Alex Schulman Fiktion Skønlitteratur

Alex Schulman er altid på børnenes side. Portræt af den svenske forfatter, der begejstrer danskerne

Alex Schulman

Alex Schulman bevæger og begejstrer de danske læsere med sine knugende fortællinger, der afdækker familietraumer og altid søger tilbage til minder om barndommen. Nu er han aktuel med sin fjerde bog på dansk, og vi kigger nærmere på forfatteren, der hjemme i Sverige ikke kun er en populær forfatter, men noget af en kendis.


I sommeren 2022 var den svenske forfatter Alex Schulman inviteret til litteraturfestivalen på Louisiana, hvor han var på scenen i en samtale med Benjamin Koppel for at tale om deres seneste bøger, der begge er usædvanlige familiehistorier, der rummer hemmeligheder og stor kærlighed. Moderatoren indledte med en præsentation af de to forfattere og fortalte her publikum, at Schulman hjemme i Sverige er lidt af en kendis.

”Hvor kendt er du egentlig?”, spurgte han med et glimt i øjet, og da Schulman var færdig med at grine ad spørgsmålet, holdt han sin hånd op i luften og sagde: ”hvis Zlatan er her, så er jeg nok herunder” og lod hånden sænke sig et par centimeter. Altså næsten lige så kendt som Zlatan.

Populær podcaster og populær forfatter

Alex Schulman
Fotograf: Martin Cederblad

Hvis man googler Alex Schulman, vil man kunne finde ud af, at han laver en af Sveriges mest populære podcasts, ”Alex & Sigges podcast”, sammen med vennen Sigge Eklund og er født ind i en familie, der tæller både store kultur- og tv-personligheder. I hjemlandet har hans bøger i de sidste mange år været imødesete udgivelser og har ligget højt på de svenske bestsellerlister.

I Danmark kender vi ham som forfatter til romanen Overleverne og de to autofiktive bøger Glem mig og Brænd alle mine breve. Og kender ham gør flere og flere, fordi han er en af de forfattere, hvis bøger man ikke kan læse uden at blive berørt, og som mange anbefaler videre til andre læsere. Derudover er hans bøger ofte på listerne over årets bedst anmeldte bøger i medierne.    

Familiens smertepunkter

Og hvad er det, som Alex Schulman kan, og som rører læserne bog efter bog?

Uanset om han tager udgangspunkt i sit eget liv eller sin families liv, som han har gjort det i Brænd alle mine breve og i Glem mig eller skriver fiktion som med Overleverne og den nye roman Malma station, så formår han både at skrive en personlig historie og samtidig rumme det almenmenneskelige i sine afdækninger af familietraumer og fortrængninger.  

Emnekredsen er barndom, børn og forældre og det intime rum mellem dem, hvor meget kan gå galt, hvilket som regel skyldes forældre, der er utilregnelige og uformående. Han skriver om traumer, der gives videre fra generation til generation, om sårede følelser mellem søskende og ægtefæller og de smertepunkter, der definerer et menneske og en familie. 

I forfatterskabet blander han fiktion med dokumentarisme, erindringer møder terapeuter, og minder fortolkes og forvandles til en jagt på sandheden om, hvorfor et menneske er blevet netop dette menneske. Og det kræver, at man går ind i det smertefulde, i traumer og tabuer og tør gennemlyse svære barndomserindringer. Det tør Alex Schulman.

LÆS OGSÅ: Alex Schulman om romanen Brænd alle mine breve: Min mormor var tavs i 60 år. Jeg ville gerne give hende en stemme.

Søn af en alkoholiker

I Glem mig skriver han om at være søn af en alkoholiker og viser, hvordan en fintmærkende agtpågivenhed installeres i det kærlighedssøgende barn, der sidenhen ser, ikke bare sine forældre, men hele verden med vagtsomme øjne. Man kan som læser forledes til at tænke, at hele forfatterskabet er skrevet af netop dette barn, fordi Alex Schulman i alle sine bøger skriver med et særligt sensitivt blik for barnets oplevelser og følelsesliv.  

Den svenske anmelder Annika Wall skrev i sin anmeldelse af Malma station: ”En af de ting, som jeg godt kan lide ved Alex Schulmans forfatterskab er, at han altid står på barnet side. Selvfølgelig findes der som regel grunde til, at de voksne gør som de gør, men det er, hvordan dette påvirker barnet, som han fortæller så utrolig godt”.

LÆS OGSÅ: Jeg ved, at der findes en tid, hvor min mor ikke drak, hvor hun elskede mig. Alex Schulman om sin prisvindende bog Glem mig

Alex Schulman er altid på børnenes side. Portræt af den svenske forfatter, der begejstrer danskerne
Alex Schulman på besøg i København i februar 2023.

Alex Schulman debuterede i Sverige med først en og siden flere bøger om sig selv og sin familie, inden han vendte sig mod fiktionen. Hans evne til at komponere sine historier på er helt særlig uanset genre, og han siger selv, at han er “besat af form”. Som læser bliver man revet med, fordi han bevæger sig undersøgende frem, afdækker historien lag for lag som en detektiv, der skal opklare en gåde, og man læser fortællingerne, som var det et sandhedssøgende krimiplot.

LÆS OGSÅ: Den her bog er den mest sande jeg har skrevet. Interview med Alex Schulman om romanen Malma station

Men netop det at bruge af sig selv og sin familiehistorie er følsomt. Det involverer andre mennesker, der måske ikke ønsker at få deres historie fortalt eller som ikke deler den samme opfattelse af historien, som den version, der rammer offentligheden ved udgivelsen af en bog. En fortælling i en bog kan ligne en sandhed, men sandheden er relativ, siger Schulman, hvis familie af og til har næret modvilje mod hans graveri i fortiden.

