Vi dykker ned i romaner, der tackler svære emner som psykisk sygdom og mødet med et psykiatrisk system i knæ.
”Der er ikke længere råd til at kurere os, i stedet har man satset på at opbevare os, mens vi skriger i afmagt, vi kommunikerer med hinanden som drager, vi drikker rød saft og føler os underligt hjemme blandt de andre dårlige.”
Sådan skriver Anna Juul i romanen Superskurk. Bogen følger hovedpersonen Anna, der deler mange fællestræk med bogens forfatter. Anna har kæmpet med psykisk sygdom og været i berøring med psykiatrien siden teenageårene. Nu nærmer hendes 30-års fødselsdag sig, hun vil holde fest på Refshaleøen, og alle de kendte skal komme. Men det går efterhånden op for hende, at hun ikke er så glad, som hun troede.
Da Anna Juul skrev romanen, var det vigtigt for hende, at den skulle indeholde både humor og alvor, lys og mørke. På den måde ville hun male et helt portræt af en person med en mental lidelse.
”Bare fordi man er psykisk syg, behøver man ikke se ud på en bestemt måde eller være på en bestemt måde, og man kan godt grine, mens man er dybt ulykkelig.”
LÆS OGSÅ: Superskurk er Anna Juuls rå og kærlige roman om at leve med psykisk sygdom. Begynd din læsning her
Anna Juul har selv kæmpet med psykisk sygdom og har ”levet inde i det psykiatriske system i omtrent 15 år.” Hun håber, at hun med bogen kan råbe folk op og skubbe på for forandring i en psykiatri præget af nedskæringer og underbemanding.
”Jeg har et meget stort behov for, at ord bliver omsat til handling. Bogen er klart et forsøg på at holde de voksne til ilden og minde dem om, at der bag hvert et tal og hver en statistik gemmer sig et menneske med et levet liv bag sig,” siger hun.
Et bindegalt univers
En mand vågner op en morgen med følelsen af, at noget er anderledes. Alle lyde er forstummet, og solen skinner ind ad lejlighedens nordvendte vinduer. Sådan begynder Morten Brasks Måske et spinkelt jordskælv; en surrealistisk roadtrip-roman om manden Daniel, der rejser gennem et katastroferamt Europa i jagten på en tabt kærlighed.
Bogen udspiller sig i et sært forvrænget univers, hvor hovedpersonen har svært ved at afgøre, hvad der er virkelighed og fantasi. Og netop denne fornemmelse af uvirkelighed kender forfatteren fra sine egne oplevelser med depression.
“En depression forvrider den måde, man opfatter verden på. Det kan være en næsten surrealistisk oplevelse at komme gennem den, og det er ikke mindst det, jeg har prøvet at vise i min roman,” siger han.
”Man befinder sig i et univers, hvor det kan være svært at vide, hvornår noget faktisk foregår, og hvornår ens sind løber om hjørner med en. Jeg tror ikke, folk ved, hvordan det er at have det så skidt. Man lever i et bindegalt univers.”
En af de måder, Morten Brask har bearbejdet sine egne depressive perioder, er gennem sit arbejde som forfatter. For ham er det nemlig en forløsende og terapeutisk proces at skrive.
“Man har al denne mørke energi i sig, og den kan man omforme til skrift. Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle være kommet gennem livet, hvis ikke jeg havde haft skriften som ventil.”
Behandlerens synsvinkel
I Anders Meidahls roman Intethvid skildres psykiatrien fra en anden synsvinkel: behandlerens. Forfatteren har selv arbejdet som læge i psykiatrien og oplevede der et system i knæ.
I bogen følger vi en nyudklækket læge, der har store drømme om at gøre en forskel for sine patienter på Ny Rosenhøj Psykiatrisk Hospital. Men overalt mødes han af kyniske krav om effektivisering.
”Romanen udforsker den pris, det kan have for behandler og patient, hvis de ydre belastninger i den grad tilspidses, så alvorlige fejl begås. Hovedpersonen overmandes af skyld, desperation og afmagt. Følelser, der efterlader ham i svær ensomhed, fordi ingen af medarbejderne på Ny Rosenhøj tør dele den slags med hinanden.”
