Aktuelt Anna Juul Artikler du kan lytte til Danske romaner Skønlitteratur

Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”

superskurk, Anna Juul header

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Interview | Forfatter og satiriker Anna Juul er aktuel med romanen Superskurk om Anna, der – ligesom forfatteren selv – har kæmpet med psykisk sygdom siden teenageårene.

Anna, hovedpersonen i Superskurk, har kæmpet med psykisk sygdom hele sit ungdoms- og voksenliv, men nu har hun taget sine dæmoner på sig og vil holde et øredøvende brag af en fødselsdagsfest. Men hvordan holder man en stor fejring af livet, når man alligevel ikke er så glad som man troede, man var?

Og hvordan skriver man om hovedpersoner, der udvikler sig, når man selv sidder fast i de gamle traumer og med bogens egne ord ”har haft fuld plade i psykiatrien”.

Vi har talt med Anna Juul om den ny roman.

Hvorfor har du skrevet Superskurk?

”Jeg har skrevet Superskurk, fordi jeg synes, den manglede. Det kunne jo være, fordi jeg synes, min egen fortælling er så vigtig”, smiler Anna Juul og fortsætter:

”Jeg har selv haft lyst til at læse en bog som indeholder alle mulige forskellige ting og dele af livet. Både de mørke og de lyse. Bare fordi man er psykisk syg, så behøver man ikke se ud på en bestemt måde eller være på en bestemt måde, og man kan godt grine, mens man er dybt ulykkelig.”

LÆS OGSÅ: Superskurk er Anna Juuls rå og kærlige roman om at leve med psykisk sygdom. Begynd din læsning her

Færdig med at pause sit liv

Anna Juul er i det hele træt af, at livet skal reduceres til summen af de gode øjeblikke.

“Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse på Bispebjerg, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling og jeg synes det er vigtigt at huske, at der også er værdi i et liv, der er svært”, siger Anna, der er nået til den erkendelse, at hun er færdig med at sætte sit liv på pause i de perioder, hvor hun har det svært.

Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”
Anna Juul. Foto Fryd Frydendal.

Hvorfor hedder bogen Superskurk?

”Bogen hedder Superskurk, fordi jeg i lang tid havde et selvbillede af, at jeg var en superskurk. Sådan en der gjorde dårlige ting og derfor fortjente, at dårlige ting skete for superskurken.

Undervejs i processen med bogen gik det op for mig, at jeg simpelthen ikke er spændende nok til at være superskurk”, griner Anna og fortsætter:

”Jeg er mere sådan straight up almindelig. Med lidt god vilje og på en god dag kunne man kalde mig antihelt, fordi jeg har fundet noget, jeg synes, er værd at kæmpe for”, siger forfatteren som altid gerne går i infight med både politikere og meningsdannere, når det handler om at forbedre vilkårene for psykisk syge og deres pårørende.  

Danskere hader ofre   

”Jeg er jo manuskriptforfatter, så jeg blev inden for det dramaturgiske univers, hvor det er sikkert, at hvis der eksisterer en superskurk, så eksisterer der også et offer for denne her superskurk. Da jeg ligesom havde konkluderet, at jeg nok ikke var en superskurk, så skulle jeg lige prøve af, om jeg mon var et offer,” siger Anna Juul og fortsætter:  

”Det, synes jeg, var enormt interessant, fordi vi i Danmark hader ofre. Det handler i stedet om, at man skal arbejde med sig selv og komme godt ud af smerten og komme videre og udvikle sig ud af moradset.

Partiet Liberal Alliance er ligefrem gået til valg på en kampagne bygget op om ”Vi er ikke ofre”, og der var der måske også et lille projekt for mig i at reclaime offerrollen, som jeg så prøvede af, for måske er jeg et offer, og nu jeg var i gang, var der endnu flere roller jeg også måtte afsøge. Ikke mindst helterollen. Kunne det mon være mig?”

Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”
Forfatteren Anna Juul. Fotograf Fryd Frydendal.

Humor som en måde at opleve verden på   

Hvis man har hørt Anna i ”Den korte radioavis” på Radio 24/7, hvor hun var fast satireskribent og optrådte som sit alias, forfatterspiren Veronika Katinka, set hende i komedieserien “Min kamp” på DR3, som hun skrev manuskript til og spillede hovedrollen i, eller læst hendes satiriske klima-lockdown-roman Penge & Bacon, så kommer det ikke som en overraskelse, at humor spiller en stor rolle i Annas liv.   

LÆS OGSÅ: “Jeg var vildt forelsket i ham, men jeg kunne også røvkede mig” – Anna Juul om pandemiske parforhold og sin ny roman Penge og Bacon

”Humor for mig er en måde at overleve i denne her verden. Det er sådan jeg udholder de fleste af mine dage. For mig er humor ikke noget jeg drysser ned over mine ting. Det er så fundamentalt en del af min måde at opleve verden på, så jeg har tit fået skudt i skoene, at jeg bruger humor som en forsvarsmekanisme, og til det må jeg sige, at det er 100 procent rigtigt.

Jeg synes dog ikke, det er noget problem for whatever you have to do to get through the day, som man siger.”

 Kampskrift inde fra det psykiatriske system

Det, der satte Anna i gang med bogen Superskurk, var både hendes egen 30-års fødselsdag, som begyndte at blinke i en ikke særlig fjern fremtid, men det var i høj grad også en indignation over tingenes tilstand i psykiatrien, der med forfatterens egne ord er ”som at se et færdselsuheld i meget langsom gengivelse, uden at der på noget tidspunkt opstår en kiggekø”.

LÆS OGSÅ: Gode romaner der udkommer lige om lidt

I både bøger, på tv, på Instagram og som kilde i mange debatprogrammer på radio og i tv har Anna Juul utrætteligt og ofte veloplagt humoristisk fortalt om at være psykisk syg i et system, der på mange måder er brændt helt sammen. Dele af Superskurk kan også læses som et langt kampskrift eller en rant mod et udsultet og magtesløst psykiatrisk system.

”Det spændende er jo at vi har fået ny regering siden jeg afsluttede bogen, og i det nye regeringsgrundlag ser det ud som om, man har opprioriteret psykiatrien lidt. Som en, der har levet inde i det psykiatriske system i omtrent 15 år, er der et meget stort behov for, at ord bliver omsat til handling.

Så bogen er klart et forsøg på at holde de voksne til ilden og minde de voksne om, at der bag hvert et tal og hver en statistik gemmer sig et menneske med et levet liv bag sig.”

        


Superskurk

Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”

★★★★★★ “En af 2023s vigtigste bøger” – Kristeligt Dagblad

Superskurk er en rå, akut og kærlig bog skrevet inde fra en psykisk sygdom.

Anna har siden sine teenageår kæmpet med psykisk sygdom, men nu har hun styr på livet. Ved at se sig selv som en superskurk, har hun taget sine dæmoner på sig, og snart skal hun fejre sin 30 års-fødselsdag med en overdådig fest. Der skal være kendisser på gæstelisten, det skal foregå på Refshaleøen, og der skal smadres igennem!

Men hvordan fejrer man livet, når man alligevel ikke er så glad, som man troede man var? Og hvordan skriver man om hovedpersoner, der udvikler sig, når man selv sidder fast i de samme gamle traumer? For Annas liv er ikke en recovery story. Og måske er hun heller ikke en cool og destruktiv superskurk, når det kommer til stykket, men i virkeligheden en, der kæmper for noget.

Du kan købe Superskurk online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Læs også

Penge og Bacon

Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.