“Sandhed er altid en relativ størrelse, når man skriver, og med det, mener jeg, at der ikke findes en objektiv sandhed, ikke engang i en bog, som er baseret på faktiske hændelser… sandheden findes ikke. Kun versioner af den”, forklarer han i et tidligere interview til bog.dk.

Om Alex Schulman

ALEX SCHULMAN er født i 1976, bor i Stockholm med sin hustru Amanda og deres tre børn. I Sverige blev han første gang kendt for sin blog på avisen Aftonbladet, og i 2009 debuterede han på svensk med bogen ”Skynda att älska”, der ikke er kommet på dansk endnu. Det er derimod Overleverne, Glem mig, Brænd alle mine breve og senest romanen Malma station. Glem mig blev kåret til Årets bog i Sverige i 2017, men det var romanen Overleverne, der gav ham et internationalt gennembrud. Den er solgt til 31 lande og har alene i Sverige solgt over 100.000 eksemplarer.

I marts 2023 har filmatiseringen af Brænd alle mine breve dansk biografpremiere med Bill Skarsgård, Asta Kamma August og Gustav Lindh i hovedrollerne – og hvis man kigger godt efter, kan man også ane Alex Schulman i en lillebitte rolle.

Alex Schulmans bøger på dansk

Alex Schulman er altid på børnenes side. Portræt af den svenske forfatter, der begejstrer danskerne

⭐️⭐️⭐️⭐️ “En roman, der rører én dybt. Med den forurettedes forståelse for barnets manglende tarv og et rasende greb om stoffet flår Schulman sig ind i sine læseres bevidsthed og kommer til, spår vi, at give varige mén.” – Berlingske

Alex Schulmans nye roman Malma station udspiller sig på et tog. Fem personer er på rejse gennem Sverige: et ægtepar i krise, en enlig far og hans datter, og en ung kvinde, der søger svaret på den gåde, hendes mor efterlod hende med.

De rejser alle mod Malma station, og hverken de eller læseren ved, hvordan deres skæbner hænger sammen. De ved heller ikke, at det der sker på endestationen vil ændre deres liv for evigt. Malma station er en bevægende fortælling om hemmeligheder og nedarvede familietraumer på tværs af generationer – og om jagten på sandheden, der kan forandre alt.

Du kan købe Malma station af Alex Schulman online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel fra 23. februar.


brænd alle mine breve, alex schulman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En fænomenalt god bog” – JYLLANDS-POSTEN

“Fremragende … helt suverænt udført” – WEEKENDAVISENAlex, som er forfatter og far til tre, indser efter mange års opslidende skænderier, at han bærer rundt på en enorm vrede. Hans underliggende mørke skræmmer hans hustru og børn, og han tager på en rejse for at finde roden til vreden, og granske sin amiliehistorie.

Kan vreden nedarves gennem generationer? I sin søgen på svar rettes fokus mod hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, og ved hjælp af 80 år gamle breve og dagbogsuddrag folder en tragisk fortælling om forbudt kærlighed og jalousi sig ud.

Brænd alle mine breve er en medrivende og intens spændingsroman om kærlighed, rivalisering og hævn. Og om hvordan en enkelt mands vrede kan sætte varige spor, både i litteraturen og i familien.

Du kan købe Brænd alle mine breve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Alex Schulman, Glem mig

Glem mig er en anmelderrost fortælling om en søns komplicerede relation til sin alkoholiserede mor.

Som voksen forsøger Alex Schulman at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik, for han ønsker sin mor tilbage.

I et forsøg på at forstå hvad der gik galt i deres relation, kigger Alex Schulman tilbage på sin barndom.

Læserne kommer helt tæt på forfatteren, og får indblik i Schulmans længsel efter at reparere forholdet til sin mor – og i den smerte det har været at vokse op med en alkoholiseret mor.

Du kan købe Glem mig online, fx. hos Saxo.com , eller i din nærmeste boghandel.


Alex Schulman er altid på børnenes side. Portræt af den svenske forfatter, der begejstrer danskerne

♥️♥️♥️♥️♥️♥️ “En fantastisk bog. Ubarmhjertig, øm og overraskende” – Femina

★★★★★ “Løfter sig højt, højt op over det meste” – Jyllands-Posten

♥️♥️♥️♥️♥️ – Politiken

For første gang i 20 år er tre brødre kørt sammen op til den ødegård i Sverige, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Med sig har de deres mors aske, som de har planlagt at sprede ved stedet.

Sidst de besøgte stedet skete der noget, der resulterede i, at de aldrig tog tilbage til ødegården. Noget de aldrig har talt om, og som de tre brødre opdager, at de har meget forskellige erindringer om.

Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at forstå sin familie og om at genopleve sin barndom og de hændelser, man er præget af.

Du kan købe Overleverne online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Alex Schulman er altid på børnenes side. Portræt af den svenske forfatter, der begejstrer danskerne

Skøn roman af bestsellerforfatteren Alex Schulman.

Allerede som barn tænker Alex over, at hans far ikke tumler med ham, som vennernes fædre gør. Og som ung voksen bekymrer han sig om, at faren står op om natten og risikerer at falde. Mere end en gang har Alex måttet slippe alt og øjeblikkeligt tage hjem og hjælpe sin far. Og i stedet for at tage til det årlige krebsegilde, forsøger de at vænne sig til at se hinanden på plejehjemmet til indsmuglet mad og whisky.

Allan Schulman gik bort i 2003, da Alex var 27 år og Allan 84. Efter begravelsen kæmper Alex med sine følelser, og han bliver god til at gemme dem bort, indtil det en dag bliver umuligt.

Skynd dig at elske er et ømt, vemodigt og kærligt portræt af en far. 

Du kan købe Skynd dig at elske fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.