LÆS OGSÅ: Dansk læge debuterer med roman om et udpint og åndsforladt psykiatrisk system. Læs i Intethvid her
Anders Meidahl håber, at han med sin roman kan være med til sparke gang i en debat om en underbemandet og overbelagt psykiatri. Når behandlere skal navigere i et så presset system, har det nemlig store konsekvenser for de mentalt lidende, de har ansvaret for.
”Jeg håber, at Intethvid kan være med til at give patienter og pårørende en forståelse af, hvad der kan være gået galt fra den modsattes side i det forløb, de selv har oplevet eller været vidne til,” forklarer han.
”Skønlitteratur fordrer indsigt og empati. For virkelig at forstå, hvad der er på spil i psykiatrien, tror jeg, at man er nødt til også at se det fra den anden side, altså de ansattes.”
Romaner om at have ondt i livet
Superskurk
★★★★★★ “En af 2023s vigtigste bøger” – Kristeligt Dagblad
Superskurk er en rå, akut og kærlig bog skrevet inde fra en psykisk sygdom.
Anna har siden sine teenageår kæmpet med psykisk sygdom, men nu har hun styr på livet. Ved at se sig selv som en superskurk, har hun taget sine dæmoner på sig, og snart skal hun fejre sin 30 års-fødselsdag med en overdådig fest. Der skal være kendisser på gæstelisten, det skal foregå på Refshaleøen, og der skal smadres igennem!
Men hvordan fejrer man livet, når man alligevel ikke er så glad, som man troede man var? Og hvordan skriver man om hovedpersoner, der udvikler sig, når man selv sidder fast i de samme gamle traumer? For Annas liv er ikke en recovery story. Og måske er hun heller ikke en cool og destruktiv superskurk, når det kommer til stykket, men i virkeligheden en, der kæmper for noget.
Måske et spinkelt jordskælv
Daniel Fischers hustrus forbrændte lig bliver fundet i et sommerhus i Nordsjælland.
Tre måneder efter vågner han op i en verden, hvor der ingen lyde er, og hvor solen skinner gennem vinduer, den aldrig har skinnet igennem før.
Da han træder ud på gaden bliver det endnu mærkeligere, for der er ingen mennesker. Rådhuset er styrtet sammen, og vilde dyr strejfer rundt.
Da han får besked om, at hans hustrus telefon er blevet tændt i Paris, kaster han sig hovedkulds ud i jagten på at finde hende.
På den franske sydkyst finder han spor efter hustruen. Opdagelsen fører ham på en klaustrofobisk vandring i underjordiske grotter, hvor han prøver at forstå, hvad der er virkelighed, og hvad der er håbets illusion.
Intethvid
”»I skal udskrive og overflytte så mange, I kan komme afsted med,« befaler hun og minder om det årlige effektiviseringskrav på 2%.
»Men husk nu at spørge, om de kan love ikke at begå selvmord, inden I udskriver dem. Og allervigtigst, sørg for, at det bliver journalnoteret.«”
Mellem de kridhvide, nøgne betonvægge på Ny Rosenhøj Psykiatrisk Hospital, går en nyudklækket læge og drømmer om en mere menneskelig psykiatri. Om plads til blomster, kunst og omsorg. Det, der som det eneste, kunne få hans egen mor ud af mørket. Men overalt mødes han af kyniske krav om effektivisering. Over to nattevagter domineret af underbemanding, overbelægning, svigt og stress, drives han ud over sammenbruddets rand. Fortidens traumer begynder at vælde op i hans nutid, og snart er det ikke til at kende behandler fra patient.
Oktoberbarn
I perioden 2013-17 var Linda Boström Knausgård adskillige gange tvangsindlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor hun blev behandlet for en svær depression. Hun gennemgik en række elektrochockbehandlinger, der langsomt fik hendes hukommelse til at forsvinde, og livet blive mere tomt og formålsløst.
Linda Boström Knausgårds roman Oktoberbarn er et opgør med psykiatrien, samtidig med at det er en krystalklar skildring af afgørende tidspunkter og begivenheder i hendes liv – barndom, ungdom, ægteskab, forældreskab og skilsmisse – som bliver belyst, alt imens hendes hukommelse og minderne langsomt smuldrer for hende.
Slugt
Christina Englund har lavet et gribende romanportræt af den unge amerikanske fotograf Francesca Woodman, der som 22-årig tog sit eget liv.
