Alex Schulman Fiktion Prisbelønnede romaner Skønlitteratur

Jeg ved, der findes en tid, hvor min mor ikke drak, hvor hun elskede mig. Alex Schulman om sin prisvindende bog Glem mig

Alex Schulman, Glem mig, Alkoholisme, Medafhængighed, autofiktion, mønsterbryder, hård opvækst

Erindringsbogen Glem mig af Alex Schulman om forholdet til sin alkoholiserede mor indbragte ham prisen Årets bog i Sverige i 2017 – og er den vanskeligste bog, han nogensinde har skrevet.


Svenske Alex Schulman fik sit internationale gennembrud med romanen Overleverne i 2021, men han var allerede inden da et kendt og anmelderrost navn i Sverige på grund af bøgerne Glem mig, der udkommer på dansk nu, og Brænd alle mine breve, der er planlagt til udgivelse i Danmark i 2022.

LÆS OGSÅ: Anmelderrost bog er smertefuld og stærk – smuglæs i Glem mig

Glem mig beskriver du forholdet til din mor – og hendes alkoholisme, som har fyldt igennem det meste af din barndom og langt ind i dine voksne år, også da du selv stiftede familie. Hvordan fik du hul på dén historie?

På en måde er det jo historien om mit liv. Den er alt. Men jeg så den ikke, før min mor døde, og medafhængigheden slap sit greb i mig. Det var først der, jeg indså, hvad jeg faktisk havde været med til.

Bogens forside viser et billede af dig selv som barn sammen med din mor. Hvad ser du, når du ser på det billede?

Jeg kan lide det billede, for det ser ud, som om jeg sidder trygt der i min mors favn. Og bogen er jo på mange måder en jagt på det billede eller den følelse. Jeg ved, at der findes en tid inden min mor begyndte at drikke, hvor hun elskede mig.

Jeg ved, der findes en tid, hvor min mor ikke drak, hvor hun elskede mig. Alex Schulman om sin prisvindende bog Glem mig

Jeg har krystalklare minder om det: at hun holder om mig, hun ser mig i øjnene, og hendes blik er ikke svømmende, men rent, og hun siger:

“Jeg elsker dig.”

Bogen er en søgen efter dén mor.

LÆS OGSÅ: 20 bøger du ikke vil gå glip af til efteråret

Bogens titel: ”Glem mig” er en sætning, din mor på et tidspunkt sms’er til dig. Har du nogensinde været fristet til at tage hende på ordet?

Nej, det var aldrig muligt. Hun var jo min mor, og hun prøvede ofte at skubbe os børn væk. Hun kunne skrive ting som:

“I skal slippe mig”, og så holdt hun op med at svare på telefonen, og på en eller anden underlig måde gjorde det, at vi brødre blev knyttet endnu tættere til hende.

Læsere af din seneste bog, romanen Overleverne, vil kunne genkende visse episoder fra Glem mig. Du har altså skrevet om nogle virkelige hændelser selvbiografisk, før du skrev dem ind i fiktionens ramme. Var det en nødvendig rækkefølge for dig?

Ja, måske.

Jeg kunne ikke få luft, mens jeg skrev Glem mig. Jeg ville frigøre mig, jeg ville heller ikke have en eller anden absolut sandhed, jeg skulle forholde mig til, så derfor fiktionaliserede jeg Overleverne.

LÆS OGSÅ: Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Alex Schulman om romanen Overleverne

Da jeg skrev Glem mig var det meget vigtigt, at hver eneste ord og hver eneste beskrevet episode var sand. Jeg er glad for, at jeg skrev den, men jeg kommer aldrig nogensinde til at orke at skrive sådan en bog igen. Det er den eneste bog, jeg har skrevet, som jeg ikke kan vende tilbage til. Jeg har aldrig så meget som åbnet den, siden den udkom.

Du kommer fra en familie, hvor en del medlemmer er relativt velkendte i den svenske offentlighed. Og du har skrevet bøger om flere af dem. Hvordan har reaktionerne været – fra familien, fra pressen, fra læserne?

Det har selvfølgelig været specielt. En del af mine familiemedlemmer har reageret negativt og sagt, at de ikke vil have noget med mig at gøre. Men på trods af min angst og tvivl så er jeg altid endt med at komme frem til, at det her er mine historier, om mit liv, og jeg har ret til at fortælle dem.

Glem mig blev kåret til Årets bog i Sverige i 2017. Hvad betød den anerkendelse for dig?

Det var fantastisk dejligt. Jeg har ellers ikke vundet priser, men den her vandt jeg. Der står en lille statue på bogreolen herhjemme, på en god plads.


