Einar Már Guðmundsson Historiske romaner

Mød Sigga Søstærk og andre islandske forbrydere i ny roman fra Gudmundsson

einar mar gudmundsson, islandske forbrydere, gode romaner

Islands store historiefortæller Einar Már Guðmundsson er på sporet af det 19. århundredes store islandske forbrydere og skæve eksistenser i sin ny roman.


I starten af det 19. århundrede hærgede alskens forbrydere det nyetablerede islandske bysamfund. Utilpasset afskum, kaldte man dem, og satte hårdt mod hårdt med lange straffe under kummerlige vilkår. Men hvem var de egentlig, disse randeksistenser på kanten af samfundet?

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Islandske forbrydere. Gribende historisk roman om udskud, afskum og andet godtfolk i 1800-tallets Island

Det er Einar Már Guðmundsson, Islands store historiefortæller, den helt rigtige til at berette om. Det gør han i sin nye bog, hvor han lader de farverige skæbner flette sig ind og ud mellem hinanden og efterlader os med spørgsmålet om, hvem der egentlig bidrog med progressive kræfter midt i en svær brydningstid.

Ulovligt for kvinder at klæde sig som mænd

Vi er i en tid, hvor den danske konge var konge over Island, i et samfund hvor folk blev opkaldt efter deres handicap og deres svagheder, og hvor der bliver fortalt historier: sande og opdigtede, smukke og mindre smukke. 

Som for eksempel historien om Sigga Søstærk, der bliver sømand og – trods strenge forbud mod at klæde sig i mandetøj – insisterer på at bære matrossættet med oprejst pande. Eller Sigfús Georgsson, der stjal fra de rige og gav til de fattige og senere blev henrettet på skafottet på Amager Fælled.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Einar Már Guðmundsson tager i Islandske forbrydere tråden op fra romanerne Islandske konger og Hundedage, hvor historiske personligheder flettes ind i et fiktivt univers. Forkærligheden til skæve personligheder er umiskendelig og fortælleglæden kender ingen ende.


islandske forbrydere, einar mar gudmundsson

I starten af 1800-tallet hærgede gruppe af kriminelle de nyligt etablerede bysamfund i Island. Gruppen bestod af det værste afskum, og de blev straffet med hårde straffe under kummerlige forhold.

I Islandske forbrydere udfolder Einar Már Gudmundsson en vild fortælling med et gribende persongalleri, hvis skæbner gennem hele fortællingen vikler sig ind og ud af hinanden.

Du kan blandt andet møde datteren af en vildfaren dansk købmand, der bliver sømand og – trods strenge forbud mod at klæde sig i mandetøj – insisterer på at bære matrossættet med oprejst pande.

Du kan købe Islandske forbrydere online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Leder du efter mere inspiration til din læsning? Se vores nye bøger 2023/2024.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.