Francesca vokser op i et kunstnerisk hjem i 80’ernes New York, hvor hendes selvindrettede mørkekammer på badeværelset bliver et tilflugtssted, når larmen i lejligheden bliver for intens, eller en ny ide presser sig på.
Da Francesca pludselig står på egne ben efter sine studier, begynder meningen med det hele langsomt at forsvinde i den altopslugende kunst.
Christina Englund formår med indlevelse og smittende energi at beskrive et vildt og farverigt kunstnersind, der endte med at blive slugt.
Detox
En kraftfuld fortælling om en ung kvindes kamp mod angst.
Annes tilværelse er for nyligt blevet vendt på hovedet af hendes fars og søsters død. I et forsøg på at bearbejde sorgen forskanser hun sig i familiens sommerhus, men her overmandes hun af en voldsom, kvælende angst.
Efterhånden får Anne svært ved at skelne mellem virkelighed og paranoia, og hun finder samtidigt ud af, at der var meget, hun ikke vidste om sin far …
Steffen Jacobsen er mest kendt for sine krimier men begår sig også inden for romangenren, bl.a. med den historiske roman Da blev jeg Døden.
Blå toner
Blå toner er en medrivende roman om kærlighed, sorg og videnskab. Og om det svære spørgsmål: Hvor langt skal vi gå, når der hele tiden findes nye diagnoser og behandlingsmuligheder?
På Aarhus Universitet er en forskningsgruppe ved at lægge sidste hånd på et studie, der blåstempler et nyt medikament udviklet af et dansk medicinalfirma. Det er en pille, der som den første i verden virker mod sorg. Men psykologiprofessor Thorsten Gjeldsted får mistanke om, at tallene er manipuleret for at skjule en skræmmende bivirkning.
Hverken kollegaerne eller medicinalfirmaet vil lytte, og Thorsten allierer sig derfor med to specialestuderende, Anna og Shadi. Anna har selv sorgen tæt på livet, og Shadi er så god til statistik, at hun ikke kan undværes, hvis Thorsten vil til bunds i sagen.
Vi dykker ned i romaner, der tackler svære emner som psykisk sygdom og mødet med et psykiatrisk system i knæ.
”Der er ikke længere råd til at kurere os, i stedet har man satset på at opbevare os, mens vi skriger i afmagt, vi kommunikerer med hinanden som drager, vi drikker rød saft og føler os underligt hjemme blandt de andre dårlige.”
Sådan skriver Anna Juul i romanen Superskurk. Bogen følger hovedpersonen Anna, der deler mange fællestræk med bogens forfatter. Anna har kæmpet med psykisk sygdom og været i berøring med psykiatrien siden teenageårene. Nu nærmer hendes 30-års fødselsdag sig, hun vil holde fest på Refshaleøen, og alle de kendte skal komme. Men det går efterhånden op for hende, at hun ikke er så glad, som hun troede.
Da Anna Juul skrev romanen, var det vigtigt for hende, at den skulle indeholde både humor og alvor, lys og mørke. På den måde ville hun male et helt portræt af en person med en mental lidelse.
”Bare fordi man er psykisk syg, behøver man ikke se ud på en bestemt måde eller være på en bestemt måde, og man kan godt grine, mens man er dybt ulykkelig.”
LÆS OGSÅ: Superskurk er Anna Juuls rå og kærlige roman om at leve med psykisk sygdom. Begynd din læsning her
Anna Juul har selv kæmpet med psykisk sygdom og har ”levet inde i det psykiatriske system i omtrent 15 år.” Hun håber, at hun med bogen kan råbe folk op og skubbe på for forandring i en psykiatri præget af nedskæringer og underbemanding.
”Jeg har et meget stort behov for, at ord bliver omsat til handling. Bogen er klart et forsøg på at holde de voksne til ilden og minde dem om, at der bag hvert et tal og hver en statistik gemmer sig et menneske med et levet liv bag sig,” siger hun.
Et bindegalt univers
En mand vågner op en morgen med følelsen af, at noget er anderledes. Alle lyde er forstummet, og solen skinner ind ad lejlighedens nordvendte vinduer. Sådan begynder Morten Brasks Måske et spinkelt jordskælv; en surrealistisk roadtrip-roman om manden Daniel, der rejser gennem et katastroferamt Europa i jagten på en tabt kærlighed.
