Einar Már Guðmundsson Fiktion Klassikere Skønlitteratur

Einar Már Guðmundssons samlede værker: Et smykkeskrin af nordisk litteratur

Einar mar gudmundsson, samlede værker, island, universets engle, store forfattere

Einar Már Guðmundsson er kendt som én af de største nulevende islandske forfatter. Hans samlede værker, bestående af romaner, digte og essays, er en uundværlig ejendel hos enhver litteraturelsker, der ønsker at dykke ned i et utroligt nordisk forfatterskab.

Man skal ikke kigge længe på Einar Már Guðmundssons Samlede værker 1981-2016, som i 2016 blev udgivet på Lindhardt og Ringhof, for at indse, at man her står over for et helt enestående litterært samleobjekt. Den smukke samling indeholder i alt tolv romaner, to novellesamlinger, tre digtsamlinger og tre essaysamlinger, som tidsmæssigt spænder fra 1981 til 2016, og alle er skrevet af Einar Már Guðmundsson.

Derudover får man også et monogram ved navn Einars univers, som er skrevet af Einars nære ven og trofaste oversætter siden begyndelsen, Erik Skyum-Nielsen.

”Einar er den særlige type, at han kombinerer poesien med en stærk interesse for samfundet. Og så har han en helt utrolig evne til at fortælle historier. Man skal bare stå i en elevator med ham i to minutter, så kommer der en historie,” siger Sune De Souza Schmidt-Madsen, som er redaktionschef for skønlitteratur i Lindhardt og Ringhof og har arbejdet med Einar Már i ti år.

Einar Már Guðmundssons samlede værker: Et smykkeskrin af nordisk litteratur

Studerende kreerede smukt design

De samlede værker gør sig især bemærket ved hver bogs originale og håndtegnede udtryk. Også i bøgernes design hører der, i Einars Már Guðmundssons ånd, en helt særlig fortælling til. Under tilblivelsen af de samlede værker valgte forlaget Lindhardt og Ringhof at udskrive en konkurrence blandt de studerende på Grafisk Design på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Opgaven gik på, at de studerende hver især skulle designe samtlige bogomslag samt en samlekasse, der på bedst mulig måde indkapslede Einar Márs værker. De kreative studerende fik helt frie hænder, og det hele endte op i en fernisering på forlaget, hvor forlagets medarbejdere kunne stemme om det bedste design.

To studerendes grafiske løsninger endte med at få lige mange stemmer, og i sidste ende var det Einar Már Guðmundsson selv, der valgte Simon Færchs farverige design, som er det, der i dag pryder bogsamlingen. Bøgerne står ikke i kronologisk rækkefølge, men i ”æstetisk rækkefølge”, så man som læser har en unik mulighed for at gå på opdagelse i forfatterskabet.

”Vores idé fra starten var, at det ikke var nok bare at tænke på hver enkelt forside. Bøgernes ryg skulle tilsammen også danne en forside. Ved Simon Færchs design elskede vi virkelig, at selvom der ikke var titler på nogle af bøgernes ryg, kunne vi ud fra grafikkens enkle symbolik godt regne ud, hvilken titel hver enkelt bog var. Vi elskede også bogkassen, som har et skråt hak magen til de gamle LP-kasser,” siger Sune De Souza Schmidt-Madsen.

Einar Már Guðmundssons samlede værker: Et smykkeskrin af nordisk litteratur

Hyldet til skyerne

Einar Már Guðmundsson fik sit helt store folkelige gennembrud med romanen Universets Engle fra 1995, som er en dyb og inderlig fortælling baseret på Einar Márs egen skizofrene brors historie. Romanen skaffede Einar den prestigefyldte Nordisk Råds Litteraturpris og satte hans navn på alles læber som en af nordens mest relevante litterære stemmer. Men romanen står langt fra som det eneste højdepunkt i Einar Már Guðmundssons bibliografi.

”Det fantastiske ved Einar er, at hver af hans bøger er et mesterværk. Og så har hvert værk sin helt egen stemme. Einar var den første bydigter, og han har skrevet om alt fra alkoholisme til finanskrisen. Men han er også gået fra samfundet til det inderste indre i mennesket som i Universets engle. Fra politik til psykologi til filosofi, kunst og tro. Man kan sige, at han er et helt menneske,” siger Sune De Souza Schmidt-Madsen

Udover Nordisk Råds Litteraturpris kan Einar Már Guðmundsson også bryste sig af at være slået til Ridder af Dannebrog. Han har desuden vundet Det Svenske Akademis nordiske pris, som i folkemunde er kendt som ‘den lille nobelpris’. Den 6. april er han aktuel med romanen Pasfotos, som er baseret på hans egen rejse som ung i 70’erne fra Island til fastlandet.

Einar Már Guðmundssons samlede værker: Et smykkeskrin af nordisk litteratur

Og som Einar Márs ven og oversætter, Erik Skyum-Nielsen, skriver i Einars univers:

“Det slår mig, nu jeg har skiftet til litteraturhistorikerens rolle, i hvor høj grad Einar Már har bevaret sin humor, sin kritiske intellektualitet, sin frækhed og sin grænseoverskridende nysgerrighed. Fire årtier efter sit første litterære forsøg begynder han stadig forfra og skaber forbløffende tit noget kunstnerisk nyt.”

Einar mar gudmundsson, samlede værker, lindhardt og ringhof, nordisk råds litteraturpris, klassiker, island, store forfattere, universets engle

Einar Már Guðmundssons samlede værker 1981-2016 kan købes i din lokale boghandler eller online.

…og husk også

Einar Már Guðmundssons samlede værker: Et smykkeskrin af nordisk litteraturEinar Már Guðmundssons nye roman Pasfotos

Romanen er den unge mand Hallis beretning om en længst svunden sommer, hvor han og hans ven Jonni drager fra Island til Norges fjelde for at grave grøfter og spare penge op til at rejse Europa rundt.

På vejen møder vi et utal af brogede skæbner, og da vi mindst venter det, dukker selveste kærligheden op. Hvem skulle have troet, at det var Oslo og ikke Paris, der var kærlighedens by?