Historiske romaner Skønlitteratur

Pip Williams: Hvis dit sprog ikke er repræsenteret i ordbogen, findes du ikke!

pip williams, de glemte ords bog

Ordene gør bogstaveligt talt forskellen i bestseller baseret på den virkelige historie om et legendarisk opslagsværks tilblivelse. Pip Williams’ bestsellerroman De glemte ords bog opstod, fordi Williams ville give plads til dem, der ellers er blevet udeladt.


De glemte ords bog er inspireret af virkelige hændelser, og Pip Williams er dykket dybt ned i The Oxford English Dictionarys arkiver for at fortælle den tankevækkende historie om sprogets evne til at forme den verden, vi lever i.

I 1901 blev de lærde mænd bag The Oxford English Dictionary gjort opmærksomme på, at der på trods af 40 års arbejde med at få udgivet A-B-bindene manglede et ord: bondmaid (et andet ord for slavepige). Men der kom aldrig nogen forklaring på, hvorfor dette ord var forsvundet. Denne virkelige historie blev startskuddet for Pip Williams’ arbejde med De glemte ords bog, fortæller hun i sit interview med Annie’s Book Stop Of Worcester.

“Jeg var nysgerrig efter at finde ud af, om den måde ordbogen var skrevet på havde en betydning for selve ordene. At opdage det med det forsvundne ord bondmaid var som at finde guld,” fortæller den engelske forfatter, der gravede i den engelske historie fra det solbeskinnede Adelaide Hills i Australien, hvor hun er bosat. Pip Williams er født i London, men opvokset i Sydney i Australien.

Én version af sandheden

Pip Williams havde ellers altid tænkt, at sandheden kan findes i et opslagsværk. Som akademiker, der har udgivet flere fagbøger, brugte hun tit opslagsværker, også den legendariske The Oxford English Dictionary.

“Men det gik op for mig en dag, at det er mennesker, der står bag ordbøger og opslagsværker, og mennesker har ikke altid ret,” siger Pip Williams i interviewet.

I tilfældet med The Oxford English Dictionary var det en bestemt gruppe mennesker, der stod bag. Størstedelen var ældre og veluddannede hvide mænd fra victoriatiden. Ifølge Pip Williams betyder det, at den slags opslagsværker og ordbøger kun fortæller om én version af virkeligheden.

“De her mænd har aldrig været på en fødegang, svedt foran et varmt komfur eller arbejdet i en kulmine,” siger Pip Williams i interviewet og fortsætter:

De glemte ords bog handler om alle dem, der ikke er en del af en magtfuld gruppe i samfundet. Bogen handler om dem, der ikke er med i ordbogen – for hvis ikke du er repræsenteret i sproget, så er du ikke repræsenteret i det hele taget!”

LÆS OGSÅ: De glemte ords bog: Pip Williams’ tankevækkende fortælling om sprogets magt – få en smagsprøve her

En roman til alle, der elsker ord

Pip Williams skønlitterære debut er solgt til 20 forskellige lande og til tv, har ligget på New York Times’ bestsellerliste og fik fremragende anmeldelser i The New York Times, The Guardian og Newsweek med flere, da den udkom.

”Historien og sprogets magt udforskes på smukkeste vis. Denne oprørske roman er en lyrisk sammenfletning af kærlighed, sorg og litteratur og er til alle, der elsker ord.” Sådan sagde Reese Witherspoon om De glemte ords bog, der var med i Reese’s Book Club Pick i maj 2022.

Kvindekamp i kulissen

De glemte ords bog viser de skjulte liv, der udspiller sig mellem linjerne i en historie skrevet af mænd. Den lille pige Esme tilbringer størstedelen af sin barndom i Skriptoriet: et haveskur i Oxford, hvor hendes far og et dedikeret hold af leksikografer indsamler ord til den allerførste udgave af The Oxford English Dictionary.

