Aktuelt Danske romaner Steffen Jacobsen

Steffen Jacobsen dykker ned i sindets mørke i ny roman

Steffen Jacobsen dykker ned i sindets mørke i ny roman

Steffen Jacobsens nye roman Detox har ingen menneskejagter – det er nærmere en jagt på det at være menneske. Det er en roman om at være syg i sjælen.


De fleste læsere kender ham for højoktan spændingsromaner om Michael Sander og Lene Jensen i Trofæ og Ghostwriter, eller Tanya Nielsen og Jacob Nordstedt i Proxy og De stumme piger.

Men hans nye roman Detox har ingen menneskejagter – det er nærmere en jagt på det at være menneske. Det er en roman om at være syg i sjælen.

LÆS OGSÅ: Stærk roman om angstens kvælende favntag. Læs et uddrag af Steffen Jacobsens Detox

”Folk tror, at forfattere altid skaber idéen. Det er ofte også tilfældet, men en gang imellem finder idéen selv én, og så kan man godt blive forelsket i den og føle, at den fortjener at blive ført ud i livet.

For mig var det en udfordring, om jeg kunne beskrive en psykose, tankemylder og tankestrømme. Jeg ved ikke, om det er lykkedes, men jeg har ikke fortrudt. Og jeg er stolt af bogen,” siger han.

Indhentet af kvælende angst

I Detox har Anne for nylig mistet sin far og sin søster. Hun vælger at forskanse sig i familiens sommerhus, som skal ryddes efter farens død. Langsomt indhentes hun af en formløs, kvælende angst, som hun prøver at dulme med sin afdøde fars nervemedicin og spiritus.

Mens hun får sværere og sværere ved at skelne mellem realitet og indbildning, går det op for hende, at der er meget, hun ikke vidste om sin far. Sommerhuset bliver hendes helle og samtidig en adgang til familiens hidtil ukendte historie – og hendes egen.

LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen modtager Otto B. Lindhardt-prisen 2020: Jeg er enormt beæret

Steffen Jacobsen har selv en lang historie med depression, og derfor har det været en vigtig og personlig bog for ham at skrive: 

”Jeg har selv masser af erfaring med at gå til psykolog og psykiater, og den psykiater, der er beskrevet i bogen, er meget en-til-en med min egen.

På den måde har jeg ikke noget imod at blotte mig selv – jeg synes, det er vigtigt at aftabuisere sindssygdom. Det er jo netop en sygdom. Og den kan behandles.”

Bruge andre sider af sig selv

Ud over at være bestsellerforfatter, er Steffen Jacobsen kirurg, Dr. Med. og overlæge, men har forladt lægegerningen for at hellige sig sit forfatterskab. Et forfatterskab der altså nu har fået tilføjet flere nuancer til paletten.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen på forfatter Steffen Jacobsens bøger

”Jeg ved ikke, hvorfor forfattere tilsyneladende står anderledes end inden for andre kunstarter? En skuespiller vil heller ikke spille komedie eller Hamlet hele sin karriere. Man lærer noget af at bruge andre sider af sig selv, og jeg har nydt at skrive om det sjælelige og naturen”.

Og med Detox er det første gang, han dykker ned i sindets mørke:

“Som far og bonusfar til fem unge mennesker i alderen 19 til 26 år, er man jo også førstehåndsvidne til, hvor hård kampen er for at finde sin egen identitet og følelsen af at høre til.

Der er så mange krav til perfektion og karriere i dag. Man genoplever alle de ting, et menneske går igennem i de år: Tvivlen og usikkerheden.”

Krimigenren ikke bare comfortzone

“Jeg vil bestemt ikke betegne Detox som et frikvarter, men lige som da jeg skrev lægebogen – Hvis De lige vil sidde helt stille frue – Dr. Jacobsen er ny på afdelingen – er det sjovt at lave noget andet.

Jeg opfatter egentlig ikke krimigenren som min comfort zone, men jeg har en loyalitet over for figurerne, jeg har sat i verden som Michael Sander og Tanya Nielsen,” siger Steffen Jacobsen.

Den samme omsorg vil læserne måske også føle for Anne, når de lukker sidste side i Detox.Steffen Jacobsen: Detox

Detox, Steffen Jaobsen, skønlitteratur, dansk roman

En kraftfuld fortælling om en ung kvindes kamp mod angst.

Annes tilværelse er for nyligt blevet vendt på hovedet af hendes fars og søsters død. I et forsøg på at bearbejde sorgen forskanser hun sig i familiens sommerhus, men her overmandes hun af en voldsom, kvælende angst.

Efterhånden får Anne svært ved at skelne mellem virkelighed og paranoia, og hun finder samtidigt ud af, at der var meget, hun ikke vidste om sin far …

Steffen Jacobsen er mest kendt for sine krimier men begår sig også inden for romangenren, bl.a. med den historiske roman Da blev jeg Døden.

Du kan købe Detox af Steffen Jacobsen online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandelNyt fra Steffen Jacobsen

Karthago

Steffen Jacobsen dykker ned i sindets mørke i ny roman

★★★★★ “En effektiv spændingshistorie, som selv Ken Follett ville have været stolt af” – Jyllands-Posten

I et glemt pengeskab i kælderen under Gestapos hovedkvarter i Shellhuset ligger uvurderlige tegninger til alle komponenter af en atombombe.

Frihedskæmperen Asta og faldskærmsagenten John er tvunget til at samarbejde, selv om de ikke stoler på hinanden. Hver især vil de gøre alt for at sikre pengeskabets indhold, der ikke alene kan bestemme krigens udfald, men også få kolossal betydning for magtbalancen i verden efter krigens afslutning.

Med Karthago har Steffen Jacobsen skrevet en imponerende historisk spændingsroman, der strækker sig fra 1945 til 1976 og som ligger i naturlig forlængelse af den anmelderroste bestseller Da blev jeg døden fra 2017 om Niels Bohr og atombombens tilblivelse.

Du kan købe Karthago online hos fx Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.