Alex Schulman: Glem mig

Alex Schulman, Glem mig

Glem mig er en anmelderrost fortælling om en søns komplicerede relation til sin alkoholiserede mor.

Som voksen forsøger Alex Schulman at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik, for han ønsker sin mor tilbage.

I et forsøg på at forstå hvad der gik galt i deres relation, kigger Alex Schulman tilbage på sin barndom.

Læserne kommer helt tæt på forfatteren, og får indblik i Schulmans længsel efter at reparere forholdet til sin mor – og i den smerte det har været at vokse op med en alkoholiseret mor.

Du kan købe Glem mig online, fx. hos Saxo.com , eller i din nærmeste boghandel.

Fra samme forfatter

Malma station

Jeg ved, der findes en tid, hvor min mor ikke drak, hvor hun elskede mig. Alex Schulman om sin prisvindende bog Glem mig

⭐️⭐️⭐️⭐️ “En roman, der rører én dybt. Med den forurettedes forståelse for barnets manglende tarv og et rasende greb om stoffet flår Schulman sig ind i sine læseres bevidsthed og kommer til, spår vi, at give varige mén.” – Berlingske

Alex Schulmans nye roman Malma station udspiller sig på et tog. Fem personer er på rejse gennem Sverige: et ægtepar i krise, en enlig far og hans datter, og en ung kvinde, der søger svaret på den gåde, hendes mor efterlod hende med.

De rejser alle mod Malma station, og hverken de eller læseren ved, hvordan deres skæbner hænger sammen. De ved heller ikke, at det der sker på endestationen vil ændre deres liv for evigt. Malma station er en bevægende fortælling om hemmeligheder og nedarvede familietraumer på tværs af generationer – og om jagten på sandheden, der kan forandre alt.

Du kan købe Malma station af Alex Schulman online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel fra 23. februar.

Overleverne

Jeg ved, der findes en tid, hvor min mor ikke drak, hvor hun elskede mig. Alex Schulman om sin prisvindende bog Glem mig

♥️♥️♥️♥️♥️♥️ “En fantastisk bog. Ubarmhjertig, øm og overraskende” – Femina

★★★★★ “Løfter sig højt, højt op over det meste” – Jyllands-Posten

♥️♥️♥️♥️♥️ – Politiken

For første gang i 20 år er tre brødre kørt sammen op til den ødegård i Sverige, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Med sig har de deres mors aske, som de har planlagt at sprede ved stedet.

Sidst de besøgte stedet skete der noget, der resulterede i, at de aldrig tog tilbage til ødegården. Noget de aldrig har talt om, og som de tre brødre opdager, at de har meget forskellige erindringer om.

Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at forstå sin familie og om at genopleve sin barndom og de hændelser, man er præget af.

Du kan købe Overleverne online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Brænd alle mine breve

brænd alle mine breve, alex schulman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En fænomenalt god bog” – JYLLANDS-POSTEN

“Fremragende … helt suverænt udført” – WEEKENDAVISENAlex, som er forfatter og far til tre, indser efter mange års opslidende skænderier, at han bærer rundt på en enorm vrede. Hans underliggende mørke skræmmer hans hustru og børn, og han tager på en rejse for at finde roden til vreden, og granske sin amiliehistorie.

Kan vreden nedarves gennem generationer? I sin søgen på svar rettes fokus mod hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, og ved hjælp af 80 år gamle breve og dagbogsuddrag folder en tragisk fortælling om forbudt kærlighed og jalousi sig ud.

Brænd alle mine breve er en medrivende og intens spændingsroman om kærlighed, rivalisering og hævn. Og om hvordan en enkelt mands vrede kan sætte varige spor, både i litteraturen og i familien.

Du kan købe Brænd alle mine breve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Skynd dig at elske

Jeg ved, der findes en tid, hvor min mor ikke drak, hvor hun elskede mig. Alex Schulman om sin prisvindende bog Glem mig

Skøn roman af bestsellerforfatteren Alex Schulman.

Allerede som barn tænker Alex over, at hans far ikke tumler med ham, som vennernes fædre gør. Og som ung voksen bekymrer han sig om, at faren står op om natten og risikerer at falde. Mere end en gang har Alex måttet slippe alt og øjeblikkeligt tage hjem og hjælpe sin far. Og i stedet for at tage til det årlige krebsegilde, forsøger de at vænne sig til at se hinanden på plejehjemmet til indsmuglet mad og whisky.

Allan Schulman gik bort i 2003, da Alex var 27 år og Allan 84. Efter begravelsen kæmper Alex med sine følelser, og han bliver god til at gemme dem bort, indtil det en dag bliver umuligt.

Skynd dig at elske er et ømt, vemodigt og kærligt portræt af en far. 

Du kan købe Skynd dig at elske fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.