Hallgrímur Helgason Skønlitteratur

Hallgrímur Helgasons Tres kilo-saga er en anmelderrost fortælling om det moderne Islands fødsel. Læs mere om serien her

Hallgrímur Helgason

Hallgrímur Helgasons bøger har vundet adskillige priser og høstet ros både i hjemlandet og i udlandet. Den anmelderroste trilogi, der indledtes med Tres kilo solskin, forsættes nu med andet bind, Tres kilo kæberaslere. Læs meget mere om trilogien her.


Hallgrímur Helgason har båret mange hatte gennem sin karriere. Han har været billedkunstner, radiovært, komiker, debattør og sidst men bestemt ikke mindst forfatter. Han har skrevet både skuespil, digte og skønlitteratur, hvor den populære trilogi om Island i en opbrudstid, falder i sidstnævnte kategori.

Som forfatter har han modtaget massevis af priser og positive anmeldelser. Han har blandt andet været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris tre gange, og så har han, som den eneste, vundet Islands litteraturpris hele tre gange. Helgason har senest vundet prisen for Tres kilo kæberaslere, som han nu er aktuel i Danmark med.

LÆS OGSÅ: Tres kilo solskin – en gribende skæbneroman om Islands rige historie. Tyvstart din læsning af bogen her

Indtil videre er der to romaner i sagaen, Tres kilo solskin og Tres kilo kæberaslere, men der er planlagt en tredje, der vil fuldende trilogien.

Den første roman i serien, Tres kilo solskin, følger den forældreløse dreng Gestur i starten af det 20. århundrede, hvor Island er det koldeste, mørkeste og fattigste land i Europa. Gestur har mistet sin familie til naturens vilde kræfter, og står tilbage med en usikker fremtid.

Gestur bliver taget under vingerne af en rig fisker, og lever i sus og dus for en stund. Men da han sendes tilbage til det fattige Segulfjord, hvor han kommer fra, bliver situationen straks en anden. Ved et tilfælde ender Gestur på en fransk fiskerbåd, og her er livet både hårdt og ubarmhjertigt. Efter tre måneder går han til lands, hvor han igen slår sig ned i Segulfjord.

LÆS OGSÅ: Hallgrímur Helgason: Smerten ved at udgive sin smerte

I Segulfjord har nordmændene gjort deres indtog med sildefiskeri, hvor de mæsker sig i det søde liv. Her bliver Gestur præsenteret for en stor udfordring – han står med ansvaret for et spædbarn, som ingen vil kendes ved. Fortællingen om Gestur bliver også en fortælling om Islands historie, og i særdeleshed det moderne Islands spæde begyndelse.

Den første bog i serien har modtaget fantastiske anmeldelser. Her kan du se, hvad medierne siger omkring bogen.

Medierne om Tres Kilo Solskin:

Jyllands-posten: “Hallgrímur Helgason sprudler af sproglige finurligheder og metaforiske pletskud”

Berlingske: “En forrygende fortælling … fremragende skrevet og fortalt”

Politiken: “Hallgrímur Helgason fortæller forrygende”

Litteratursiden.dk: “En stor episk roman … sprudlende og fabulerende”
Bøgerne i Hallgrímur Helgasons Tres Kilo-sagaen:

Tres kilo solskin

Hallgrímur Helgason, Tres Kilo Solskin,

Vinder af Den islandske litteraturpris 2018

Ny fantastisk bog fra den islandske forfatter Hallgrímur Helgason.

Tres kilo solskin udspiller sig i det fattigste, koldeste og mørkeste land i Europa i starten af det 20. århundrede, nemlig Island.

Historien om den unge forældreløse dreng Gestur fortælles parallelt med skildringen af en nations tilblivelse; med afsæt i Islands fjorde, sne og himmel får vi historien om det islandske folk og udviklingen af deres land.

Du kan finde Tres kilo solskin online eller i din nærmeste boghandel.
Tres kilo kæberaslere

Hallgrímur Helgason, Tres Kilo Kæberaslere, romaner fra island

Anden bog i Hallgrimur Helgasons sprudlende historiske romanserie om Island. 

I første bog, Tres kilo solskin, forlod vi vor helt Gestur begravet under en lavine. I Tres kilo kæberaslere har han fået gravet sig fri, er 18 år gammel og forsørger en familie på fem i hjembyen ved Segulfjord.

I den seks uger lange sildesæson forvandler fjorden og byen sig til et veritabelt silde-Eldorado, hvor i tusindvis af fulde, norske sømænd vælter ind på de 30 ulovlige barer (det er under forbudstiden), uddeler kæberaslere og horer i bakkedragene omkring den lille bygd.

Gestur øjner penge og en mulighed for at føre familien ud af stenalderen, op af tørvehytten og ind i et rigtigt træhus – enhver islændings drøm. Undervejs mister han sin dyd og forelsker sig. I 1919 er Gestur efter mange genvordigheder blevet 31 år gammel og familiefar. Men så rammes fjorden igen af en tragedie … 

Vinder af Den Islandske Litteraturpris.

Du kan købe Tres kilo kæberaslere online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Andre bøger af Hallgrímur Helgason

Kvinden ved 1000° C

Kvinden ved 1000°, Hallgrímur Helgason

★★★★★★ “Magisk og morsom kynisme i absolut særklasse.”
– Ekstra Bladet

Herra har levet et langt og rigt liv med rejser verden rundt. Island, Tyskland, Danmark, Brasilien, Argentina, New York. Hun har oplevet mange store begivenheder og mødt mange store personligheder. Men i de sidste 18 år har hendes verden stået stille – og i akkurat lige så mange år har hun trodset lægernes diagnose: Lungekræft og højst et år tilbage at leve i.

Herra er træt af ensomheden og sygdommen og har derfor besluttet sig for at dø inden jul. Hun har allerede bestilt tid på det lokale krematorium. Mens hun venter på, at hendes ovn når op på 1000°, fortæller Herra sin livshistorie og gør sine sidste forberedelser på at forlade denne verden.

Kvinden ved 1000° tegner et portræt af en helt særlig kvinde og hendes forhold til livet, Island og sin egen skæbne.

Du kan købe Kvinden ved 1000° online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Søsyg i München

søsyg i München.

Søsyg i München er historien om en ung mand, der rejser fra sin fødeø Island for at slå sig ned i München for at studere malerkunst på Kunstakademiet.

Han ved intet om byen, dens indbyggere, deres skikke og kultur.

Han er syg af generthed, og følelsen af at være fremmed er ved at gøre det af med ham. Men langsomt får han arbejdet sig ind på et nyt liv i en ny by, og til hans store overraskelse viser det sig, at han har et meget mærkeligt talent.

Hallgrímur Helgasons romanhelt er ligesom sin forfatter: skæv, fuld af humor og vidunderligt adfærdsvanskelig.

Du kan købe søsyg i München online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.