Fiktion Hallgrímur Helgason Skønlitteratur

3 gode romaner fra Island – se de anmelderroste romaner her

3 gode romaner fra Island

Islandsk litteratur har haft stor global succes, og mange anerkendte forfattere har islandske rødder. Læs med her og få vores anbefalinger på tre romaner fra Island.

Islandsk litteratur hitter over hele verden, og i Danmark er det ingen undtagelse. Island er i høj grad et litteratur-elskende land, hvor der udgives 1300 værker på islandsk om året, fortæller Guide to Iceland. Det er mange romaner fra Island, når man tænker på, at sproget kun tales af omkring 330 tusind mennesker.

Kristeligt Dagblad har undersøgt, hvorfor Islandsk litteratur har så stor succes globalt. Her har litteraturprofessor på Islands universitet, Gauti Kristmannsson, givet sit bud på, hvorfor romaner fra Island er så succesfulde:

“Litteraturen er en grundsten i vores identitet. Vi har siden romantikken set litteratur som retfærdiggørelse af vores status som en nation. I en småstat som Island er forfatterne vigtige og har stor status. De er stjerner, og man lytter til deres stemmer, både i deres eget medium, bogen, men også udenfor. Den status tilskynder også flere talentfulde unge mennesker til at skrive romaner og digte.” – Gauti Kristmannsson

LÆS OGSÅ: Ilden er en eksplosiv roman om en katastrofe, der får vidtrækkende konsekvenser. Du kan læse et uddrag af bogen her

Hvis du er nysgerrig på romaner fra Island, så har vi tre rigtig gode bud:

Ilden er skrevet af Sigríður Hagalín Björnsdóttir. Romanen følger Anna Arnadóttir, der er midt i en af de vigtigste øjeblikke i sin karriere. Hun er geolog og har et indgående kendskab til de islandske vulkaner. Dog ryster et jordskælv Reykjanes-halvøen, der huser 2/3 dele af den islandske befolkning. Dette jordskælv vækker de sovende vulkaner, og det kan betyde stor katastrofe. Anna skal balancere det kaos, vulkanerne bringer med sig, samtidig med hendes eget private liv rystes, da der bliver slået sprækker i hendes ægteskab.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En ren wow-oplevelse” – Kristeligt Dagblad

❤️❤️❤️❤️ – “Spændende. Sigríður Hagalín Björnsdóttir … forstår at formidle viden” – Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En stor, flot og vægtig roman” – Bogrummet

“En stærk og rosværdig roman” – Bogvægten

En anden af de anerkendte romaner fra Island er Tres kilo kæberaslere. Romanen er skrevet af anmelderroste og prisvindende forfatter Hallgrímur Helgason. Han har vundet Den Islandske Litteraturpris tre gange, hvor han senest har vundet prisen for Tres kilo kæberaslere.

Romanen er anden roman i Tres kilo-sagaen. I Tres kilo kæberaslere følger læseren hovedpersonen Gestur, der har fået gravet sig fri af den lavine, han var fanget under i slutningen af første bind. Året er 1906, Gestur er 18 år gammel, og så forsørger han en familie på fem i sin hjemby. Fjorden forvandler sig henover sildesæsonen, hvor tusindvis af norske sømænd vælter ind, og de er ikke blege for at drikke sig fulde og uddele kæberaslere til trods for, at Islands er under forbudstid.

LÆS OGSÅ: Tres kilo kæberaslere er en sprudlende og fantasirig historisk fortælling om Island – Smuglæs i bogen her

“Overdådig sprogbegejstring og et bombardement af ordspil og indfald” – Information

❤️❤️❤️❤️ – “Det er overdådige, gavmilde, overgivne bøger, Helgason skriver”– Politiken

Thi kendes ej for ret er endnu en af de fantastiske romaner fra Island. Romanen er skrevet af Einar Már Gudmundsson, og det er efterfølgeren til Islandske forbrydere. Thi kendes ej for ret skildrer, hvordan der for 200år siden var farlige ideer i omløb på Island. Kætterske forestillinger om lighed og retfærdighed fløj rundt, og lyssky personager lagde i alt hemmelighed planer om at overtage overklassens økonomi. Myndighederne var dog ikke begejstrede for disse tanker og ønskede at holde oprøret nede – De ville finde de skyldige og dømme dem hårdt.

Find et udvalg af vores romaner fra Island herunder.
3 fantastiske romaner fra island

Sigríður Hagalín Björnsdóttir – Ilden

Ilden, Sigríður Hagalín Björnsdóttir, romaner fra Island

Jordskælv ryster Reykjanes-halvøen, der huser to tredjedele af den islandske befolkning og utallige turister, og vækker de sovende vulkaner.

Ingen kender dem bedre end geologen Anna Arnardóttir, som står over for den vigtigste opgave i sin karriere.

Men katastrofen lurer i horisonten, både i undergrunden og i Annas privatliv, hvor hendes tilsyneladende perfekte ægteskab pludselig befinder sig på usikker grund.

“Karrierens og familielivets katastrofer flettes sammen på ekstremt spændende vis, og resulatet bliver eksplosivt begge steder.” – Morgunblaðið

Du kan købe Ilden online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 19 april.
Hallgrímur Helgason: Tres kilo kæberaslere

Hallgrímur Helgason, Tres Kilo Kæberaslere, romaner fra island

Anden bog i Hallgrimur Helgasons sprudlende historiske romanserie om Island. 

I første bog, Tres kilo solskin, forlod vi vor helt Gestur begravet under en lavine. I Tres kilo kæberaslere har han fået gravet sig fri, er 18 år gammel og forsørger en familie på fem i hjembyen ved Segulfjord.

I den seks uger lange sildesæson forvandler fjorden og byen sig til et veritabelt silde-Eldorado, hvor i tusindvis af fulde, norske sømænd vælter ind på de 30 ulovlige barer (det er under forbudstiden), uddeler kæberaslere og horer i bakkedragene omkring den lille bygd.

Gestur øjner penge og en mulighed for at føre familien ud af stenalderen, op af tørvehytten og ind i et rigtigt træhus – enhver islændings drøm. Undervejs mister han sin dyd og forelsker sig. I 1919 er Gestur efter mange genvordigheder blevet 31 år gammel og familiefar. Men så rammes fjorden igen af en tragedie … 

Vinder af Den Islandske Litteraturpris.

Du kan købe Tres kilo kæberaslere online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Einar Már Gudmundsson: Thi kendes for ret

romaner fra Island

For tohundrede år siden var der farlige ideer i omløb på Island: Kætterske forestillinger om både lighed og retfærdighed. I hemmelighed lagde lyssky personager planer om at lette overklassen for deres økonomiske byrde. Myndighederne var mildt sagt ikke begejstrede for disse tanker, som eroderede selve samfundsfundamentet. Disse tanker måtte bekæmpes! Oprøret skulle for enhver pris holdes nede: Find de skyldige, døm dem og straf dem!

Trådene fra Einar Márs roman Islandske forbrydere bliver spundet op i denne efterfølger, hvor drømme om frihed tændes og kvæles. Slægtsbånd testes, og århundreder samler sig i øjeblikkes storhed og fald. Sandhed og digtekunst kæmper med løgn og sandhed, vrang og ret væves ind i historiefortællerens net.

Du kan købe Thi kendes for ret online eller i din nærmeste boghandel fra 29. maj.