Aktuelt Danske romaner Fiktion

Forfatter Morten Brask om depression: Man ser verden fuldstændig forvrænget

morten brask, maaske et spinkelt jordskaelv

Morten Brask har skrevet romanen Måske et spinkelt jordskælv, en surrealistisk bog, der viser, hvor fortvivlende og forvirrende verden kan se ud, når man lider af depression. En psykisk sygdom forfatteren selv har kæmpet med.


Et bindegalt univers. Sådan kan man godt beskrive rammerne i romanen Måske et spinkelt jordskælv. Her tager hovedpersonen Daniel på et roadtrip på en motorcykel gennem et katastroferamt Europa i jagten på en tabt kærlighed.

LÆS OGSÅ: Linda Boström Knausgård skriver selvbiografisk roman om depression, elektrochok og hukommelsestab

Undervejs møder han menneskeflokke, der har hængt sig i træerne, omstrejfende dyr, der er undsluppet fra Zoo og et Paris, der står under vand. Men er det virkeligt, det Daniel oplever, eller er det kun noget, der sker i hans fortvivlede sind, som er i chok over at have mistet en stor kærlighed?

Fanget i et surrealistisk univers

”Det er helt op til læserne at tolke,” forklarer Morten Brask, til en snak om bogen i Villa Kultur, hvor han har kontorplads, og som han kalder ‘et magisk sted fra dengang folk var rige og havde walk-in pengeskab’. 

Morten Brask skriver ofte om ekstreme personer i ekstreme situationer og har en stærk læserskare fra bøger som Havet i Theresienstadt, William Sidis’ perfekte liv, En pige og en dreng og Ofrene.

LÆS OGSÅ: Forfatter Christina Englund: Jeg var ensom og skrøbelig, og det kan jeg genkende hos Woodman

Men de læsere, der har oplevet en depression, vil måske også kunne genkende det at være fanget i et surrealistisk univers. For sådan kan bogen også opfattes, som et eksempel på sorgens psykose og et forsøg på at vise, hvordan man har det, når man har en depression:

”Det har været min måde at beskrive mine egne depressioner, man ser verden fuldstændig forvrænget. Man befinder sig i et surrealistisk univers, hvor det kan være svært at vide, hvornår noget faktisk foregår, og hvornår noget er tegn på, at ens sind løber om hjørner med en.”

Fra depression til genfødsel

Morten Brask har et sind, der har påvirket ham og givet ham depressioner, allerede i barndommen, og da han mistede spæde tvillinger, tog depressionen for alvor over:

”Jeg tror ikke, folk ved, hvordan det er at have det SÅ skidt. Du lever i et bindegalt univers.”

LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen dykker ned i sindets mørke i ny roman

I Måske et spinkelt jordskælv er Daniel på en rejse, hvor han ikke har opgivet håbet om at finde sin elskede, selvom meget tyder på, at hun er død, men hendes mobil har givet lyd fra sig et sted i Paris, og derfor tager han afsted.

”Den rejse, jeg beskriver, er den rejse, jeg også selv foretog, efter at have mistet nyfødte tvillinger. Jeg kom fra det mørkeste og ud i lyset igen, det var nærmest en form for genfødsel.”

Mørk energi kan omformes til skrift

I bogen møder Daniel et dystert syn af en gruppe mennesker, der har hængt sig i træerne. Det er ikke tilfældigt. Morten Brask har selv arbejdet med rådgivning af selvmordstruede og kender til, hvor overvældende et pres den suicidale impuls kan være for mennesker med depression. Scenen er faktisk inspireret fra en virkelig skov i Japan, hvor folk drager ud for at hænge sig.

LÆS OGSÅ: 15 stærke nordiske romaner du skal læse

For Morten har det at skrive været en måde at komme gennem depressionerne på:

“At skrive er en forløsende og terapeutisk proces. Man har al denne mørke energi i sig, og den kan man omforme til skrift. Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle være kommet gennem livet, hvis ikke jeg havde haft skriften som ventil,” siger han og slutter:

“En depression forvrider den måde, man opfatter verden på. Det kan være en næsten surrealistisk oplevelse at komme gennem den, og det er ikke mindst det, jeg har prøvet at vise i Måske et spinkelt Jordskælv.”


måske et spinkelt jordskælv, morten brask

Daniel Fischers hustrus forbrændte lig bliver fundet i et sommerhus i Nordsjælland.

Tre måneder efter vågner han op i en verden, hvor der ingen lyde er, og hvor solen skinner gennem vinduer, den aldrig har skinnet igennem før.

Da han træder ud på gaden bliver det endnu mærkeligere, for der er ingen mennesker. Rådhuset er styrtet sammen, og vilde dyr strejfer rundt.

Da han får besked om, at hans hustrus telefon er blevet tændt i Paris, kaster han sig hovedkulds ud i jagten på at finde hende.

På den franske sydkyst finder han spor efter hustruen. Opdagelsen fører ham på en klaustrofobisk vandring i underjordiske grotter, hvor han prøver at forstå, hvad der er virkelighed, og hvad der er håbets illusion.

Du kan købe Måske et spinkelt jordskælv online, eller i din nærmeste boghandel.


Læs mere om Morten Brask på forfatterens hjemmeside.

Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.