En dag opdager Esme, at det ikke er alle ord, der finder vej ind i ordbogen, og hun begynder at indsamle dem, der er blevet glemt eller afvist af de lærde mænd. Det viser sig ofte at være ord, der knytter sig til kvinders oplevelser. Med Esmes hemmelige indsamling af ord begynder en ny ordbog at tage form.

“Jeg besluttede at lade en lille pige sidde under skrivebordet i Skriptoriet og lade en seddel med ordet bondmaid dale ned i hendes hånd, forklarer Pip Williams interviewet og fortsætter:

“Jeg var nysgerrig efter at undersøge, hvordan ordene påvirkede min hovedperson Esme, og hvordan Esme påvirkede ordene.”

Esmes kvindekamp foregår mest i kulissen, men udenfor Skriptoriet ulmer kvindebevægelsen – nødvendige forandringer er på vej.

Pip Williams’ tre skrivetips

De glemte ords bog er Pip Williams’ romandebut. Det med at skrive fiktion har ikke været helt let for Williams, der tidligere har skrevet faglitteratur, om som også har lidt ekstra udfordringer, da hun er ordblind. I starten holdt hun det hemmeligt, at hun skrev på De glemte ords bog – hun var bange for, at den ikke ville blive god. Undervejs brugte Pip Williams tre skrivetricks, som hjalp med selve skriveprocessen.

1. Sørg for at forbinde selve det at skrive med noget, du elsker

Pip Williams elsker kaffe, så hun tog computeren med på de lokale cafeer og bestilte en god kop kaffe. Hun tillod ikke sig selv at tage en tår af den velduftende kaffe, før hun havde skrevet det første ord.

2. Sæt dine forventninger til dig selv ned

De første forsøg med at skrive var svære for Pip Williams, da hun havde for høje forventninger til, hvor mange ord hun skulle skrive hver dag. Hun havde først besluttet sig for at skrive 1000 ord om dagen, men det fik hun sjældent skrevet. Derefter gik hun ned til 300 ord om dagen, men heller ikke det kunne altid lade sig gøre. Det resulterede i, at hun kunne føle sig helt deprimeret, når dagen var ovre.

Heldigvis fik Pip Williams den idé, at hun bare skulle skrive minimum ét ord om dagen. Det mål kunne hun sagtens opfylde hver dag, og det gjorde hver dag til en skrivesucces.

3. Skriv mens pastaen koger

De færreste har en hel eftermiddag, de kan afsætte til at skrive en bog, men de fleste har fra 5 minutter til en halv time om dagen, hvor de alligevel venter på, at pastaen koger eller andre dagligdags gøremål. Pip Williams anbefaler alle at bruge den slags ventetid på at skrive. Drop mobil-scrolleriet, og skriv i stedet. Det kan blive til mange ord, som du ellers ville have brugt på tidsspild.


Om De glemte ords bog

Pip Williams: Hvis dit sprog ikke er repræsenteret i ordbogen, findes du ikke!

Esme bliver født ind i en verden af ord. Som det moderløse barn hun er, tilbringer hun størstedelen af sin barndom i Skriptoriet: det haveskur i Oxford, hvor hendes far og et dedikeret hold af leksikografer indsamler ord til den allerførste udgave af Oxford English Dictionary.

Men Esme opdager, at det ikke er alle ord, der finder vej ind i det toneangivende storværk, og hun begynder at indsamle dem, der er blevet glemt eller afvist af de lærde mænd – typisk dem, der knytter sig til kvinders oplevelser.

Hun skjuler ordene i en gammel kasse, og langsomt begynder en helt ny ordbog at tage form: De glemte ords bog.

De glemte ords bog er inspireret af virkelige hændelser, og Pip Williams er dykket dybt ned i Oxford English Dictionarys arkiver for at fortælle denne tankevækkende historie om sprogets evne til at forme den verden, vi lever i.

Du kan købe De glemte ords bog i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé i paperback


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.