Fagbøger

Britisk strikkeguru Erika Knight guider til bæredygtig strik med struktur

Har dit seneste strikkeprojekt netop forladt pindene, og er du på jagt efter nye udfordringer? Få inspiration til anderledes og bæredygtig strik fra den anerkendte hækle- og strikkedesigner Erika Knight i bogen Strik med struktur.


Strik en maske, strik en mere, gentag en serie masker, strik en hel pind. Strik flere pinde, skab et stykke tekstil. 

LÆS OGSÅ: 9 smukke og inspirerende coffee table books til dit hjem

Hvorvidt det skyldes strikkepindenes meditative klikken, muligheden for at designe sit eget tøj eller følelsen af tilfredshed, når et færdigt projekt glider af pindene, er ikke til at sige. Ét er dog sikkert:

Det er ultramoderne at strikke blandt både unge og gamle.

Og når først man har fået styr på ret og vrang, er mulighederne uendelige.

Strik med struktur, strikkeopskrift, strik, strikning, Erika Knight
Foto: India Hobson

Nyd at strikke, det tager sin tid

I Strik med struktur præsenterer Erika Knight 20 nye opskrifter, som inkorporerer teksturer fra vores omgivelser i strik. Inspirationskilder tæller blandt andet storbyens geometriske former, det forrevne engelske kystlandskab og paletten af årstidernes forskellige farver.

Strik med struktur, Erika Knight, strikning, strik, strikkeopskrift
Foto: India Hobson

Samtidig er opskrifterne også udviklet med henblik på, at man – mens man udfører dem – sætter farten ned, lader sig opsluge af den kreative proces og nyder sit strikketøj.

“Jeg har altid elsket autenciteten ved det håndlavede, det enkle i at kunne skabe et funktionelt tekstil med bare to pinde og en fortløbende tråd, og så gøre sig den ekstra umage med at raffinere, pynte og fuldende det.”

– Erika Knight
Erika Knight, Strik med struktur, strikkeopskrift, strikkeopskrifter

Slow clothes-bevægelsen – et modsvar til “fast fashion”

En af Erika Knights mærkesager er at gøre op med “brug og smid væk”-kulturen. Derfor er bæredygtighed et omdrejningspunkt for Strik med struktur, lige fra valg af garner til vask og pleje af ens strik.

“Jeg har en enkel mission: at give anvisninger til at lave ‘slow clothes’ – holdbare stykker strik, som du vil elske at bruge i mange år, uanset mode og sæson – gennemtænkte strikkeopskrifter til moderne håndarbejdere.”

– Erika Knight

Håndstrik er den perfekte beskæfti­gelse, hvis man går ind for bæredyg­tighed, både hvad angår valget af materialer, men også selve den praktiske og tilfredsstillende udførelse af strikketøjet samt kvaliteten af de færdige arbejder.

Det handler om at udnytte ressourcerne, skabe tøj der kan bruges, repareres og fornyes, og senere måske genbruges til andre formål.

Foto: India Hobson

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i det grønne! 10 inspirerende bøger om naturen

Erika Knight er uddannet billedkunstner men lancerede allerede tidligt i karrieren sin første kollektion af færdigt håndstrik. Dette førte til designansættelser hos store modefirmaer i hele verden, konsulentopgaver i trendbureauer og lanceringen af en garnkollektion i eget navn.Erika Knight: Strik med struktur

Inspirerende strik med masser af detaljer og struktur til øvede strikkere præsenteret i en smuk bog.

Den populære engelske strikkedesigner Erika Knight har samlet 20 spændende opskrifter på strikkedesigns inspireret   af naturen – landskabet, kysten og byen. Mønstre, teksturer og strukturer har fundet nyt liv i garn og masker og er blevet til sweatre, cardigans, toppe, veste, frakker, en kjole-sweater, sjælevarmer, tørklæder og vanter. 

Bogen er gennemillustreret med smukke fotos af naturen, materialerne og de færdige modeller.

Du kan købe Strik med struktur online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel fra den 14. januar.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.