Fiktion Romaner

Ilden er en islandsk katastroferoman om vulkaner og forelskelse i udbrud

Ilden

I Ilden rystes Island af adskillige vulkanudbrud, og en naturkatastrofe truer. Myndighederne er afventende – for skal man gå i højeste alarmberedskab og skræmme turisterne væk? Geologen Anna forsøger at bevare overblikket, men står midt i sit eget kaos: en forelskelse i en anden mand, end ham hun er gift med. 

Jorden ryster i Island, et vulkanudbrud er på vej, men befolkningen er vant til det. De fortsætter deres liv og mærker ikke den store fare. Men vulkaner kan finde på hvad som helst, og ingen ved, hvor slemt det bliver.

Det ved geologen Anna, der er rådgiver for myndighederne og med til at beregne konsekvenserne af de vulkanske aktiviteter. Hun skal agere under stort pres, og der er mange interesser på spil: befolkningens sikkerhed, samfundsordenen, økonomien og ikke mindst hensynet til turismen, der netop er vendt tilbage efter coronaårene. Skal man hæve trusselniveauet fra orange til rød alarm og skabe panik i samfundet og skræmme turisterne væk?

“Den islandske natur har altid været farlig og uforudsigelig. Det er det, der gør den så spændende. Den er underlagt simple og perfekte love, og det er videnskabens opgave at kende dem og forstå deres påvirkning af den fysiske verden. Uden videnskaben er vi bare uvidende dyr i naturkræfternes vold”.

LÆS OGSÅ: Signe Amtoft. Det ordner sig – rejsedagbog fra en islandsk sommer

Ilden, Sigríður Hagalín Björnsdóttir
Sigríður Hagalín Björnsdóttir. Foto: Sigurjón Ragnar

Anna er et fornuftigt menneske, der tror på videnskaben og har respekt for naturens kræfter. Men noget kunne hun ikke forudse: At hun bliver stormende forelsket i fotografen Tómas Adler, mens hun står i midten af nationens kaos og har en familie og et smukt hus, der tilsammen ligner det perfekte liv.

Jorden slår revner under hendes fødder, og en katastrofe truer både familien og landet.

Digterne kan skrive, hvad de vil om kærligheden, men jeg kender den, jeg har set den i aktion. Den er en naturkatastrofe. Det var kærligheden, der ramte mig”.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir – også kendt som Sigga – har studeret historie i Reykjavik og journalistik på Columbia University i New York. Hun arbejder som journalist og nyhedsvært på Islands største nyhedskanal og har skrevet fire romaner. Ilden er hendes første på dansk, og næste år kommer endnu en roman i dansk oversættelse.


Ilden af Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Ilden, Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Jordskælv ryster Reykjanes-halvøen, der huser to tredjedele af den islandske befolkning og utallige turister, og vækker de sovende vulkaner.

Ingen kender dem bedre end geologen Anna Arnardóttir, som står over for den vigtigste opgave i sin karriere.

Men katastrofen lurer i horisonten, både i undergrunden og i Annas privatliv, hvor hendes tilsyneladende perfekte ægteskab pludselig befinder sig på usikker grund.

“Karrierens og familielivets katastrofer flettes sammen på ekstremt spændende vis, og resulatet bliver eksplosivt begge steder.” – Morgunblaðið

Du kan købe Ilden online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 19 april.