Aktuelt Hallgrímur Helgason Skønlitteratur

Interview med Hallgrímur Helgason: Det 20. århundrede var en magisk periode i Island. Folk nød deres nyfundne frihed efter 1000 års slaveri og kedsomhed

Interview med Hallgrímur Helgason: Det 20. århundrede var en magisk periode i Island. Folk nød deres nyfundne frihed efter 1000 års slaveri og kedsomhed

Den islandske prisvindende forfatter Hallgrímur Helgason er aktuel med andet bind i trilogien om den nu 18-årige Gest og hans familie – Tres kilo kæberaslere.

Året er 1906, da vi genbesøger byen ved Segulfjord i Island i Hallgrímur Helgasons Tres kilo kæberaslere. Nye tider ruller ind i form af sild og norske fiskere, der indlogerer sig i den alt for lille flække og trækker et spor af fest, fremtid og friluftssex efter sig.  

Hvor i Islands historie og udvikling befinder vi os her i andet bind af trilogien?

“Vi befinder os på tærsklen til Islands modernisering. Det 20. århundrede kom et par år for sent til Island. Men da det kom, kom det med et brag. Islands kultur havde været uændret i århundreder og var klar til forandring.

Sildeeventyret, som er hovedhistorien i romanen, var Islands guldfeber. Segulfjord er et fiktivt sted, men begivenhederne tager udgangspunkt i virkelige historiske hændelser, som jeg tillader mig at fabulere frit over her i andet bind.

I Tres kilo kæberaslere befinder fjorden sig i ”den norske fase”, der varede fra cirka 1906 til 1918. Nordmændene har overtaget byen i deres søgen efter ”havets sølv” (sildene). Den lille landsby er slet ikke gearet til en menneskemængde på 10.000 – og i et årti eller to hersker der totalt kaos. Og byens eneste politimand kommer på overarbejde.

LÆS OGSÅ: Første bind i Xiania-trilogien: Et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo

Resultatet er en slags Nordens vilde vesten, hvor alkohol, knytnæveslag og friluftssex er normen – og hver weekend er som en nutidig rockfestival. Det er en magisk periode i Islands historie, hvor folk nyder deres nyfundne frihed efter 1000 års slaveri og kedsomhed. Nordmændene har bragt fremtiden til Island, der skynder sig ind i den moderne tidsalder.”

I et citat fra bogen råber de fulde fiskere ”Eldorado, Eldorado” fra strandkanten. Hvad er det forgyldte, eventyrlige ved Island i starten af det 20. århundrede, som de oplever?

“Fjorden blev i virkeligheden kaldt ‘fiskernes Eldorado’. Det var en kombination af utrolige mængder af sild, som de fangede lige udenfor fjorden, og som gav dem hurtige penge. Og den store frihed, de nød godt af i forhold til druk, fest, knytnæveslag og mødet med enlige kvinder.

For islændingene var nordmændene velkomne, for de medbragte muligheder for arbejde og et fremskridt, som man aldrig havde set før. Det var en win-win situation for alle. For de norske fiskere var Segulfjord med alle dens nattesolnedgange, stejle bjerge og smukke piger et jordisk paradis.”

Hvilke udfordringer møder hovedpersonen Gest her i andet bind af din trilogi? Hvad ville du som fortæller gerne, at han skulle prøve kræfter med?

“Gests drøm er at komme ud af fattigdom. Han har fået smag for det gode liv efter en opvækst hos en rig købmand, og hans primære ambition er at komme tilbage til en verden, hvor han kan få sig selv og sin familie ud af tørvehytten og ind i et træhus.

Så da en norsk ”sildekonge” tilbyder at købe deres gamle gård, som er blevet ødelagt af en lavine, øjner Gest en mulighed. Men det vil hans gamle stedfar, Lasi, ikke have. Efter have mistet sin kone og to børn i lavinen, nægter Lasi at sælge sit uheld – og der opstår et klassisk sammenstød mellem fortiden og fremtiden.”


Tres kilo kæberaslere af Hallgrímur Helgason

Hallgrímur Helgason, Tres Kilo Kæberaslere,

Anden bog i Hallgrimur Helgasons sprudlende historiske romanserie om Island. 

I første bog, Tres kilo solskin, forlod vi vor helt Gestur begravet under en lavine. I Tres kilo kæberaslere har han fået gravet sig fri, er 18 år gammel og forsørger en familie på fem i hjembyen ved Segulfjord.

I den seks uger lange sildesæson forvandler fjorden og byen sig til et veritabelt silde-Eldorado, hvor i tusindvis af fulde, norske sømænd vælter ind på de 30 ulovlige barer (det er under forbudstiden), uddeler kæberaslere og horer i bakkedragene omkring den lille bygd.

Gestur øjner penge og en mulighed for at føre familien ud af stenalderen, op af tørvehytten og ind i et rigtigt træhus – enhver islændings drøm. Undervejs mister han sin dyd og forelsker sig. I 1919 er Gestur efter mange genvordigheder blevet 31 år gammel og familiefar. Men så rammes fjorden igen af en tragedie … 

Vinder af Den Islandske Litteraturpris.

Du kan købe Tres kilo kæberaslere online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.