Bogen udspiller sig i et sært forvrænget univers, hvor hovedpersonen har svært ved at afgøre, hvad der er virkelighed og fantasi. Og netop denne fornemmelse af uvirkelighed kender forfatteren fra sine egne oplevelser med depression.
“En depression forvrider den måde, man opfatter verden på. Det kan være en næsten surrealistisk oplevelse at komme gennem den, og det er ikke mindst det, jeg har prøvet at vise i min roman,” siger han.
”Man befinder sig i et univers, hvor det kan være svært at vide, hvornår noget faktisk foregår, og hvornår ens sind løber om hjørner med en. Jeg tror ikke, folk ved, hvordan det er at have det så skidt. Man lever i et bindegalt univers.”
En af de måder, Morten Brask har bearbejdet sine egne depressive perioder, er gennem sit arbejde som forfatter. For ham er det nemlig en forløsende og terapeutisk proces at skrive.
“Man har al denne mørke energi i sig, og den kan man omforme til skrift. Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle være kommet gennem livet, hvis ikke jeg havde haft skriften som ventil.”
Behandlerens synsvinkel
I Anders Meidahls roman Intethvid skildres psykiatrien fra en anden synsvinkel: behandlerens. Forfatteren har selv arbejdet som læge i psykiatrien og oplevede der et system i knæ.
I bogen følger vi en nyudklækket læge, der har store drømme om at gøre en forskel for sine patienter på Ny Rosenhøj Psykiatrisk Hospital. Men overalt mødes han af kyniske krav om effektivisering.
”Romanen udforsker den pris, det kan have for behandler og patient, hvis de ydre belastninger i den grad tilspidses, så alvorlige fejl begås. Hovedpersonen overmandes af skyld, desperation og afmagt. Følelser, der efterlader ham i svær ensomhed, fordi ingen af medarbejderne på Ny Rosenhøj tør dele den slags med hinanden.”
LÆS OGSÅ: Dansk læge debuterer med roman om et udpint og åndsforladt psykiatrisk system. Læs i Intethvid her
Anders Meidahl håber, at han med sin roman kan være med til sparke gang i en debat om en underbemandet og overbelagt psykiatri. Når behandlere skal navigere i et så presset system, har det nemlig store konsekvenser for de mentalt lidende, de har ansvaret for.
”Jeg håber, at Intethvid kan være med til at give patienter og pårørende en forståelse af, hvad der kan være gået galt fra den modsattes side i det forløb, de selv har oplevet eller været vidne til,” forklarer han.
”Skønlitteratur fordrer indsigt og empati. For virkelig at forstå, hvad der er på spil i psykiatrien, tror jeg, at man er nødt til også at se det fra den anden side, altså de ansattes.”
Romaner om at have ondt i livet
Superskurk
★★★★★★ “En af 2023s vigtigste bøger” – Kristeligt Dagblad
Superskurk er en rå, akut og kærlig bog skrevet inde fra en psykisk sygdom.
Anna har siden sine teenageår kæmpet med psykisk sygdom, men nu har hun styr på livet. Ved at se sig selv som en superskurk, har hun taget sine dæmoner på sig, og snart skal hun fejre sin 30 års-fødselsdag med en overdådig fest. Der skal være kendisser på gæstelisten, det skal foregå på Refshaleøen, og der skal smadres igennem!
Men hvordan fejrer man livet, når man alligevel ikke er så glad, som man troede man var? Og hvordan skriver man om hovedpersoner, der udvikler sig, når man selv sidder fast i de samme gamle traumer? For Annas liv er ikke en recovery story. Og måske er hun heller ikke en cool og destruktiv superskurk, når det kommer til stykket, men i virkeligheden en, der kæmper for noget.
Du kan købe Superskurk online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Måske et spinkelt jordskælv
Daniel Fischers hustrus forbrændte lig bliver fundet i et sommerhus i Nordsjælland.
Tre måneder efter vågner han op i en verden, hvor der ingen lyde er, og hvor solen skinner gennem vinduer, den aldrig har skinnet igennem før.
Da han træder ud på gaden bliver det endnu mærkeligere, for der er ingen mennesker. Rådhuset er styrtet sammen, og vilde dyr strejfer rundt.
Da han får besked om, at hans hustrus telefon er blevet tændt i Paris, kaster han sig hovedkulds ud i jagten på at finde hende.
