigge Eklund – står bag Sveriges største podcast, Alex & Sigge.

Overleverne er Schulmans sjette bog og hans internationale gennembrud; romanen er i skrivende stund solgt til 31 lande.

Overleverne er oversat til dansk af Charlotte A.E. Glahn.

Alex Schulman: Overleverne

Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.

♥️♥️♥️♥️♥️♥️ “En fantastisk bog. Ubarmhjertig, øm og overraskende” – Femina

★★★★★ “Løfter sig højt, højt op over det meste” – Jyllands-Posten

♥️♥️♥️♥️♥️ – Politiken

For første gang i 20 år er tre brødre kørt sammen op til den ødegård i Sverige, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Med sig har de deres mors aske, som de har planlagt at sprede ved stedet.

Sidst de besøgte stedet skete der noget, der resulterede i, at de aldrig tog tilbage til ødegården. Noget de aldrig har talt om, og som de tre brødre opdager, at de har meget forskellige erindringer om.

Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at forstå sin familie og om at genopleve sin barndom og de hændelser, man er præget af.

Du kan købe Overleverne online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Læs også

Malma station

Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.

⭐️⭐️⭐️⭐️ “En roman, der rører én dybt. Med den forurettedes forståelse for barnets manglende tarv og et rasende greb om stoffet flår Schulman sig ind i sine læseres bevidsthed og kommer til, spår vi, at give varige mén.” – Berlingske

Alex Schulmans nye roman Malma station udspiller sig på et tog. Fem personer er på rejse gennem Sverige: et ægtepar i krise, en enlig far og hans datter, og en ung kvinde, der søger svaret på den gåde, hendes mor efterlod hende med.

De rejser alle mod Malma station, og hverken de eller læseren ved, hvordan deres skæbner hænger sammen. De ved heller ikke, at det der sker på endestationen vil ændre deres liv for evigt. Malma station er en bevægende fortælling om hemmeligheder og nedarvede familietraumer på tværs af generationer – og om jagten på sandheden, der kan forandre alt.

Du kan købe Malma station af Alex Schulman online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel fra 23. februar.

Glem mig

Alex Schulman, Glem mig

Glem mig er en anmelderrost fortælling om en søns komplicerede relation til sin alkoholiserede mor.

Som voksen forsøger Alex Schulman at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik, for han ønsker sin mor tilbage.

I et forsøg på at forstå hvad der gik galt i deres relation, kigger Alex Schulman tilbage på sin barndom.

Læserne kommer helt tæt på forfatteren, og får indblik i Schulmans længsel efter at reparere forholdet til sin mor – og i den smerte det har været at vokse op med en alkoholiseret mor.

Du kan købe Glem mig online, fx. hos Saxo.com , eller i din nærmeste boghandel.
Alex Schulman: Brænd alle mine breve

brænd alle mine breve, alex schulman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En fænomenalt god bog” – JYLLANDS-POSTEN

“Fremragende … helt suverænt udført” – WEEKENDAVISENAlex, som er forfatter og far til tre, indser efter mange års opslidende skænderier, at han bærer rundt på en enorm vrede. Hans underliggende mørke skræmmer hans hustru og børn, og han tager på en rejse for at finde roden til vreden, og granske sin amiliehistorie.

Kan vreden nedarves gennem generationer? I sin søgen på svar rettes fokus mod hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, og ved hjælp af 80 år gamle breve og dagbogsuddrag folder en tragisk fortælling om forbudt kærlighed og jalousi sig ud.

Brænd alle mine breve er en medrivende og intens spændingsroman om kærlighed, rivalisering og hævn. Og om hvordan en enkelt mands vrede kan sætte varige spor, både i litteraturen og i familien.

Du kan købe Brænd alle mine breve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Skynd dig at elske

Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.

Skøn roman af bestsellerforfatteren Alex Schulman.

Allerede som barn tænker Alex over, at hans far ikke tumler med ham, som vennernes fædre gør. Og som ung voksen bekymrer han sig om, at faren står op om natten og risikerer at falde. Mere end en gang har Alex måttet slippe alt og øjeblikkeligt tage hjem og hjælpe sin far. Og i stedet for at tage til det årlige krebsegilde, forsøger de at vænne sig til at se hinanden på plejehjemmet til indsmuglet mad og whisky.

Allan Schulman gik bort i 2003, da Alex var 27 år og Allan 84. Efter begravelsen kæmper Alex med sine følelser, og han bliver god til at gemme dem bort, indtil det en dag bliver umuligt.

Skynd dig at elske er et ømt, vemodigt og kærligt portræt af en far. 

Du kan købe Skynd dig at elske fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.