Artikler du kan lytte til Fagbøger

Interview med Kit Couture: Strik tager den tid, det tager – heldigvis!

Kit Couture Line Rix og Rachel Søgaard

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Langeland er en sweater i Kit Coutures strikkeunivers, for alle deres designs er opkaldt efter nordiske øer. Line Rix og Rachel Søgaard fra Kit Couture mener, at det at strikke kan hjælpe på både humøret, tålmodigheden og det sociale liv.


”Der er noget dragende ved at komme til en ø. Bare det, at man skal sejle derud, og så har hver lille ø sin helt egen historie og kultur,” siger Line Rix, idémageren bag strikkefirmaet Kit Couture, som har opkaldt alle deres designs efter nordiske øer.

“Mange forbinder det at komme til en lille ø med noget fredfyldt, ferietid, afslapning og hygge. Det samme, som mange forbinder det at strikke med,” forklarer Line Rix, da vi besøger Kit Coutures hyggelige designstudie i København. Her hænger de flotte designs alle steder i butikken, og der er stabler med garn, farveprøver og strikkekits klar til at blive sendt ud til de mange fans af konceptet med et kit, der er pakket med opskrift og garn i præcist tilpassede mængder og nuancer.

Line er bornholmer, og den allerførste sweater i kollektionen var opkaldt efter klippeøen og i passende grå ‘klippe’-nuancer. Den oprindelige Bornholm-sweater er taget ud af kollektionen, men på vej i en ny version.

Navnene i Kit Coutures strikkollektion har vakt glæde i det danske øhav. Fx har flere beboere fra den lille ø Endelave, der ligger i det sydlige Kattegat, henvendt sig, fordi de er stolte over, at de nu har fået en sweater opkaldt efter sig.

Er I ikke bange for at løbe tør for øer?

“Det kommer heldigvis ikke til at ske, er du klar over, hvor mange øer der er fx i den svenske skærgård nær Stockholm,” siger Rachel Søgaard, der efter Lines udsagn, er “strikkeoraklet i Kit Couture”. Rachel står for at strikke alle designs og gennemteste dem, så det hele passer.

Kaffeklubben ER en ø

Da alle Kit Coutures designs er opkaldt efter nordiske øer, er mange faldet over Kaffeklubben-sweateren og har tænkt, hov, nu afviger I jo fra jeres ø-koncept! Men den er god nok, Kaffeklubben er faktisk en grønlandsk ø.

Øen, der er det nordligste landpunkt i verden, blev opdaget i perioden 1921-23, og den har det specielle navn, fordi den er opkaldt efter en uformel diskussionsklub, der blev kaldt kaffeklubben og var tilknyttet Geologisk Museum og Københavns Universitet. Flere af øens opdagere var medlemmer af kaffeklubben.

Et andet design, som har skabt lidt forvirring, er Mors-huen. Flere forveksler det med mors hue, men det er en hue dedikeret til øen Mors, selvom den bestemt også kan være fin til en mor.

Nogle gange er koblingen tydelig i designet, som med den populære Disko-sweater, hvor det takkede mønster symboliserer isbjergene på den grønlandske ø og Christiansø-sweateren, hvor naturfarverne afspejler den lille ø i Østersøen.

Andre gange er det selve sværhedsgraden, der signalerer ø-ophavet. Fanø-sweateren har en høj sværhedsgrad med forskellige mønstre og farver, og den skulle netop være så kompleks i sit udtryk og kompliceret at strikke, fordi Fanø er en ø kendt for at have en stolt og stærk strikketradition med egen strikkefestival. Det kunne ikke være en nybegynder-sweater.

LÆS OGSÅ: Kit Couture – når Langeland er en sweater

Håndarbejde knytter folk sammen

Line får ikke kun inspiration fra de nordiske øer – det er også en inspirationskilde, når hun er på ferie langt væk fra Danmark og ser, hvilke håndarbejdstraditioner folk har. Det er en god måde at komme i snak med folk, når man spørger til, hvad de sidder og sysler med.

Håndarbejde har i det hele taget en evne til at knytte folk sammen. Rachel er med i en strikkeklub, som hun har været en del af i over 20 år:

“Vi strikker selvfølgelig, men det handler lige så meget om at være sammen, hygge sig, spise en lækker kage og drikke en kop kaffe.”

I Rachels klub er der dog et fast element, som handler om strik – det er pralerunden, hvor man skal vise, hvad man har nået at strikke siden den sidste klubaften.

Det sociale går igen, når Kit Couture inviterer deres faste Kit friends-gruppe til at teststrikke kommende designs. Det er en af grundene til, at deres designs er så gennemtestede, der er en hel gruppe mennesker, der har strikket med fra starten.

Under #kitcouturebyme deler stolte strikkere, når de har strikket noget fra Kit Couture. Line fortæller, at det er noget af det, der gør hende allergladest:

“Det er guld værd for os at opleve, når folk er stolte af, at de er nået i mål med at strikke deres Kit Couture-sweater.”