På den franske sydkyst finder han spor efter hustruen. Opdagelsen fører ham på en klaustrofobisk vandring i underjordiske grotter, hvor han prøver at forstå, hvad der er virkelighed, og hvad der er håbets illusion.
Du kan købe Måske et spinkelt jordskælv online, eller i din nærmeste boghandel.
Intethvid
”»I skal udskrive og overflytte så mange, I kan komme afsted med,« befaler hun og minder om det årlige effektiviseringskrav på 2%.
»Men husk nu at spørge, om de kan love ikke at begå selvmord, inden I udskriver dem. Og allervigtigst, sørg for, at det bliver journalnoteret.«”
Mellem de kridhvide, nøgne betonvægge på Ny Rosenhøj Psykiatrisk Hospital, går en nyudklækket læge og drømmer om en mere menneskelig psykiatri. Om plads til blomster, kunst og omsorg. Det, der som det eneste, kunne få hans egen mor ud af mørket. Men overalt mødes han af kyniske krav om effektivisering. Over to nattevagter domineret af underbemanding, overbelægning, svigt og stress, drives han ud over sammenbruddets rand. Fortidens traumer begynder at vælde op i hans nutid, og snart er det ikke til at kende behandler fra patient.
Du kan købe Intethvid af Anders Meidahl fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.
Oktoberbarn
I perioden 2013-17 var Linda Boström Knausgård adskillige gange tvangsindlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor hun blev behandlet for en svær depression. Hun gennemgik en række elektrochockbehandlinger, der langsomt fik hendes hukommelse til at forsvinde, og livet blive mere tomt og formålsløst.
Linda Boström Knausgårds roman Oktoberbarn er et opgør med psykiatrien, samtidig med at det er en krystalklar skildring af afgørende tidspunkter og begivenheder i hendes liv – barndom, ungdom, ægteskab, forældreskab og skilsmisse – som bliver belyst, alt imens hendes hukommelse og minderne langsomt smuldrer for hende.
Du kan købe Oktoberbarn online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel
Slugt
Christina Englund har lavet et gribende romanportræt af den unge amerikanske fotograf Francesca Woodman, der som 22-årig tog sit eget liv.
Francesca vokser op i et kunstnerisk hjem i 80’ernes New York, hvor hendes selvindrettede mørkekammer på badeværelset bliver et tilflugtssted, når larmen i lejligheden bliver for intens, eller en ny ide presser sig på.
Da Francesca pludselig står på egne ben efter sine studier, begynder meningen med det hele langsomt at forsvinde i den altopslugende kunst.
Christina Englund formår med indlevelse og smittende energi at beskrive et vildt og farverigt kunstnersind, der endte med at blive slugt.
Du kan købe Slugt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Detox
En kraftfuld fortælling om en ung kvindes kamp mod angst.
Annes tilværelse er for nyligt blevet vendt på hovedet af hendes fars og søsters død. I et forsøg på at bearbejde sorgen forskanser hun sig i familiens sommerhus, men her overmandes hun af en voldsom, kvælende angst.
Efterhånden får Anne svært ved at skelne mellem virkelighed og paranoia, og hun finder samtidigt ud af, at der var meget, hun ikke vidste om sin far …
Steffen Jacobsen er mest kendt for sine krimier men begår sig også inden for romangenren, bl.a. med den historiske roman Da blev jeg Døden.
Du kan købe Detox af Steffen Jacobsen online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel
Blå toner
Blå toner er en medrivende roman om kærlighed, sorg og videnskab. Og om det svære spørgsmål: Hvor langt skal vi gå, når der hele tiden findes nye diagnoser og behandlingsmuligheder?
På Aarhus Universitet er en forskningsgruppe ved at lægge sidste hånd på et studie, der blåstempler et nyt medikament udviklet af et dansk medicinalfirma. Det er en pille, der som den første i verden virker mod sorg. Men psykologiprofessor Thorsten Gjeldsted får mistanke om, at tallene er manipuleret for at skjule en skræmmende bivirkning.
Hverken kollegaerne eller medicinalfirmaet vil lytte, og Thorsten allierer sig derfor med to specialestuderende, Anna og Shadi. Anna har selv sorgen tæt på livet, og Shadi er så god til statistik, at hun ikke kan undværes, hvis Thorsten vil til bunds i sagen.
Køb Blå toner online, eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: