Aktuelt Anna Juul Danske romaner Indefra

Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør

superskurk, anna juul, danske romaner, gode bøger

Danske Regioner hædrer forfatter Anna Juul som Årets Sundhedsdebattør. Anna Juul vinder den nystiftede pris efter, at hun i januar udgav bogen Superskurk, hvor hun med en skarp pen beskriver sine personlige oplevelser med psykisk sygdom og mødet med psykiatrien.

Anna Juul vinder prisen som årets sundhedsdebattør, fordi hun med bogen har formået at sætte psykisk sygdom og behandlingsvæsenet på dagsordenen i debat- og nyhedsmedier. Som der blandt andet står i indstillingen, har hun ”opfordret os alle til at gøre op med stereotype forestillinger om psykisk sygdom og sat det psykiatriske system til debat.”

Hun har sat sig selv på spil og gennem sin egen fortælling rejst en vigtig debat om prioritering af psykiatrien og dens mangler.

Fuld plade i diagnoser

Anna Juul har, siden hun var teenager, kæmpet med psykisk sygdom. Hun har med egne ord haft ”fuld plade i psykiatriske diagnoser”, senest med diagnosen skizofreni og bipolar lidelse. Hun mener, at behandlingspsykiatrien i højere grad bør sondre mellem typer og grader af sygdom og patienternes forskellige behov.

30-årige Anna Juul er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole. Hun har arbejdet med tv og radio, og har blandt andet været forfatter på radioprogrammet ”Den korte Radioavis” på Radio24syv.

Minister og mediefolk i dommerpanel

Dommerpanelet, der har udnævnt Anna Juul til modtager af Danske Regioners pris som ”Årets Sundhedsdebattør”, består af Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde, formand og næstformand for Danske Regioner, Anders Kühnau og Mads Duedahl, samt sundhedsredaktør Lars Igum fra Politiken, reportagechef Hanne Fall fra Jyllands-Posten og sundhedsreporter og -analytiker Anders Heissel fra DR.

Formand for Danske Regioner Anders Kühnau overrækker og begrunder prisen til Anna Juul på Folkemødet torsdag d. 15. juni kl. 12:15 i Danske Regioners telt ved Allinge Røgeri. Efter overrækkelsen er der debat, ligesom deltagerne kan stille spørgsmål til prismodtageren.


Superskurk

Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør

★★★★★★ “En af 2023s vigtigste bøger” – Kristeligt Dagblad

Superskurk er en rå, akut og kærlig bog skrevet inde fra en psykisk sygdom.

Anna har siden sine teenageår kæmpet med psykisk sygdom, men nu har hun styr på livet. Ved at se sig selv som en superskurk, har hun taget sine dæmoner på sig, og snart skal hun fejre sin 30 års-fødselsdag med en overdådig fest. Der skal være kendisser på gæstelisten, det skal foregå på Refshaleøen, og der skal smadres igennem!

Men hvordan fejrer man livet, når man alligevel ikke er så glad, som man troede man var? Og hvordan skriver man om hovedpersoner, der udvikler sig, når man selv sidder fast i de samme gamle traumer? For Annas liv er ikke en recovery story. Og måske er hun heller ikke en cool og destruktiv superskurk, når det kommer til stykket, men i virkeligheden en, der kæmper for noget.

Du kan købe Superskurk online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Hvis du leder efter flere store læseoplevelser, så se vores liste med de bedste romaner 2023/2024.