Godt styr på strikkepindene i Danmark

Det er sket noget på strikkefronten i Danmark. Det er blevet meget mere almindeligt og anerkendt, at folk strikker, ifølge Rachel:

“Jeg har altid strikket, men før i tiden, når jeg sad i toget og strikkede, så gloede folk, som om jeg var faldet ned fra månen. Nu er der flere, der strikker i det offentlige rum – og det er alle aldre og køn.”

Line supplerer med, at det er blevet mere demokratisk at strikke, for nu er man ikke afhængig af at skulle lære håndværket af sin bedstemor. I dag har alle muligheden for at lære det via YouTube.

Under nedlukningen blev der strikket løs i Danmark, men Line og Rachel har fornemmet trenden med strik allerede før selve nedlukningen, og det er en trend, der ikke dør ud. Der kan være flere grunde til, at folk ikke har sluppet pindene, selvom vi er tilbage til en normal hverdag igen. For det at strikke kan noget særligt, det kan være en god kontrast til det digitale liv.

“Jeg tror, mange har savnet et alternativ til skærmen, og de har haft et ønske om at skabe noget selv. Der kommer jo ikke noget produktivt ud af at se på sin telefon,” siger Line.

Der er i det hele taget sket noget med strikniveauet i Danmark, der er mange kompetente strikkere i Danmark, som har rigtigt godt styr på pindene. Men der er plads til det hele i Danmark ifølge Line og Rachel. Både det knivskarpe med styr på detaljerne og det lidt mere vilde som fx hos Lærke Bagger, der har opnået stor succes med strik, der især taler til den yngre generation.

Noget af det unikke ved Kit Couture-designet er, at det vækker glæde hos alle aldre. Den samme Kit Couture-sweater kan være lige så flot til en på 21 som en på 70.

Sundt at strikke

En af de gode ting ved håndarbejde er ifølge Line, at det ‘tager den tid, det tager’. Man kan ikke stresse med det, og man lærer at være tålmodig.

“Med håndarbejde træner du koncentration og tålmodighed og at være i et uforstyrret flow. Det er noget, fx den yngre generation har godt af at træne. Jeg ved fra min søn, at det kan være svært bare at sidde stille til eksamen for mange unge i dag.”

Anne Kirketerp, som forsker i craftpsykologi, har tidligere påvist, at håndværk og håndarbejde kan nedbringe stress og angst, fordi det giver optimale pauser for hjernen.

Håndarbejde, som det at strikke, kan ifølge Anne Kirketerps forskning både fungere som en slags mindfulness, det kan gøre, at vi føler os kompetente, når vi udøver vores hobby, det kan styrke vores sociale netværk, fordi mange dyrker håndarbejdet i fællesskaber, og så kan det give en følelse af autonomi. Vi bestemmer helt selv over vores håndarbejde. Se mere om Annes forskning på Folkeskolen.dk

En rigtig strikker trevler op

Teststrikningen er altafgørende for Kit Couture, det er vigtigt, at designet fungerer i pasformen.

“En rigtig strikker trevler op! Vi trevler op, hvis noget går galt, og det GØR det,” siger Rachel og fortsætter:

”Vi har ekstremt meget fokus på pasformen, det skal bare være 100 procent i orden. Så vi bruger lang tid på at teststrikke. Jeg har fx lige teststrikket en sweater, hvor det viste sig, at armene blev for smalle. Så trevler vi op og bliver ved, til det passer.”

Line er imponeret over Rachels tålmodighed.

“Jeg har aldrig hørt dig kny over at skulle trevle op, det har jeg altid tænkt, var ret imponerende. Jeg kommer fra konsulentbranchen og kan få det sådan helt, åh, nej, når der skal trevles op, for jeg er trænet i at tænke i timeprisen, men det skal man IKKE, når man strikker.”

Line og Rachel husker tydeligt dengang, der kom en gut fra tøjindustrien forbi, som var vant til maskinstrik, og spurgte, om de ikke lige kunne ændre et design nogle centimeter hist og her.

Der svarede Rachel prompte: ”Det er helt fint. Men så er det dig, der gør det!”

Om Kit Couture – Et univers af strik og design

Interview med Kit Couture: Strik tager den tid, det tager – heldigvis!

Mangler du inspiration til dit næste strikkeprojekt?

Kit Coutures strik er elegant, moderne og tidløst. Alle designs er gennemarbejdede og kombinerer et hav af farver med smukke detaljer.
Du får 21 opskrifter på alt fra strikkede sweatre, bluser, t-shirts, huer, vanter og puder – til en håndfuld hæklede og broderede clutches, mobiletuier og tasker.
Bogen er fuld af smukke fotos af teknikker, mønstre og lækkert garn, som vil inspirere dig til at sætte gang i strikkepindene, hvad enten du er en let øvet eller mere erfaren strikker.

Til hver opskrift kan man købe færdige garnpakker i de rigtige farver og mængder i Kit Coutures webshop.

Du kan købe Kit Couture online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.